BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

Copyright Ridehesten.com
Løb med træk (canicross) kan give fantastiske oplevelser sammen med din hund. Men det kræver også træning og det rigtige udstyr for at komme godt i gang. Foto: Tails by Ragno

 

Kender du følelsen?

 Du har måske hørt lidt om "canicross" / løb med hund - og gad egentlig godt komme ud og løbe sammen... men altså hvordan kommer man overhovedet i gang, og så kommer alle "showstopperne" også: "Nej, jeg tror altså ikke jeg kan løbe med min hund.... fordi:

  • Det sikkert får min hund til at trække mere på gåturene
  • Jeg er bange for at hunden trækker mig omkuld
  • Min hund stopper og tisser hele tiden
  • Min hund ikke kan med andre hunde
  • Jeg har hørt, at løb gør hunden "kulret"
  • Og ja først og fremmest: Hvordan kommer vi overhovedet i gang??

Alle disse spørgsmål havde jeg fornøjelsen af at svare på til webinar sammen med Tails by Ragno og DKK i går aftes. Det var en stor fornøjelse at dele vores viden og passion for hundeløb med andre. Vi har i snart tre år været med til at arrangere motionsløbene HPM DIRTY PAWS og stifte vores landsdækkende løbeklub for hund og ejer, hvor alle er velkomne forbi og løbe med.

Og jeg elsker, at flere og flere gerne vil i gang og også lære mere. Jo mere man dyrker denne sport, jo flere nuancer opdager man: Canicross er så meget mere end "bare" en løbetur med ens hund. Det handler om kommunikation, samarbejde, forståelse for hunden - at lære at "læse" sin hund og fornemme hvordan den reagerer i forskellige situationer, sammen med andre hunde og i forskellige miljøer. Så man bliver aldrig færdig med at lære. 

Copyright Ridehesten.com
Løb med andre giver fællesskab for både to- og firbenede. I løbeklubben DIRTY PAWS kan du og hunden løbe med i klubber over hele landet. Foto: Tails by Ragno

Men første skridt er at komme med ud og i gang! - og her vil jeg selvfølgelig anbefale, at man kommer forbi sin nærmeste lokalklub eller til et af vores løb (det næste er 19. marts i Kolding) og får en snak om, hvordan man får en god start og om hvilket udstyr, man skal bruge. Og gerne tilmelder sig et webinar eller en workshop hvor man kan lære mere. Ligesom al anden hundetræning er løb og træk og samarbejde under løb, noget hunden skal lære at forstå. Du finder klubben herinde: https://www.facebook.com/groups/HPMDirtyPawsklubhus/
Jeg håber, at se mange flere hundeløbere herude på stierne til foråret. Alle er i hvert fald velkomne i klubben. 
Og her får du så et par korte svar på "showstopperne" ovenfor. Et af de mange emner, vi kom igennem på DKK webinaret i går:

 

  • Vil hunden trække mere på gåturen?

Mange hunde har naturlig lyst/behov for at trække. At give hunden mulighed for at udleve dette vil ikke få den til at trække mere i andre sammenhænge. Som regel tværtimod. Brug desuden forskelligt udstyr, så hunden lærer at kende forskel

 

  • Vil hunden trække mig omkuld?

En meget stor og stærk hund har mange kræfter, men bruges det rigtige udstyr, så vil du føle en helt anden kontrol end når du fx har linen i hånden. Gennem træning lærer hunden også at tilpasse sit tempo til dig og lytte til dine signaler.

 

  • Hvordan kan jeg løbe med en hund der stopper/tisser?

Træning, træning og træning. Luft altid hunden inden træning. Giv din hund “fri” med jævne mellemrum i starten, så den ikke skal koncentrere sig for længe af gangen. Men når du så beder den løbe, så lær den at holde fokus. Lad ikke hunden stoppe men indlær “videre”, og giv masser af ros, når hunden gør det rigtige. Evt. et kort "nej" - og så igen "videre" og ros. Opmuntring med lys stemme til at løbe.

 

  • Min hund kan ikke med andre.

Kan vi løbe med? Reaktive hunde vil som regel reagere positivt på canicross. Der løbes med afstand så hunden har sit “personlige rum” og alle løber i samme retning. Der sker typisk noget mentalt med hundene, når de har løbet med andre hunde et par gange: Der opstår en flokfølelse og accept af de andre hunde. Vi har flere reaktive hunde, som fungerer virkelig godt med canicross, og som også i andre sammenhænge har fået en bedre accept af andre hunde.

 

  • Gør løb min hund "kulret"?

Ensidig løbe/konditionstræning er ikke ønskeligt for hunden, da den har brug for både mental og fysisk træning. Så jeg anbefaler altid at kombinere forskellige typer træning. I modsætning til fx ren løb (fx ved siden af cykel på vej) så giver canicross dog både konditions- og styrketræning samt en del mental træning også, da hunden fx også skal være opmærksom på løberens signaler, forholde sig til omgivelser, forskelligt terræn, andre hunde osv.

 

Håber vi ses i løbeskoene.

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Ny trend?: Skiskydning med hund?!

28-01-2021 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan man virkelig gå til skiskydning med sin hund?... ja, det er et af de spørgsmål, jeg får af og til, når jeg fortæller, at Frida og jeg elsker at dyrke "K9 biathlon". Men bag det ikke så mundrette navn gemmer sig en fantastisk sport, som hverken handler om ski eller skydning (beklager hvis nogen blev skuffede). En sport hvor alle kan være med, og hvor du kan få nogle sjove og anderledes oplevelser med motion, frisk luft og en masse samarbejde med din hund. Så jeg vil gerne fortælle jer lidt mere om denne skønne sport

BLOG: Aktiv hund om sommeren: Go eller no-go?

22-05-2022 08:48, af Karoline Sidelmann Brinch

Sommeren nærmer sig med varme og hastige skridt, men hvordan er det med træning i sommervarmen. Det kan du læse om her

BLOG: Kom godt i gang med canicross

23-10-2020 12:09, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg får rigtig mange spørgsmål fra løbere og hundejere om, hvordan man bedst kommer i gang med at løbe med sin hund. Først og fremmest vil jeg sige, at der er mange ”rigtige” veje til målet. Meget afhænger af, hvad du gerne vil opnå, din hunds temperament og hvordan den ellers er trænet.

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

BLOG: En fantastisk dag med K9-biathlon FOR ALLE.

08-09-2021 12:18, af Karoline Sidelmann Brinch

Lørdag d. 25. august var en dag vi havde ventet på med spænding og glæde. Der var det nemlig tid til K9-biathlon i de skønne omgivelser ved Vilhelmsborg. Et arrangement af Lilleskov Slot som blev lavet ifm. DKKs Hund i fokus

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Er din hund fit eller fed

04-03-2021 15:26, af Karoline Sidelmann Brinch

I dag er ”World obesity day” altså dagen med fokus på overvægt, som er et stigende problem hos mennesker - og også hos vores hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.