BLOG: Er der junkmail i hunde-indbakken?

25-03-2021 15:24, af Karoline Sidelmann Brinch

Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

”Uopfordrede råd er livets junkmail”, sagde Bernard Williams engang. De fleste af os bryder os vel egentlig ikke om uopfordrede gode råd om vores hunde - eller om andre ting. Men hvorfor er mange så glade for at give andre hundeejere, vi ikke kender, uopfordrede gode råd? Gør vi det for at komme i snak og være venlige eller for at være bedrevidende og belærende - eller? Og hvorfor er disse råd faktisk sjældent så gode? 

Kender du situationen?: Du deler måske et foto på Facebook af din hund, som er glad og gnaver et ben. Ofte begynder de ”gode råd” at tikke ind: ”Husk at ben skal være rå”, ”Nu giver du vel ikke svineknogler?”, ”Pas på det er farligt med kødben” osv. osv. Uden at du nogensinde bad om råd til hunde og kødben. Eller måske du selv er hurtig på tasterne eller med kommentarerne, når du ser en anden hundeejer gøre noget med sin hund, som du ikke er enig i? Eller skulle man lige give et par råd til den nybagte hvalpeejer i hundeskoven?

 

Observerer vi en ukendt hundeejer, så ved vi ikke, hvad der ligger forud for den situation, vi ser. Og hvordan kan man så kunne give et godt råd?

 

Min egen tommelfingerregel er, at jeg forsøger kun at give gode råd til folk i tre situationer: Når jeg bliver spurgt, når jeg er ansvarlig for andre (fx ifm. træning) eller hvis mit dyrlægeløfte kræver det (fx en hund der udsættes for overlast). Og nå ja, så her på min blog og andre sociale medier, hvor folk kan læse med, hvis de vil og følge mine råd helt eller delvist - eller lade være. Selvfølgelig kan situationen også være anderledes, med folk i min nære bekendtskabskreds, hvor vi kender hinanden godt.

Men hvorfor ikke give gode råd i andre situationer? Som dyrlæge og hundetræner har jeg masser af erfaringer at dele ud af. Jeg bliver ofte spurgt: “hvorfor sagde du ikke noget til den person eller fortalte, hvordan de skulle gøre”? Ja, lad mig fortælle hvorfor. 

Først og fremmest kender vi sjældent baggrunden og de forudsætninger, der ligger bag en anden persons handlinger. Som hundeejere træffer vi nogle valg på vores og vores hunds vegne. Jeg har fx valgt at min hund godt må få kødben. Og ja: jeg ved godt, at der er en lille risiko for, at hun får det galt i halsen, jeg ved godt, at nogle hunde slider deres tænder for meget og mange af de andre argumenter, der kan være for, at en hund ikke skal have kødben – eller skal have en anden slags kødben. Men det er nu engang det valg, jeg har taget, fordi jeg synes, at fordelene ved, at min hund får ben, opvejer de eventuelle risici – og at jeg fx ved, at min hund ikke gnaver så hårdt, at knoglen splintrer, eller hun får ødelagt tænderne. Kan du følge min pointe? – der er altså dels en masse overvejelser ift. fordele og ulemper og dels en masse kendskab til ens egen hund. Hvor ofte har vi dette indblik, før vi sætter ind med ”gode råd”?

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hvis jeg ser en anden hundeejer, som gør noget, jeg selv synes er uhensigtmæssigt, så ved jeg jo ikke, hvilke valg han/hun har truffet, hvilken historie der ligger bag en given episode, og om der er helt særlige årsager til, at personen gør som han/hun gør. Observerer vi en ukendt hundeejer, så ved vi ikke, hvad der ligger forud for den situation, vi ser. Og hvordan kan man så kunne give et godt råd? Særligt indenfor fx adfærdsproblemer kan problemstillingerne bagved, en på overfladen ens adfærd, være utroligt forskellige, og vores “gode råd” kan ende med at gøre mere skade end gavn. 

 

Folk der er kloge nok, til at give gode råd, er som regel også kloge nok, til ikke at give dem

 

Et eksempel indenfor min sport, canicross, er, hvor varmt det må være, for at man kan løbe med sin hund? Dette emne kan man få uendeligt mange råd og meninger om. Men igen: Hvor mange kender netop din hund og jeres forudsætninger? Selvfølgelig kan man søge og dele nogle generelle råd og sund fornuft indenfor rigtig mange emner – men i sidste ende handler de bedste svar på mange spørgsmål om at kende den enkelte hund og ejer godt. Hvorvidt en hund kan løbe i lunt vejr, handler selvfølgelig om generelle ting som race-typiske træk, luftfugtighed, tempo, pauser – men også om rigtig mange andre aspekter: Er din hund tilvænnet til varme, hvor god er dens kondi ift. dit løbetempo, holder I drikkepauser undervejs, er der mulighed for et svalende dyp, løber hunden med eller uden træk, løber du måske med kølevest på hunden – og hvor godt tolererer hunden ellers varme? Så det er et virkelig komplekst spørgsmål, og derfor jeg altid bliver lidt trist, når det besvares med et kort ”hunde skal ikke løbe, når det er over XX grader”. Ligesom med så mange andre spørgsmål ift. hunde og deres træning og sundhed, fortjener det et noget mere nuanceret svar. Vi ved alle sammen, at vores hund er helt unik – så hvorfor vil vi så gerne putte andres hunde ned i ”kasser”, som skærer alle hunde over én kam? – om det så gælder adfærd, længde på løbeture, hundefoder, pinde, legetøj, træningsmetoder – fortsæt selv listen… 

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

En anden af mine årsager til at være påpasselig med uopfordrede råd er, at de sjældent opfattes særlig positivt. De er ofte mere et udtryk for giverens behov end modtagerens – og de kan meget let føles som kritik (og er det måske også ofte). Derfor vil det næppe være den bedste vej, hvis man gerne vil påvirke en anden person til at ændre sin holdning eller væremåde. Forstå mig ret: der er ingenting i vejen med at dele erfaringer og viden med hinanden. Tværtimod er det også en hyggelig og vigtig del af at have hund. Men forudsætningerne skal være på plads. Heraf den vigtigste: at vi er enige om, at vi gerne vil have hinandens input. Derudover plejer jeg også at fortælle den anden hundeejer, som har bedt om råd, om jeg blot deler egne erfaringer eller mere generel viden - eller endda videnskab. Med rigtig mange ting har de fleste af os jo mest egne erfaringer at dele ud af, og selvom de også kan være nyttige, skal vi blot huske på, at selvom Molly eller Max får dårlig mave af kødben, så er det jo ikke ensbetydende med, at alle andre hunde har det på samme måde.

En smart kvinde sagde en gang: “Folk der er kloge nok, til at give gode råd, er som regel også kloge nok, til ikke at give dem” (Eden Phillpotts). Så måske vi alle sammen skal huske lidt på dette citat, næste gang vi har travlt med at give andre hundeejere vores gode råd – som faktisk endda kan ende med at være et virkelig dårligt råd for netop dén hund. Og måske i stedet stille nogle uddybende spørgsmål, som dels kan lære os bedre at forstå hinanden – og give basis for et rigtig godt råd – hvis den anden skulle spørge. Eller hvem ved: måske endda selv blive lidt  klogere....

Med det "gode råd" vil Frida og jeg gerne ønske en rigtig god påske til alle...

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

BLOG: Kender du typen?: Pølseindfanger eller legedræber: Lidt om indkald og dårlige vaner.

09-07-2021 11:52, af Karoline Sidelmann Brinch

Et perfekt indkald kræver masser af træning. Og det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig dårlige vaner ind undervejs. 

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Vores hunde lever det fede liv... eller gør de?

27-01-2023 08:28, af Karoline Sidelmann Brinch

Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.