Kender du følelsen?
Du har måske hørt lidt om "canicross" / løb med hund - og gad egentlig godt komme ud og løbe sammen... men altså hvordan kommer man overhovedet i gang, og så kommer alle "showstopperne" også: "Nej, jeg tror altså ikke jeg kan løbe med min hund.... fordi:
Alle disse spørgsmål havde jeg fornøjelsen af at svare på til webinar sammen med Tails by Ragno og DKK i går aftes. Det var en stor fornøjelse at dele vores viden og passion for hundeløb med andre. Vi har i snart tre år været med til at arrangere motionsløbene HPM DIRTY PAWS og stifte vores landsdækkende løbeklub for hund og ejer, hvor alle er velkomne forbi og løbe med.
Og jeg elsker, at flere og flere gerne vil i gang og også lære mere. Jo mere man dyrker denne sport, jo flere nuancer opdager man: Canicross er så meget mere end "bare" en løbetur med ens hund. Det handler om kommunikation, samarbejde, forståelse for hunden - at lære at "læse" sin hund og fornemme hvordan den reagerer i forskellige situationer, sammen med andre hunde og i forskellige miljøer. Så man bliver aldrig færdig med at lære.
Men første skridt er at komme med ud og i gang! - og her vil jeg selvfølgelig anbefale, at man kommer forbi sin nærmeste lokalklub eller til et af vores løb (det næste er 19. marts i Kolding) og får en snak om, hvordan man får en god start og om hvilket udstyr, man skal bruge. Og gerne tilmelder sig et webinar eller en workshop hvor man kan lære mere. Ligesom al anden hundetræning er løb og træk og samarbejde under løb, noget hunden skal lære at forstå. Du finder klubben herinde: https://www.facebook.com/groups/HPMDirtyPawsklubhus/
Jeg håber, at se mange flere hundeløbere herude på stierne til foråret. Alle er i hvert fald velkomne i klubben.
Og her får du så et par korte svar på "showstopperne" ovenfor. Et af de mange emner, vi kom igennem på DKK webinaret i går:
Mange hunde har naturlig lyst/behov for at trække. At give hunden mulighed for at udleve dette vil ikke få den til at trække mere i andre sammenhænge. Som regel tværtimod. Brug desuden forskelligt udstyr, så hunden lærer at kende forskel
En meget stor og stærk hund har mange kræfter, men bruges det rigtige udstyr, så vil du føle en helt anden kontrol end når du fx har linen i hånden. Gennem træning lærer hunden også at tilpasse sit tempo til dig og lytte til dine signaler.
Træning, træning og træning. Luft altid hunden inden træning. Giv din hund “fri” med jævne mellemrum i starten, så den ikke skal koncentrere sig for længe af gangen. Men når du så beder den løbe, så lær den at holde fokus. Lad ikke hunden stoppe men indlær “videre”, og giv masser af ros, når hunden gør det rigtige. Evt. et kort "nej" - og så igen "videre" og ros. Opmuntring med lys stemme til at løbe.
Kan vi løbe med? Reaktive hunde vil som regel reagere positivt på canicross. Der løbes med afstand så hunden har sit “personlige rum” og alle løber i samme retning. Der sker typisk noget mentalt med hundene, når de har løbet med andre hunde et par gange: Der opstår en flokfølelse og accept af de andre hunde. Vi har flere reaktive hunde, som fungerer virkelig godt med canicross, og som også i andre sammenhænge har fået en bedre accept af andre hunde.
Ensidig løbe/konditionstræning er ikke ønskeligt for hunden, da den har brug for både mental og fysisk træning. Så jeg anbefaler altid at kombinere forskellige typer træning. I modsætning til fx ren løb (fx ved siden af cykel på vej) så giver canicross dog både konditions- og styrketræning samt en del mental træning også, da hunden fx også skal være opmærksom på løberens signaler, forholde sig til omgivelser, forskelligt terræn, andre hunde osv.
Håber vi ses i løbeskoene.
Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Har du en passion for hunde og måske en faglig vinkel, du gerne vil dele? Så har du nu muligheden for at blive blogger på hunden.dk!
Et par tanker om at give og modtage uopfordrede "gode råd" om hunde
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Løb med forhindringer (K9 Biathlon) bliver mere og mere populære i disse år. Det er en sjov sport og kan være en skøn fælles oplevelse at få med sin hund. Men hvis det skal være en succes, er der en række ting, man bør tænke over, inden I tager afsted.
Januar er nytårsfortsætternes tid - og mange går måske på slankekur, fordi de godt ved, at der er kommet et par kilo for meget på sidebenene. Men hvad med hunden? Flere og flere hunde vejer for meget. Og det virker desværre som om, at overvægt hos vores hunde på vej til at blive "det nye normal". Og det egentlig fair overfor hunden, når vi ved, hvor skadeligt det er for deres livskvalitet og livslængde?
Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.
I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde
Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet