Nu nærmer sommeren sig, og de lune sommertemperaturer er ved at indfinde sig. Som hunde- og løbetræner får jeg derfor ofte spørgsmålet, om man må løbe/træne/gå lange ture med sin hund? Og på mange sider kan man læse opslag om, at undgå motion når temperaturen er XX eller YY. Ud fra mine egne erfaringer og ved at læse interviews med eksperter indenfor dette felt, vil jeg gerne dele lidt mere info på dette felt – og måske hjælpe til at punktere et par myter. Forstå mig ret: Varmt vejr KAN være en risiko ift. overophedning af hunde, og det er noget, vi skal tage meget alvorligt! Men som du kan læse mere om nedenfor, så er der faktisk en del andre faktorer, som er mindst ligeså vigtige. Så hedeslag hos hunde forekommer ikke kun om sommeren!
Hele interviewet med de to eksperter kan læses her
Og her få du hovedpointerne ift. overophedning og træning:
1) “One size doesn’t fit all”! = ingen hunde er ens, så diverse “regler” om, hvornår man må løbe med sin hund giver sjældent mening. Selv heller ikke indenfor samme race. Nogle hunde er ok med at løbe/træne/gå langt i lunt vejr - andre har det svært. Så selvom din hund kan løbe eller træne, er det ikke sikkert din makkers hund kan - og vice versa. Og hvordan hunden har det afhænger selvfølgelig også af træningsintensiteten, pauser, luftfugtigheden, adgang til vand mv.
2) Det allervigtigste: Lær DIN hund at kende! Hvornår og hvordan viser din hund tegn på, at den trænger til pause eller det er for varmt? Lær hundens signaler at kende, og stop mens legen er god. Særligt “hypede” hunde kan have svært ved selv at sige stop, så her skal man være ekstra opmærksom. Og en hund som normalt har stor energi i træningen og fx løber foran til canicross, må ikke pludselig “hænge” ved siden af eller bagved eller virke træt. Stop altid /tag pause og giv vand inden hunden viser tegn på træthed.
3) Dårlig form og overvægt - samt “højspændte” hunde er de største risikofaktorer ift overophedning. Disse hunde kan også få det for varmt selvom udetemperaturen er lav! Så hold din hund i god form, slank - og hold som nævnt ekstra øje med den, hvis det tænder nemt og ikke selv kan sige fra. Træn gerne ”ro”, så hunden bliver bedre til at slappe af i pauserne i træningen. Og er din hund i dårlig form, så husk at der skal trænes langsomt op med mange pauser.
4) Tilpas altid turen/træningen til hunden - og spring over hvis du er i tvivl. Løb/træn i lavere tempo, i skyggen og hold flere pauser og sørg for vand/muligheder for at bade. Gør ruten eller træningssessionen kortere og gå hjem hvis du føler, at det er blevet for varmt, eller hunden begynder at virke træt. Er du i tvivl om vejret er for varmt, så tag turen eller træningen på et andet tidspunkt hvor det er mere køligt. Husk i øvrigt at bruge tempereret vand, hvis du køler din hund ned før/under/efter træning. Vær også opmærksom på at træne på steder, hvor der ikke er varm asfalt.
5) Det er vigtigt at holde sin hund i træning også om sommeren. For som nævnt ovenfor er overvægt og dårlig kondition medvirkende faktorer til at hunde overopheder. Så tilpas din træning som nævnt ovenfor og træn tidligt/sent hvor det er køligere: Suppler gerne med fx svømning, waterwalking og gåture isf. mere højintens træning. I Danmark er vi jo så heldige, ofte at have kølige morgener og aftener selv om sommeren – så langt de fleste uger kan man finde køligere tidspunkter at træne på.
Frida og jeg træner hele sommeren men i modsætning til efterår/vinter/forårstræningen, så er der ingen højintense pas fx med træk/cykling. I stedet får hun lov til at løbe en del ture fri i hundeskoven, og når det er køligt, løber vi nogle mere rolige canicross-ture – og tager en masse lange gåture. Og supplerer med hundefitness og svømning. Alt sammen tilpasset vejret og hendes energiniveau. Selvom Frida har en tyk pels, så tolererer hun varme godt – og vi har vandret mange længere ture også om sommeren. Jeg tror bestemt, at det bl.a. er fordi hun er i god form og vant til at bevæge sig – og hun er heller ikke typen der stresser op, men er god til at sige til og fra. Og så elsker hun at bade – så vores sommerture har altid masser and vandstop.
Så nyd en aktiv sommer med din hund – med omtanke og sund fornuft – og altid på hundens præmisser - er der ingen grund til at gå i sommerdvale. Tværtimod.
Rigtig god sommer ønsker Frida & Line
Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse.
Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....
Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus
Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.
I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE
Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs.
Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt
Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.