Von Willebrand’s sygdom – en blødersygdom

10-03-2019 09:02, af Astrid Gerd Holtet

Den arvelige Von Willebrand’s sygdom er en blødersygdom, hvor mangel på et bestemt protein forhindrer blodet i at størkne

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når en hund kommer til skade, og der går hul på et blodkar, igangsættes en kaskade af reaktioner, der tilsammen får blodets blodplader til at klumpe sig sammen. Det får blodet til at størkne og blødningen standses. Ud over blodpladerne, involverer denne proces en lang række proteiner, der er nødvendige for at størkningen kan finde sted. Det er livsvigtigt for hunden at blødninger kan standse, og sker der fejl et sted i den komplicererede størkningsproces, vil hunden være i risiko for at forbløde.

Når hunden mangler Von Willebrand faktor

En af de fejl, der kan opstå, er mangel på et bestemt protein, der indgår i størkningen. Dette protein kaldes Von Willebrand faktor, og er opkaldet efter den læge, der i starten af 1900-tallet opdagede sygdommen hos mennesker. Von Willebrand’s sygdom er den mest almindelige blødersygdom hos mennesker i Danmark.

Man har senere fundet ud af, at hunden også kan mangle samme protein, og dermed også have Von Willebrand’s sygdom. 

Flere forskellige typer af Von Willebrand’s sygdom

Der findes flere forskellige typer af Von Willebrand’s sygdom, og der er forskel på hvor alvorlige de er.

Ved den mildeste form, også kaldet type I, danner hunden noget, men ikke nok, af proteinet Von Willebrand faktor. Det betyder at blodet kan størkne, men ikke så hurtigt og effektivt, som i den raske hund. Ved type II er blodets evne til at størkne ligeledes forringet, men her skyldes det ikke mangel på Von Willebrand faktor, men en ændring i proteinets form, der gør det mindre effektivt. I den tredje og mest alvorlige form, type III, mangler hunden helt Von Willebrand faktor, og det medfører udtalte blødningstendenser.

Symptomer på Von Willebrand’s sygdom

Nogle af de mest almindelige symptomer på Von Willebrand’s sygdom hos hunde er forbundet med en øget blødningstendens. Man kan eksempelvis opleve, at blødninger er lang tid om at stoppe, hvis hunden kommer til skade eller bliver operereret.

Hos alle hunde, sker der løbende småskader på blodkarrene, som lukkes inden de bliver synlige. Hos en hund med Von Willebrand’s sygdom, vil disse spontane blødninger kunne ses som blodudtrækninger i blandt andet huden eller på hundens tandkød.

Graden af symptomerne vil afhænge af hvilken type af sygdommen hunden har.

Diagnosen kan stilles ved at sende en blodprøve til et laboratorium, hvor man kan måle det nøjagtige niveau af Von Willebrand faktor.

Fremtiden med Von Willebrand’s sygdom

Fremtidsudsigterne for en hund med Von Willebrand’s sygdom afhænger af hvilken type af sygdommen hunden har. Hunde med type I og type II kan leve fint og uden udtalte problemer. Har hunden derimod type III, er al skade forbundet med stor risiko.

Von Willebrand’s sygdom er arvelig og er især tilstede hos visse racer. Der ses blandt andet en øget tendens til sygdommen hos dobermann, kooikerhondje og tysk ruhår. Hos nogle racer er der krav om test for sygdommen i forbindelse med avl.

Mistænker du, at din hund kunne have Von Willebrand’s sygdom, bør du kontakte din dyrlæge

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Julekalender: Montys jul - afsnit 9

09-12-2019 19:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke alle, der forstår Monty. Sådan er det nok at være hund

Flere års hundegøen stopper

24-04-2013 15:17, af Maja Golles
En tre år lang kamp med naboer og politi er mundet ud i, at 66-årig hundeejer fra Hjørring i Nordjylland ikke længere må holde hund

Er din hund stresset

06-04-2021 14:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Tails.com har de med inspiration fra Joe Bidens hunde lavet en liste over, hvordan man ser om ens hund er stresset

Endnu en hund stjålet fra have

28-05-2013 13:29, af Maja Golles
I weekenden var den gal igen. Denne gang blev en chihuahua stjålet fra en have

Transit med hund via Sverige - regler for hundebure

11-08-2016 10:27, af Tine Luther
I den kommende weekend drager masser af hundefolk til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Bornholm. De, der rejser over Sverige, skal være opmærksomme på reglerne for transport af hunde i Sverige, herunder reglerne for transportbure.

Er din hund sur på dig

11-05-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan en hund egentlig være sur på sin ejer i længere tid og hævne sig over en manglende gåtur eller for få godbidder. Nej, mener amerikaner. Hvad tror du?

Fem tips til løbetræning med hunden

17-09-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ud af fem danske hunde er overvægtige, men efterårets orienteringsløb, hvor både hund og ejer kan motionere sammen, skal være med til at styrke helbredet. Få fem råd til løbetræning med din firbenede ven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Vores kæledyr er matchmakere

03-05-2024 10:05, af Anne Cecilie Sohl

Hver femte hundeejer har stiftet nye venskaber pga. deres hunde, viser en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring. Måske mere overraskende viser undersøgelsen desuden, at den selvstændige kat lige så ofte som flokdyret hunden er årsag til, at danskerne har mødt deres livs kærlighed.

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet