For knapt 20 år siden arbejdede jeg som nyuddannet dyrlæge i praksis og mødte hver dag mange hunde, der var overvægtige. Det var altid noget, jeg gjorde ejerne opmærksomme på, men jeg kunne godt mærke, at de fleste helst ville slå problemet hen med en lille latter. ”Ha ha, ja han har nok lige fået en frikadelle for meget på det seneste” eller ”Ha, ha – jamen hun er også så doven og gider ikke rigtig gå tur”. Og ja, overvægt er et følsomt emne, for vi ved det jo godt alle sammen: At det er usundt for vores hunde. For hunden er der ikke meget ”ha ha” over at være for tyk: Den er i øget risiko for en lang række sygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme, cancer, diabetes og sygdomme i bevægeapparatet. Desuden bliver mange hunde påvirket på deres humør og lyst til at lege og bevæge sig. Studier har vist at den gennemsnitlige levealder for en større hund kan blive op til to år kortere, hvis hunden er blot lettere overvægtig.
Desværre er tendensen til, at vores hunde bliver overvægtige kun steget siden min første tid i praksis. I 2019 viste et studie fra Københavns Universitet at ¼ af danske hunde var overvægtige. I dag hører jeg tit hundeejere, som er kede af, at de har fået at vide, at deres hund er for tynd – selvom den ofte er helt normalt slank. Og en typisk kommentar inden for ”min” race, golden retriever, er desværre at ”en retriever skal da helst have lidt på sidebenene”. Vores opfattelse af, hvad der er normalt, er ved at rykke sig – til stor ulempe for vores hunde. En hund har lang bedre sundhed ud af at være en smule undervægtig end en smule overvægtig. Og vi gør i den grad vores hunde en bjørnetjeneste ved at ”forkæle” dem med ekstra godbidder.
Efter jeg har været med til at starte HPM Dirty Paws hundeløbeklubben, har jeg fået en del spørgsmål om, hvorvidt løb ikke er skadeligt for hunde. Om ikke det er for ensformigt og ødelægger hundens led. Det paradoksale her er, at sandheden nærmere er det modsatte! For jo: selvfølgelig kan løb være skadeligt, hvis det gøres i helt overdreven form, eller hvis man stresser en hvalp for tidligt eller løber for meget med en gammel, gigtplaget eller meget overvægtig hund. Men for langt de fleste hunde vil moderat motion have en gavnlig effekt både ift. at modvirke overvægt, på bevægeapparatet (studier har vist, at motion er med til fx at styrke led/brusk) og for at aktivere hunden. Hunden får både brændt kalorier af, får styrket kroppen og bliver mentalt stimuleret ved nye oplevelser og samarbejdet med sin ejer.
Desværre ses det ofte, at hunden er blevet ”doven”. Den ligger blot og hviler, og signalerer ikke at de gerne vil ud. Her glemmer vi som ejere, at denne adfærd faktisk er helt normal og intet har med dovenskab at gøre. Jo, dvs. måske med os menneskers dovenskab! For mange hunde lærer at synkronisere deres adfærd med vores. Hvis man kigger på en ulveflok, så lærer ulvene, så snart de nærmer sig voksenalderen, at tilpasse sig flokken, dvs. alle hviler samtidig, så alle er klar, når der skal jages. Så hvis vi er inaktive, ja så er hunden inaktiv. Den venter på vores initiativ til, at der skal ske noget. Kombineres dette så med, at man måske altid går den samme runde i kvarteret, ja så kan hunden let komme til at kede sig og fremstå ”doven”. Hvis den så udvikler overvægt pga. manglende motion, så kommer den onde cirkel let i gang, da en overvægtig hund vil have mindre lyst til at bevæge sig.
I vores hundeløbeklub er det ikke ualmindeligt at møde ”dovne” hunde, hvor ejeren fortæller, at hunden faktisk ikke gider løbe. Vi skal selvfølgelig altid sikre os, at det ikke skyldes sygdom eller alderdom – men meget ofte er det blot hunde, som ikke er vant til at være aktive med deres ejere og lige skal ”fange”, hvor sjovt det er. Selskabet fra de andre hunde, det at løbe i en flok og at komme ud i nye omgivelser, gør som regel at hundene finder ud af, at det er både sjovt og spændende at komme ud og røre sig.
Motion kan ikke alene løse problemerne med overvægt hos vores hunde. Og er ens hund overvægtig, er det også vigtigt at gå langsomt frem med at øge motionen. Hele problematikken omkring overvægt er kompleks, og det er vigtigt at få kigget på ens vaner ift. fodring og ikke mindst godbidder. Vi vil jo alle gerne vores hunde det allerbedste, og hvor er det dog svært at sige nej til de store, bedende hundeøjne. Hygge er for os ofte forbundet med mad – og så skal hunden jo også have. Samtidig med, at den skal have godbidder til træning og måske et tyggeben og andre snacks. Og så går det altså hurtigt på ”kaloriekontoen”.
Der findes mange muligheder for slankeprogrammer og forskellige diætfoder – og er ens hund kraftigt overvægtig kan en tur forbi dyrlægen være en rigtig god ide. Med på vejen får I lige mine egne ideer til at holde hunden slank.
Rigtig god ”overvægtsdag”. Fejrer I med godbidder eller gåtur?
Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion
Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.
Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....
Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt
Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs.
Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet