Sygdomme kan give mange forskellige symptomer hos vores hunde, men nogle symptomer er særligt gode at kunne genkende, så man kan reagere hvis man støder på dem.
1. Hunden får feber
Hundes normaltemperatur ligger lidt højere end menneskers – nemlig mellem 37,5 og 39 grader. Har hunden lige dyrket motion, kan den komme helt op på 40 grader uden at hunden har feber. Har en hund, der ikke lige har dyrket motion, over 39 grader celsius, anses den derimod for at have feber.
Feber er oftest et tegn på at hunden har en infektion i kroppen, som den forsøger at bekæmpe. Hunden kan dog godt være syg uden at den har feber.
2. Hunden får en unormal vejrtrækning
Ændrer hundens vejrtrækning sig, kan det være tegn på sygdom. Det kan eksempelvis være at den begynder at hive efter vejret eller hyperventilere, eller at dens vejrtrækning bliver overfladisk eller besværet. Det er derfor en god idé at lægge mærke til hvordan hunden normal trækker vejret, både når den hviler sig og efter motion, så man kan opdage, hvis det ændrer sig.
3. Hunden får en nedsat appetit
Ikke alle hunde har lige stor appetit, og ydre påvirkninger, som eksempelvis stress eller varmt vejr, kan påvirke lysten til at spise. Ligeledes kan man hos tæven opleve en nedsat (eller øget) appetit omkring løbetiden, og perioden derefter.
Manglende appetit, kan dog også skyldes sygdom, og det derfor vigtigt at man holder øje med hvor meget ens hund spiser.
4. Hunden ændrer adfærd
Ændret adfærd ses ved mange forskellige sygdomme – og i nogle sygdomme er adfærdsændringer de eneste symptomer man ser. Afhængig af sygdommen, kan man se alt fra nedstemthed og træthed, til aggression og uro. Ligeledes kan syge hunde få en ændring i deres kontaktbehov – nogle trækker sig fra selskab, mens andre opsøger deres ejere mere end de plejer.
5. Hunden drikker og/eller tisser mere end den plejer
Nogle sygdomme er forbundet med en ændring i hundens drikke- og urineringsmønster. Det er derfor en god idé, at man holder øje med hvor meget hunden tisser og drikker til dagligt – og at man er særligt opmærksom på, om vandskålen pludselig skal fyldes oftere end den plejer.
6. Diarré og opkast
Ligesom mennesker, kan hunde have forbigående dårlige mave uden det behøver at være farligt – eksempelvis kan pludselige foderskift give forbigående lind afføring. Voldsom eller vedvarende diarré eller opkast er dog ikke normalt, og derfor noget man bør reagere på.
7. Hundens pels forandrer sig
Mat eller slidt pels kan være tegn på sygdom, og det samme kan skaldethed eller tynd hårvækst. Det er for vigtigt at man holder øje med hvordan pelsens ser ud og vokser, og reagerer hvis hunden begynder at se utrivelig ud.
Sygdom kan komme til udtryk på mange forskellige måder, og er du i tvivl bør du kontakte din dyrlæge.
Kilde: Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Kender du de mest almindelige tegn på allergi hos hunde?
En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet
Autoimmun hæmolytisk anæmi er en livstruende sygdom, hvor hundens eget immunforsvar angriber hundens røde blodlegemer
Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?
Ræveskab er en smitsom sygdom, hvor en mikroskopisk lille mide, skabmiden, smitter hunde, katte og andre dyr. Den kan også kortvarigt leve på mennesker. Hos nogle dyr giver ræveskab kraftig kløe og sår, og man skal være opmærksom på at komme til dyrlægen, hvis ens hund pludselig viser disse symptomer
Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin
Mandag holdt kennelklubben i Norge ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde. De besluttede blandt andet, at der ikke skulle sendes landshold til konkurrencer i udlandet
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste