BLOG: Kom godt i gang med canicross

23-10-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, om du vil canicrosse eller ”bare” løbe med din hund… Forskellen er først og fremmest, at en canicrosshund løber foran og trækker løberen (i hvert fald noget af vejen), mens en løbetur med hund også kan være ved siden af dig (eller fri). En stor fordel ved canicross er – udover ”hjælpemotoren! – at hunden og dig bedre kan løbe fx på små stier og trailspor uden at fald over hinanden. Og så er det bare en helt særlig oplevelse at mærke det ”sus”, det giver at have hunden til at løbe foran og det samarbejde, det kræver at løbe sammen på denne måde. Mine tips og tricks er især til jer, der har lyst til at kaste jer ud i canicross.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

De første skridt
Det allerbedste er simpelthen at løbe med andre! Langt de fleste hunde lærer utrolig hurtigt, når de løber med mere erfarne canicross-hunde. Og så elsker de bare at løbe i flok. Da Frida og jeg startede med sporten for godt 2 år siden, var der ikke nogen løbeklubber til hund og ejer. Jeg kunne kun finde trækhundeklubberne, og med min golden retriever – og uden nogen ambitioner om at køre med vogn/slæde – tænkte jeg ikke, at det var stedet for os. Så jeg begyndte på egen hånd ved at læse lidt på nettet og tage udgangspunkt i min egen viden om løbetræning. Og selvom tipsene hjalp, så var Frida vist også lidt af et naturtalent: Hun fandt helt naturligt ud af at trække og løbe fremad. Jeg tror nu også, at al vores anden træning både ift. lydighed og retrievertræning med fremadrettet arbejde og dirigering og spor selvfølgelig også gjorde det lettere. I kombination med en selvstændig ung dame, der bare gerne ville AFSTED. I dag har hun lært, at løbegearet betyder ”jeg er på arbejde” – og hun løber med meget fokus. Altså lige på nær når en mus løber over sporet eller en hjort i skoven 5 m væk. Så kan hun godt lige ta’ en sving eller en ”nødopbremsning”… men så holder hende den tobenede sig bagved da også vågen og på dupperne! Det er også en del af det sjove ved canicross: Man er et team – og det er ikke altid, at makkeren er 100% enig i taktikken eller ruten.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hvordan kommer jeg videre?
Det gik nemt for os at komme i gang – men mange begyndere har problemer med nogle af disse ting: Hunden ”gider” ikke løbe – og slet ikke at trække, den stopper konstant og snuser eller løber væk fra sporet… Og her hjælper det virkelig, at løbe med andre.
Det seneste halve år har der været en løbeklub for hund og ejer: HPM Dirty Paws. Der er nu kommet lokalklubber over hele landet, det er gratis og her kan man møde andre canicrossere og løbe sammen. Jeg er selv tovholder i Nordsjælland, og jeg kan virkelig se, hvor meget det ”rykker” at komme til træning. Hunde som ikke ”gad” løbe følger nu glade med flokken – og hunde som snuser, løber af sporet, løber skævt bliver også gradvist bedre, når de får fokus på at løbe med teamet. De forskellige signaler, som er gode at indlære såsom ”højre” og ”venstre”, kan man også blot sætte på undervejs, og så lærer hunden dem hurtigt.

Det er bare en fed oplevelse at se udviklingen. For os tobenede er det så ofte motivationen til overhovedet at hoppe i løbetøjet, som kan være det sværeste – og der er det også virkelig godt med et hold, som står og venter og hvor man hygger sig sammen om en fælles interesse.

Hvis du ikke har mulighed for at løbe med andre, kan hunden selvfølgelig også lære det alene. Det kræver blot lidt mere arbejde. Først og fremmest handler det, som megen anden hundetræning, om at belønne på det rigtige tidspunkt. Så ros, ros, ros når hunden trækker fremad og løber som du gerne vil have det. En god idé kan være at ”planlægge efter succes”: Så luft hunden inden for at undgå snuseri, løb på en smal sti, så der er færre forkerte steder at løbe hen – og hav fx en person hunden kender godt til at løbe/cykle foran. Standser hunden og snuser eller gør den noget forkert, så stop den med et kort ”nej” – og husk så at rose igen, så snart I er tilbage på rette spor.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Hvad er ellers vigtigt for en god start?
Et par ekstra tips, som jeg kan give ift. at komme godt i gang, er lidt mere ”generelle råd” ift. sport og motion med din hund.

Først og fremmest skal du være sikker på at hunden er sund og rask – og gammel nok til at gå i gang med løbetræningen. Tal evt. med dyrlægen først. Derefter er det en god idé at tænke i udstyr: En god sele til hunden og helst en elastisk sele til at have om livet. Da jeg startede med Frida, anede jeg intet om alt det gear, man kan få – så jeg brugte bare en almindelig Y-sele. Men senere fandt jeg jo ud af, at det nærmest er en hel videnskab at vælge den rigtige sele, da den gerne skal sidde helt optimalt og ikke hæmme hundens bevægelser og vejrtrækning. Så mit bedst tip er at kontakte en erfaren canicrosser eller en shop med speciale i træk/løbeseler.

Ligesom med ens egen træning er det en god ide at starte langsomt op. De første par træninger løber man blot korte stræk og fokuserer på at lære hunden at løbe rigtigt. Stille og roligt kan man så bygge flere kilometer på. Hvor hurtigt man øger afhænger af, hvor god kondition hunden allerede har. Frida løber typisk løs et par timer hver dag, så en løbetur med mig på fx 5 km er let træning for hende, men har du en hund som normalt går i snor og kun korte ture, så skal man passe på med at øge for hurtigt.

For at undgå skader er det en god idé at variere træningen så meget som muligt. Jo mere du kan gøre for at styrke din hunds muskler, balance og koordination, jo bedre. Vi løber mange ture hvor Frida er løs, går/løber i sand, i klitter og kuperet terræn. Jeg bruger også en del tid på balanceøvelser på træstammer eller hvad vi nu finder i skoven eller på legepladsen – og går til ”hundefitness” for at styrke Fridas muskler. Det synes hun er virkelig sjovt. Et område hvor jeg måske selv burde deltage i træningen lidt oftere! Start i øvrigt også altid løbeturene med at gå lidt, så hundens og dine muskler bliver varme – og gå tilsvarende lidt bagefter. Du kan også lære at lave udstrækning med din hund eller give den massage. Det synes vi herhjemme både er hyggelig og god afstresning efter træningen.

Hov og PS: Mange er bekymrede for, om canicross får deres hund til at trække mere på gåturen. Men der vil jeg sige, at hunde som regel hurtigt kan lære, at den kun må trække i sin canicross-sele.

Håber vi ses til træning!

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Husk lige tandbørsten!

18-01-2022 08:26, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange af os hundeejere vil gøre næsten alt for, at vores hunde får lange og lykkelige liv. Så hvorfor er det stadig så svært at huske tandbørstningen, selvom manglende tandhygiejne har stor indflydelse på vores hundes livskvalitet

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

Blogindlæg: Forhindringsløb med hund - er det noget for os?

09-05-2024 08:26, af Anne Cecilie Sohl

Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.

BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

IKEA lancerer ny kollektion til de firbenede familiemedlemmer

07-10-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Nye instruktører startede deres rejse hos DKK

04-10-2024 09:31, af Cecilie Friis Amstrup

Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.