BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Lige siden Frida var lille har hun været med på langt de fleste af vores ferier. Både ture til England, Østrig, Norge, Tyskland, Østrig og Sverige er det blevet til. Såvel som mange kortere ferier rundt omkring i Danmark. Vi elsker at være i naturen og vandre, og det er lige en ferieform, der passer Frida, som nyder de lange dage udenfor, hvor vi er aktive sammen, der er masser af nye dufte, venlige folk og kølende svømmeture i søer og floder – og som regel også et stop eller tre hvor der falder en godbid af.

Det vigtigste for mig har været at træne, så Frida blev vant til at komme mange forskellige steder og føler sig tryg i nye omgiver, på et hotel, i en bjerghytte, i bus/tog/på færge/på restaurant osv. Så lige siden hvalpetiden har vi lavet rigtig meget miljøtræning med hende, hvor hun var med os nærmest overalt. Hun skulle selvfølgelig også lære at være rolig fx når vi sidder og spiser eller i øvrigt er tæt på fremmede – så en masse ”ro” træning var også på programmet. Også bilkørsel har været en vigtig del af træningen. Har man en hund, der hader at køre bil, så vil en tur ned gennem Europa være én stor stressfaktor.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Derudover har vi tænkte meget over, hvordan vi bedst kunne indrette vores ferieprogram, så det blev mest muligt hundevenligt. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra tid at finde overnatningssteder, hvor hunde er tilladt – men særligt mange steder i Europa såsom Tyskland, Østrig og England er generelt meget hundevenlige. Også på langt de fleste restauranter er hunde tilladt i disse lande. Inden vi tager afsted checker jeg reglerne for de lande, vi skal til og at hendes hundepas er OK ift. vacciner og ormekur. Og bilen skal også være indrettet sådan at hun kan sidde godt og sikkert. På de lange kørestræk sørger vi for hyppige snuse/tissepauser og selvfølgelig vand og lidt snacks.

Når vi er fremme på destinationen, så forsøger vi at indrette dagene efter vejret og hvordan Frida har det. Er det ekstra varmt, så korter vi måske turen lidt af eller lægger ruten forbi ekstra mange vandløb. Vi har også en kølevest, hun kan få på, og generelt er hun en hund, som er god til at tolerere varme – dette er jo individuelt fra hund til hund, og har man en hund, der døjer meget med varmen, skal man selvfølgelig være ekstra forsigtig. Træning og god form hjælper en del. På vores lange ture får hun af og til en halv eller hel fridag på værelset, hvor vi andre så vandrer en tur alene. Jeg sørger altid for at have lidt ekstra lækkert foder med til hende, da appetitten af og til kan svigte lidt, når man er meget på farten. Så får hun måske lidt hvalpefoder eller en lille klat leverpostej eller pølse oveni maden. Hun er ikke altid god til at få drukket nok, hvis vandet ikke er helt frisk – så her bruger jeg også enten vådfoder eller energigel i vandet (det vi kalder ”hundesodavand”) – så ryger det nemmere ned.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

De sidste par ferier har vi haft fantastiske ture i fx Alperne, hvor vi har gået med rygsæk fra hytte til hytte eller små gæstehuse. Typisk går vi mellem 5 og 7 timer på sådan en dag, så det er også vigtigt at sørge for at både hunden og en selv er i god form og har trænet op til de lange dage. Dagen starter typisk med en god, solid morgenmad til de tobenede, mens Frida får et lidt mindre morgenmad end vanligt, for at maven ikke skal være for fyldt. Til gengæld får hun så frokost og/eller energigel undervejs. Vi går ad vandrestier i de smukke omgivelser i en 2-3 timer, indtil vi finder et hyggeligt sted til pause og frokost. Frida går i en god sele og flexline, som jeg fæster i stroppen i min rygsæk for at have hænderne fri. Mange steder i Alperne er meget vildt og får/køer, så det er vigtigt at holde sin hund tæt på sig, og i nationalparkerne er der linepligt. Der findes dog også flere steder, hvor det på visse årstider er tilladt at have hunden løs, hvis den er under kontrol. Vi har altid vand med til Frida og os selv – men som regel er vi heldige og finder små kilder, floder og søer, hvor Frida elsker at tage en dukkert og få frisk vand.

I frokostpausen tager Frida altid en god lur efter maden og får lige ladet lidt op, inden vi vandrer videre. Terrænet er ofte kuperet, så det er godt at være i god form. Derhjemme går og løber vi mange ture, og det kommer os til gode på ferier, hvor der skal gås mange dage i træk. Som regel plejer vi dog at lægge mindst én ekstra dag ind på ferien, hvor vi bliver samme sted, så der er mulighed for en hviledag.

Når vi ankommer til næste hytte eller lille hotel er det typisk sent på eftermiddagen og vi får os installeret. For ikke at slæbe for meget i rygsækken pakker vi let og Fridas bagage består som regel af flg.: Sele, halsbånd, flexline, snor, foder, energigel, godbidder, prutteposer, førstehjælpskit, Panda (hendes yndlingsbamse). I førstehjælpskittet har vi forskelligt forbindingsmaterialer, desinficerende gel, pincet, mundkurv (skal også bruges i fx offentlig transport/lifter i Tyskland og Østrig). Så trænger Frida til en god lur og et godt solidt måltid - og vi tobenede kan få aftensmad. Om aftenen er der som regel ganske roligt på værelset, hvor vi slapper af og lader op til dagen efter – og Frida får lidt ekstra nus på maven efter en lang dag på farten.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Vi har kun gode erfaringer med at have hende med på vores ferier. Vi kommer i kontakt med ekstra mange flinke mennesker, og vi har kun oplevet, at folk er meget positive. Selvfølgelig kræver det også ekstra planlægning, og man skal fx også checke sine vandreruter ekstra grundigt, da man pludselig kan risikere, at der er en meget stejl trappe eller metalbro som ikke er hundevenligt. Men det er alt sammen umagen værd. Vi synes, det giver en ekstra dimension også at opleve naturen og ferien gennem hendes øjne og se hvor meget hun nyder timerne sammen og de mange oplevelser.

Vi glæder os allerede til næste tur, hvor vi i år skal udforske bl.a. Dolomitterne sammen. Rigtig god ferie.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

Blog: Min hund: En topatlet - Optimer hundens præstation og undgå skader. Del I. Opvarmning.

16-10-2021 13:40, af Karoline Sidelmann Brinch

Mange hunde bliver brugt til forskellige typer sport: Agility, lydighed, jagt, cykling, canicross og meget andet. Det stiller krav til hundens fysik – og til tider glemmer vi tobenede vist, at vores hunde faktisk er topatleter, som præsterer på højt niveau. Af og til i mange timer af gangen

BLOG: Hader du også at løbe? Så canicross i stedet!

02-12-2020 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du svært ved at finde motivation til at motionere? Så kan din hund måske være løsningen....

BLOG: Hip hurra for hundeløb!

21-04-2021 08:49, af Karoline Sidelmann Brinch

Et år med HPM Dirty Paws - løbeklub for hund og ejer

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

BLOG: Mandagsglæde: Mørkeleg i mudderet!

09-11-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Selvom vejret inviterer til sofahygge og varme drikke, så er det altså stadig fedt at komme ud at løbe

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når hvalpen skifter tænder

21-11-2017 16:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?  

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde