Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Der er ingen tvivl om, at vores hunde har godt af at bruge deres kroppe – men vi kan til gengæld også gøre meget for at sikre, at de er bedst muligt forberedte til at yde deres bedste – og ikke mindst: sørge for at undgå skader og for at vores hunde kan holde sig på toppen i mange år.

Derfor vil jeg denne gang og i de kommende indlæg i min blog gerne skrive lidt om alle de ting, der kan hjælpe med til at optimere hundens præstation, reducere risikoen for skader og som øger chancerne for en ”langtidsholdbar” hund.

Nemlig opvarmning, restitution/”nedkøling”, styrke/koordination og skadesforebyggelse via behandlinger såsom massage, fysioterapi og kiropraktik.

I dag skal det handle om opvarmning. ”Pity the fool that doesn’t warm up” sagde en klog person engang. Og de fleste sportudøvere ved nok godt, at opvarming er en god ide. Alligevel er jo ikke ualmindeligt blot at tage hunden ud af bilen og gå i gang. Men som sagt er vores sportshunde også sportsudøvere og opvarmning kan – ligesom hos os mennesker – hjælpe til at mindske skadesrisikoen, øge effekten af træning, forbedre ydeevne samt koordination/balance. Opvarmning øger blodcirkulationen og giver bedre reaktionsevne og større smidighed. Så personligt er jeg blevet meget opmærksom på opvarmning af Frida, når vi skal ud og præstere. Som løber ved jeg, hvor meget det betyder ikke at ”koldstarte”: Kroppen er klart bedre forberedt og oplevelsen undervejs bliver altid meget bedre.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Men hvor meget skal man så varme op?

Ja, først og fremmest skal opvarmningen tilpasses til turens længde og intensitet – og hvilken type aktivitet man skal i gang med. Hvis Frida og jeg skal på en almindelig rolig canicross-tur starter vi som regel blot med at gå lidt. Skal vi derimod i konkurrence i højt tempo – og skal vi måske endda over forhindringer eller laves hurtige retningsskift, ja så bruger vi længere tid på opvarmning. Det kunne fx være en lunteløbetur, derefter lidt stigningsløb (roligt løb – der efter øges tempo op til spurt fx over nogle 100 m) eller bakkeløb. Og vi fokuserer også på opvarmning af fx ryggen og forskellige smidighedsøvelser fx volter/zigzag (se video). Så tænk over, hvilken type sport og hvilke øvelser I skal lave og tilpas opvarmningen til jeres behov.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Et par generelle ting om opvarmning:

  • Jo hurtigere/højintenst - jo længere opvarmning.
  • Tag højde for vejr/årstid, hundens alder.
  • I pauser kan hund varmes med dækken (effekt af opvarmning aftager allerede efter ca. 10 min).

 

Forslag til øvelser ift. opvarmning :

  • Gåtur - først alm gang derefter let trav - så øvelser (5-10 min):
  • Små vendinger, 8-taller, zigzag, cirkler, volter.
  • Stillingsskift (sit, dæk, stå).
  • Bakkeøvelse
  • Giv pote/high five.
  • Cavaletti, gå på ujævnt underlag.
  • Vælg gerne øvelser der ligner konkurrencen, læg de sværeste sidst.

Og husk så også opvarmning af dig selv, hvis I begge skal ud og præstere. God fornøjelse.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.