Mastceller er særlige celler, der findes flere steder i hundens krop. De er del af hundens immunforsvar, og de kan frigive stoffet histamin. Mastceller kan i visse tilfælde dele sig og danne ondartede tumorer, der også kaldes mastcelletumorer eller mastocytomer. Kræfttypen forekommer oftest hos midaldrende og ældre hunde.
Symptomer på mastcelletumorer
Mastcelletumorer kan ses i huden på hunden, og her kan de variere meget i udseende og størrelse – og de kan ofte ligne mindre alvorlige tumorer, som eksempelvis fedtknuder, eller blot små insektbid. Mastcelletumorer i huden kan give anledning til sår omkring, eller på knuden, og de kan også medføre rødme og kløe i området, som følge af histaminfrigivelse.
Udvikles mastcelletumorerne i indre organer, afhænger symptomerne af, hvilket organ der er påvirket. Er de i tarmen, kan der eksempelvis ses diarré eller blodig afføring. Hunde kan udvikle en alvorlig form, kaldet mastocytose, hvor der frigives store mængder af blandt andet histamin fra tumorerne. Når de store mængder histamin kommer ud i blodbanen, kan det medføre problemer i mave-tarm-kanalen, med sår i slimhinden, opkastninger og diarré. Det vil også give et blodtryksfald.
Fremtiden for en hund med mastcelletumor
Mastcelletumorer kan fjernes ved en operation. Da der kan være syge mastceller i huden omkring den synlige tumor, vil dyrlægen altid fjerne et større område med rask hud, for at mindske risikoen for at tumoren vokser frem igen. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at supplere med kemoterapi eller strålebehandling.
Mastcelletumorer er typisk aggressive i deres vækst og kan hurtigt sprede sig til andre organer. Prognose for en hund, der har fået fjernet en mastcelletumor, vil især afhænge af om tumoren har spredt sig eller ej. Ses der spredning vil prognosen ofte være dårlig. Hunde der har udviklet en mastcelletumor, vil også være i øget risiko for at udvikle flere. Fjernes tumoren succesfuldt, bør man holde godt øje med hunden efterfølgende, så eventuelle nye knuder kan fjernes hurtigst muligt.
Er du i tvivl om hvorvidt din hund kunne have en mastcelletumor, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Sidste år beslaglagde Toldstyrelsen ualmindeligt store mængder kokain. Det gjorde de blandt andet på grund af deres dygtige hunde
Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt
Jeg bliver tit spurgt om vi nogen sinde kommer på ferie og om det overhovedet er afslappende med så mange hunde
Øjne der løber er et almindelig problem hos hunde – men hvad kan det skyldes? Vi ser nærmere på rindende øjne!
I går var det 1. april, og traditionen tro betød det et væld af underfundige historier, som ikke helt havde hold i virkeligheden. I år handlede flere af dem om hunde. Her får I et udpluk
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet