Der er ingen tvivl om, at vores hunde har godt af at bruge deres kroppe – men vi kan til gengæld også gøre meget for at sikre, at de er bedst muligt forberedte til at yde deres bedste – og ikke mindst: sørge for at undgå skader og for at vores hunde kan holde sig på toppen i mange år.
Derfor vil jeg denne gang og i de kommende indlæg i min blog gerne skrive lidt om alle de ting, der kan hjælpe med til at optimere hundens præstation, reducere risikoen for skader og som øger chancerne for en ”langtidsholdbar” hund.
Nemlig opvarmning, restitution/”nedkøling”, styrke/koordination og skadesforebyggelse via behandlinger såsom massage, fysioterapi og kiropraktik.
I dag skal det handle om opvarmning. ”Pity the fool that doesn’t warm up” sagde en klog person engang. Og de fleste sportudøvere ved nok godt, at opvarming er en god ide. Alligevel er jo ikke ualmindeligt blot at tage hunden ud af bilen og gå i gang. Men som sagt er vores sportshunde også sportsudøvere og opvarmning kan – ligesom hos os mennesker – hjælpe til at mindske skadesrisikoen, øge effekten af træning, forbedre ydeevne samt koordination/balance. Opvarmning øger blodcirkulationen og giver bedre reaktionsevne og større smidighed. Så personligt er jeg blevet meget opmærksom på opvarmning af Frida, når vi skal ud og præstere. Som løber ved jeg, hvor meget det betyder ikke at ”koldstarte”: Kroppen er klart bedre forberedt og oplevelsen undervejs bliver altid meget bedre.
Men hvor meget skal man så varme op?
Ja, først og fremmest skal opvarmningen tilpasses til turens længde og intensitet – og hvilken type aktivitet man skal i gang med. Hvis Frida og jeg skal på en almindelig rolig canicross-tur starter vi som regel blot med at gå lidt. Skal vi derimod i konkurrence i højt tempo – og skal vi måske endda over forhindringer eller laves hurtige retningsskift, ja så bruger vi længere tid på opvarmning. Det kunne fx være en lunteløbetur, derefter lidt stigningsløb (roligt løb – der efter øges tempo op til spurt fx over nogle 100 m) eller bakkeløb. Og vi fokuserer også på opvarmning af fx ryggen og forskellige smidighedsøvelser fx volter/zigzag (se video). Så tænk over, hvilken type sport og hvilke øvelser I skal lave og tilpas opvarmningen til jeres behov.
Et par generelle ting om opvarmning:
Forslag til øvelser ift. opvarmning :
Og husk så også opvarmning af dig selv, hvis I begge skal ud og præstere. God fornøjelse.
Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?
Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde
Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe
Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden
Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet