BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

K9 (”canine”) biathlons er forhindringsløb sammen med din hund. Altså løb i naturen hvor man forcerer forskellige forhindringer undervejs. Sporten stammer oprindeligt fra fra politi- og militærhundeverdenen, hvor hundene testes på forhindringsbaner i kombination med brugshundeøvelser såsom bid- og skudøvelser. Måske herfra ”biathlon”-ordet stammer, da der altså både løbes og skydes undervejs. Men alle disse mere ”voldsomme” dele af sporten er naturligvis taget ud af den ”civile” udgave af biathlons: Nu handler det om sjove udfordringer, hvor I begge to skal over, under, gennem forskellige forhindringer undervejs på løbe eller gåturen. Og man kan opleve alt fra balancegang på træstammer eller bildæk, forskellige ting der skal kravles under eller gennem (presenninger, badekar med bolde, agilitytunneller) til svømning, sejlads i gummibåd eller trillebørs-kørsel.

Sporten har været meget populær i Sverige i flere år. Og nu er Danmark for alvor også ved at komme med på trenden, først ved det store biathlonstævne i Nærum for ca. 3 år siden og siden bl.a. via de store arrangementer på Vilhelmsborg arrangeret af ”K9-biathlon for alle”. 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Og lige præcis ”for alle” er den vigtigste del af disse løb. Frida og jeg har været med til flere arrangementer, og det er simpelthen så fedt at se, hvordan folk har det sjovt sammen med deres hunde – og også ofte sammen med kone, mand, kæreste eller børnene. Jeg har mødt helt små børn, ældre, hunde i alle størrelser fra yorkshire terriers til grand danois, folk med gangbesvær eller forskellige handicaps. Alle har været med og gennemført – og fået en god oplevelse med hjem. Banerne er bygget sådan op, at man altid kan gå udenom, hvis der er en forhindring, som man selv eller hunden ikke er helt klar til endnu. Og så har man noget, man kan gå hjem og øve på til næste gang. Det er altid spændende at se, hvad banebyggerne har fundet på af sjove ting – og hvad ens hund synes om en ny forhindring, man måske ikke har prøvet før. Og om man nu selv kan komme over eller igennem!

At dyrke K9-biathlon er virkelig med til at styrke båndet til og samarbejdet med ens hund. En ting er selve løbene, men det er også en masse god træning, man får derhjemme og på sine gåture, når man først er begyndt at tænke som en ”biathlet”. Frida og jeg finder ofte en legeplads, nogle træstammer eller bænke i skoven, måske en plads med forhindringer hvor vi kan træne lidt. Måske de forbipasserende glor lidt, når vi kravler rundt derude, men vi har en fest. Også hjemme i haven bygger jeg små baner: måske en presenning over et par havestole, en bænk at kravle under, et knitrende underlag og en tur i trillebøren. Sådan kan vi øve lidt forskellige ting i dagligdagen. Og ét er, at det er sjovt at lave aktiviteter sammen, men det giver også meget miljøtræning af ens hund. Den bliver simpelthen vænnet til mange forskellige opgaver og situationer, som er med til at give en mere velafbalanceret og tryg hund. Og de mange forskellige øvelser giver styrke, balance og koordination.

Selvom jeg er en habil løber, så er jeg dog på ingen måde smidig eller god til at forcere de forskellige forhindringer. Jeg er helt klart svageste led på vores lille hold! Men heldigvis betyder det ikke så meget. Frida har lært at hun må vente på mig af og til. Det gør hun så mere eller mindre tålmodigt, når jeg fx kan bruge flere minutter på at møve mig igennem en tunnel, som Frida bare smutter igennem på et par sekunder.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Jeg håber virkelig, at endnu flere får lyst til at kaste sig ud i at prøve K9-biathlon. Man kan som sagt starte i det små derhjemme. Hav nogle godbidder med ud, og træn langsomt op med hunden, så den lærer at kravle, klatre, gå igennem forskellige ting og føler sig tryg ved det. Og øg så langsomt sværhedsgraden. De fleste ting lærer hunden som regel hurtigt, andre kan tage lidt længere tid. Fx er en ”klassisk” forhindring trillebørskørsel, og her skal de fleste hunde bruge lidt tid på at blive tryg ved at sidde i børen - også mens man kører med den. Men det er sjovt at have ting at arbejde hen imod sammen og at se hundens fremskridt. Og som allerede nævnt: man kan altid springe en forhindring over. Så I skal endelig ikke holde jer tilbage fra at deltage i løbene, selvom I ikke er ”verdensmestre”. Hurtigløber behøver man heller ikke at være: Det er ligeså fint at gå eller lunte ruten, som det er at løbe. Det hele handler om at have en fest sammen og komme ud og få nye, gode oplevelser og motion sammen.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

En vigtig ting at nævne ifm. K9-biatlhon er, at jeg vil anbefale jer en god sele til hunden og en elastisk line til at have om livet, hvis I skulle have fået lyst til at prøve selv. Sporten foregår nemlig med hund og ejer ”hægtet sammen”. Så når der er forhindringer og evt. lidt pludselige stop undervejs, så er det rigtig vigtigt, at hunden ikke får hårde ryk i halsbåndet – men at det i stedet sker i selen. Den elastiske line gør, at eventuelle ryk i linen bliver meget mere bløde for hunden.

Håber I har fået lyst til at være med. Vi er selv igang med virtuelt løb, som kører de næste 4 uger sammen med "Danmark går sammen". Og glæder os til pinsen, hvor der forhåbentlig bliver et stort arrangement med "K9 Biathlon for alle " igen, og til andre lokale events, man også finde rundt omkring i landet fx via K9Run4Fun og i DCH. 

God fornøjelse med "skiskydningen" med din hund!

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

BLOG: Er aktive hunde lykkelige hunde?

15-12-2020 12:39, af Karoline Sidelmann Brinch

Som dyrlæge, hundetræner og løber får jeg mange spørgsmål til, om det er sundt at løbe med sin hund. Her får du svaret

BLOG: Efterårs-hundefest på Vilhelmsborg

16-08-2022 12:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden d. 3.-4. september holder DKK Hund i Fokus på Vilhelmsborg. En weekend med en masse hundeaktiviteter. Frida og jeg har særligt én ting, vi ikke går glip af: Det fantastiske forhindringsløb om lørdagen for hund og ejer: K9-biathlon FOR ALLE

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.