Der er ingen tvivl om, at vores hunde har godt af at bruge deres kroppe – men vi kan til gengæld også gøre meget for at sikre, at de er bedst muligt forberedte til at yde deres bedste – og ikke mindst: sørge for at undgå skader og for at vores hunde kan holde sig på toppen i mange år.
Derfor vil jeg denne gang og i de kommende indlæg i min blog gerne skrive lidt om alle de ting, der kan hjælpe med til at optimere hundens præstation, reducere risikoen for skader og som øger chancerne for en ”langtidsholdbar” hund.
Nemlig opvarmning, restitution/”nedkøling”, styrke/koordination og skadesforebyggelse via behandlinger såsom massage, fysioterapi og kiropraktik.
I dag skal det handle om opvarmning. ”Pity the fool that doesn’t warm up” sagde en klog person engang. Og de fleste sportudøvere ved nok godt, at opvarming er en god ide. Alligevel er jo ikke ualmindeligt blot at tage hunden ud af bilen og gå i gang. Men som sagt er vores sportshunde også sportsudøvere og opvarmning kan – ligesom hos os mennesker – hjælpe til at mindske skadesrisikoen, øge effekten af træning, forbedre ydeevne samt koordination/balance. Opvarmning øger blodcirkulationen og giver bedre reaktionsevne og større smidighed. Så personligt er jeg blevet meget opmærksom på opvarmning af Frida, når vi skal ud og præstere. Som løber ved jeg, hvor meget det betyder ikke at ”koldstarte”: Kroppen er klart bedre forberedt og oplevelsen undervejs bliver altid meget bedre.
Men hvor meget skal man så varme op?
Ja, først og fremmest skal opvarmningen tilpasses til turens længde og intensitet – og hvilken type aktivitet man skal i gang med. Hvis Frida og jeg skal på en almindelig rolig canicross-tur starter vi som regel blot med at gå lidt. Skal vi derimod i konkurrence i højt tempo – og skal vi måske endda over forhindringer eller laves hurtige retningsskift, ja så bruger vi længere tid på opvarmning. Det kunne fx være en lunteløbetur, derefter lidt stigningsløb (roligt løb – der efter øges tempo op til spurt fx over nogle 100 m) eller bakkeløb. Og vi fokuserer også på opvarmning af fx ryggen og forskellige smidighedsøvelser fx volter/zigzag (se video). Så tænk over, hvilken type sport og hvilke øvelser I skal lave og tilpas opvarmningen til jeres behov.
Et par generelle ting om opvarmning:
Forslag til øvelser ift. opvarmning :
Og husk så også opvarmning af dig selv, hvis I begge skal ud og præstere. God fornøjelse.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.
Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse