BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

K9 (”canine”) biathlons er forhindringsløb sammen med din hund. Altså løb i naturen hvor man forcerer forskellige forhindringer undervejs. Sporten stammer oprindeligt fra fra politi- og militærhundeverdenen, hvor hundene testes på forhindringsbaner i kombination med brugshundeøvelser såsom bid- og skudøvelser. Måske herfra ”biathlon”-ordet stammer, da der altså både løbes og skydes undervejs. Men alle disse mere ”voldsomme” dele af sporten er naturligvis taget ud af den ”civile” udgave af biathlons: Nu handler det om sjove udfordringer, hvor I begge to skal over, under, gennem forskellige forhindringer undervejs på løbe eller gåturen. Og man kan opleve alt fra balancegang på træstammer eller bildæk, forskellige ting der skal kravles under eller gennem (presenninger, badekar med bolde, agilitytunneller) til svømning, sejlads i gummibåd eller trillebørs-kørsel.

Sporten har været meget populær i Sverige i flere år. Og nu er Danmark for alvor også ved at komme med på trenden, først ved det store biathlonstævne i Nærum for ca. 3 år siden og siden bl.a. via de store arrangementer på Vilhelmsborg arrangeret af ”K9-biathlon for alle”. 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Og lige præcis ”for alle” er den vigtigste del af disse løb. Frida og jeg har været med til flere arrangementer, og det er simpelthen så fedt at se, hvordan folk har det sjovt sammen med deres hunde – og også ofte sammen med kone, mand, kæreste eller børnene. Jeg har mødt helt små børn, ældre, hunde i alle størrelser fra yorkshire terriers til grand danois, folk med gangbesvær eller forskellige handicaps. Alle har været med og gennemført – og fået en god oplevelse med hjem. Banerne er bygget sådan op, at man altid kan gå udenom, hvis der er en forhindring, som man selv eller hunden ikke er helt klar til endnu. Og så har man noget, man kan gå hjem og øve på til næste gang. Det er altid spændende at se, hvad banebyggerne har fundet på af sjove ting – og hvad ens hund synes om en ny forhindring, man måske ikke har prøvet før. Og om man nu selv kan komme over eller igennem!

At dyrke K9-biathlon er virkelig med til at styrke båndet til og samarbejdet med ens hund. En ting er selve løbene, men det er også en masse god træning, man får derhjemme og på sine gåture, når man først er begyndt at tænke som en ”biathlet”. Frida og jeg finder ofte en legeplads, nogle træstammer eller bænke i skoven, måske en plads med forhindringer hvor vi kan træne lidt. Måske de forbipasserende glor lidt, når vi kravler rundt derude, men vi har en fest. Også hjemme i haven bygger jeg små baner: måske en presenning over et par havestole, en bænk at kravle under, et knitrende underlag og en tur i trillebøren. Sådan kan vi øve lidt forskellige ting i dagligdagen. Og ét er, at det er sjovt at lave aktiviteter sammen, men det giver også meget miljøtræning af ens hund. Den bliver simpelthen vænnet til mange forskellige opgaver og situationer, som er med til at give en mere velafbalanceret og tryg hund. Og de mange forskellige øvelser giver styrke, balance og koordination.

Selvom jeg er en habil løber, så er jeg dog på ingen måde smidig eller god til at forcere de forskellige forhindringer. Jeg er helt klart svageste led på vores lille hold! Men heldigvis betyder det ikke så meget. Frida har lært at hun må vente på mig af og til. Det gør hun så mere eller mindre tålmodigt, når jeg fx kan bruge flere minutter på at møve mig igennem en tunnel, som Frida bare smutter igennem på et par sekunder.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Jeg håber virkelig, at endnu flere får lyst til at kaste sig ud i at prøve K9-biathlon. Man kan som sagt starte i det små derhjemme. Hav nogle godbidder med ud, og træn langsomt op med hunden, så den lærer at kravle, klatre, gå igennem forskellige ting og føler sig tryg ved det. Og øg så langsomt sværhedsgraden. De fleste ting lærer hunden som regel hurtigt, andre kan tage lidt længere tid. Fx er en ”klassisk” forhindring trillebørskørsel, og her skal de fleste hunde bruge lidt tid på at blive tryg ved at sidde i børen - også mens man kører med den. Men det er sjovt at have ting at arbejde hen imod sammen og at se hundens fremskridt. Og som allerede nævnt: man kan altid springe en forhindring over. Så I skal endelig ikke holde jer tilbage fra at deltage i løbene, selvom I ikke er ”verdensmestre”. Hurtigløber behøver man heller ikke at være: Det er ligeså fint at gå eller lunte ruten, som det er at løbe. Det hele handler om at have en fest sammen og komme ud og få nye, gode oplevelser og motion sammen.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

En vigtig ting at nævne ifm. K9-biatlhon er, at jeg vil anbefale jer en god sele til hunden og en elastisk line til at have om livet, hvis I skulle have fået lyst til at prøve selv. Sporten foregår nemlig med hund og ejer ”hægtet sammen”. Så når der er forhindringer og evt. lidt pludselige stop undervejs, så er det rigtig vigtigt, at hunden ikke får hårde ryk i halsbåndet – men at det i stedet sker i selen. Den elastiske line gør, at eventuelle ryk i linen bliver meget mere bløde for hunden.

Håber I har fået lyst til at være med. Vi er selv igang med virtuelt løb, som kører de næste 4 uger sammen med "Danmark går sammen". Og glæder os til pinsen, hvor der forhåbentlig bliver et stort arrangement med "K9 Biathlon for alle " igen, og til andre lokale events, man også finde rundt omkring i landet fx via K9Run4Fun og i DCH. 

God fornøjelse med "skiskydningen" med din hund!

 

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del II: “Nedkøling” og restitution

19-11-2021 08:41, af Karoline Sidelmann Brinch

Til tider glemmer vi, at mange af vores hunde er topatleter, som yder store fysiske præstationer fx til jagt, canicross, agility, mv. Derfor har de brug for vores hjælp til at yde deres bedste og undgå skader. I min seneste blog skrev jeg om vigtigheden af at varme op, når vores sports-hunde skal ud og præstere. I dag skal det handle om tiden efter, hunden har været afsted: Hvordan sikrer vi på bedste vis, at hunden hurtigt kommer sig ovenpå kraftanstrengelserne og restituerer bedst muligt

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

56 golden retrievere fejrede jul i Gludsted

09-12-2024 13:21, af Cecilie Friis Amstrup

Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Familien DeAngelis’ stjerne charmerede sig til tops

02-12-2024 09:57, af Cecilie Friis Amstrup

Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.

Husk at sende dit favoritbillede af årets racevinder

03-12-2024 10:47, af Anne Cecilie Sohl

Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder. 

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt