BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

For knapt 20 år siden arbejdede jeg som nyuddannet dyrlæge i praksis og mødte hver dag mange hunde, der var overvægtige. Det var altid noget, jeg gjorde ejerne opmærksomme på, men jeg kunne godt mærke, at de fleste helst ville slå problemet hen med en lille latter. ”Ha ha, ja han har nok lige fået en frikadelle for meget på det seneste” eller ”Ha, ha – jamen hun er også så doven og gider ikke rigtig gå tur”. Og ja, overvægt er et følsomt emne, for vi ved det jo godt alle sammen: At det er usundt for vores hunde. For hunden er der ikke meget ”ha ha” over at være for tyk: Den er i øget risiko for en lang række sygdomme såsom hjerte-kar-sygdomme, cancer, diabetes og sygdomme i bevægeapparatet. Desuden bliver mange hunde påvirket på deres humør og lyst til at lege og bevæge sig. Studier har vist at den gennemsnitlige levealder for en større hund kan blive op til to år kortere, hvis hunden er blot lettere overvægtig. 

Desværre er tendensen til, at vores hunde bliver overvægtige kun steget siden min første tid i praksis. I 2019 viste et studie fra Københavns Universitet at ¼ af danske hunde var overvægtige. I dag hører jeg tit hundeejere, som er kede af, at de har fået at vide, at deres hund er for tynd – selvom den ofte er helt normalt slank. Og en typisk kommentar inden for ”min” race, golden retriever, er desværre at ”en retriever skal da helst have lidt på sidebenene”. Vores opfattelse af, hvad der er normalt, er ved at rykke sig – til stor ulempe for vores hunde. En hund har lang bedre sundhed ud af at være en smule undervægtig end en smule overvægtig. Og vi gør i den grad vores hunde en bjørnetjeneste ved at ”forkæle” dem med ekstra godbidder. 

Efter jeg har været med til at starte HPM Dirty Paws hundeløbeklubben, har jeg fået en del spørgsmål om, hvorvidt løb ikke er skadeligt for hunde. Om ikke det er for ensformigt og ødelægger hundens led. Det paradoksale her er, at sandheden nærmere er det modsatte! For jo: selvfølgelig kan løb være skadeligt, hvis det gøres i helt overdreven form, eller hvis man stresser en hvalp for tidligt eller løber for meget med en gammel, gigtplaget eller meget overvægtig hund. Men for langt de fleste hunde vil moderat motion have en gavnlig effekt både ift. at modvirke overvægt, på bevægeapparatet (studier har vist, at motion er med til fx at styrke led/brusk) og for at aktivere hunden. Hunden får både brændt kalorier af, får styrket kroppen og bliver mentalt stimuleret ved nye oplevelser og samarbejdet med sin ejer. 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Desværre ses det ofte, at hunden er blevet ”doven”. Den ligger blot og hviler, og signalerer ikke at de gerne vil ud. Her glemmer vi som ejere, at denne adfærd faktisk er helt normal og intet har med dovenskab at gøre. Jo, dvs. måske med os menneskers dovenskab! For mange hunde lærer at synkronisere deres adfærd med vores. Hvis man kigger på en ulveflok, så lærer ulvene, så snart de nærmer sig voksenalderen, at tilpasse sig flokken, dvs. alle hviler samtidig, så alle er klar, når der skal jages. Så hvis vi er inaktive, ja så er hunden inaktiv. Den venter på vores initiativ til, at der skal ske noget. Kombineres dette så med, at man måske altid går den samme runde i kvarteret, ja så kan hunden let komme til at kede sig og fremstå ”doven”. Hvis den så udvikler overvægt pga. manglende motion, så kommer den onde cirkel let i gang, da en overvægtig hund vil have mindre lyst til at bevæge sig. 

I vores hundeløbeklub er det ikke ualmindeligt at møde ”dovne” hunde, hvor ejeren fortæller, at hunden faktisk ikke gider løbe. Vi skal selvfølgelig altid sikre os, at det ikke skyldes sygdom eller alderdom – men meget ofte er det blot hunde, som ikke er vant til at være aktive med deres ejere og lige skal ”fange”, hvor sjovt det er. Selskabet fra de andre hunde, det at løbe i en flok og at komme ud i nye omgivelser, gør som regel at hundene finder ud af, at det er både sjovt og spændende at komme ud og røre sig.  

Motion kan ikke alene løse problemerne med overvægt hos vores hunde. Og er ens hund overvægtig, er det også vigtigt at gå langsomt frem med at øge motionen. Hele problematikken omkring overvægt er kompleks, og det er vigtigt at få kigget på ens vaner ift. fodring og ikke mindst godbidder. Vi vil jo alle gerne vores hunde det allerbedste, og hvor er det dog svært at sige nej til de store, bedende hundeøjne. Hygge er for os ofte forbundet med mad – og så skal hunden jo også have. Samtidig med, at den skal have godbidder til træning og måske et tyggeben og andre snacks. Og så går det altså hurtigt på ”kaloriekontoen”.
 

Der findes mange muligheder for slankeprogrammer og forskellige diætfoder – og er ens hund kraftigt overvægtig kan en tur forbi dyrlægen være en rigtig god ide. Med på vejen får I lige mine egne ideer til at holde hunden slank. 

  1. Vej din hund en gang om måneden, så du har styr på om vægten pludselig stiger/falder. Mærk på din hund – og vær ærlig overfor dig selv: Kan du let mærke ribbenene og rygsøjlen ved let pres. Og har din hund talje? Hunde med stor pels kan "snyde", så det er vigtigt at bruge sine hænder. 
  2. Juster fodermægden ift. din hunds idealvægt og ift. antallet af godbidder. Husk at anvisninger på posen kun er vejledende. En hund på 25 kg som er inaktiv og måske lidt overvægtig har ikke brug for samme mængde som en på 25 kg, der er muskuløs og går tur 2-3 timer om dagen. Husk at trække godbidder fra ift. mængden af foder.  
  3. Brug sundere godbidder. Jeg bruger selv semi-moist fuldfoder eller rent kød isf. ost, pølse osv. Og i aktiveringslegetøj såsom Kong bruges vådfoder/opblødt tørfoder isf. fx leverpostej. 
  4. Find andre måder at være sammen på. Nus på maven, massage, leg eller en ekstra gåtur – der findes mange gode måder at være sammen på, som ikke inkluderer mad. 
  5. Skru op for motionen. Måske du ikke kan løbe, men gå en ekstra tur og find gerne et sted hvor hunden kan løbe frit eller lege, så den får brugt kroppen. 

Rigtig god ”overvægtsdag”. Fejrer I med godbidder eller gåtur? 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring.