Musklerne er motoren i hundens bevægeapparat, og består af en række lange muskelceller. Når musklen får besked fra hundens nervesystem, trækker muskelcellerne sig sammen, og på den måde får de kroppen til at bevæge sig. Musklerne tilpasser sig den mængde arbejde de skal udføre. Bruges musklerne meget, vokser muskelcellerne, bruges de ikke så meget vil cellerne igen blive mindre, og musklen vil miste noget af sin fylde.
At miste muskelmasse kaldes også muskelatrofi. Ændrer hundens aktivitetsniveau sig, så den bevæger sig mindre end den plejer, kan den miste noget af sin muskelmasse, men muskelatrofi kan dog også være tegn på sygdom, og det er derfor vigtigt, at du holder øje med din hunds muskulatur.
Blandt nogle af de sygdomme, der kan give muskelatrofi, er:
1) Smerte i bevægeapparatet
Al sygdom, der er smertefuldt, og får hunden til at bevæge sig mindre, kan medføre at hunden taber muskelmasse.
Ofte vil muskeltabet være lokalt og ses i det område af kroppen, hvor hunden har ondt. Nogle gange kan der samtidigt ske det, at hunden i stedet bruger andre dele af kroppen mere for at kompensere for de problemer den har, og dermed kan musklerne i disse dele af kroppen blive større.
2) Lidelser i nervesystemet
For at musklerne kan bevæge sig, skal de have besked fra nervesystemet, og derfor kan sygdomme i nervesystemet også påvirke hundens muskelmasse.
Skades enkelte nerver eller dele af nervesystemet, kan det give tab af muskelmasse i et mindre område eller af en enkelt muskel, mens andre sygdomme i nervesystemet kan påvirke større områder af hundens muskulatur.
3) Muskelbetændelse
Muskelbetændelse kan komme som følge af en række forskellige sygdomme, herunder blandt andet sukkersyge og andre hormonelle lidelser, samt nogle parasitære infektioner, herunder leptospirose eller rottesyge. Muskelbetændelse kan også skyldes nogle typer af fejlernæring, eller komme som følge af en autoimmun reaktion, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hundens muskulatur. Hos nogle hunde kan muskelbetændelsen også komme som følge af meget hård fysisk aktivitet.
Mistænker du, at din hund har mistet muskulatur, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
I hundeskoven kan din hund slippe hverdagens snor, bruge kroppen og møde andre hunde – alt sammen i naturens grønne rammer. Men hvad er det egentlig, der gør hundeskoven så fantastisk for både hund og ejer? Og hvordan få du det bedste ud af jeres næste tur?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
På stort set alle medier blinker Coronavirus i diverse breakingbjælker. Men skal vi nu også til at være nervøse for vores kæledyr? Det har AniCura svaret på
Netop nu meldes der om flere tilfælde af giardia i og omkring Svendborg. Vi har talt med en hundeejer, hvis hund er ramt
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Dansk Kennel Klub har samlet nogle gode råd til dig som opdrætter i denne coronatid
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet