Forud for VM i FCI IGP FH 2025 var forventningerne høje, da det danske landshold tog til Østrig med stærke profiler og håbefulde debutanter. Nu er verdensmesterskabet veloverstået, og det blev en både rørende, krævende og uforglemmelig oplevelse for de danske deltagere.
Liselotte Nielsen og niårige Hesselballe Goa trak det første allerførste spor på første konkurrencedag, gik det fantastisk og sikrede sig 96 point. Næste spor var om muligt endnu mere imponerende og endte med 98 point, hvilket sikrede parret en flot sølvmedalje. Med det skriver de endnu et kapitel i en bemærkelsesværdig karriere. Goa har nu opnået både guld, sølv, bronze og en fjerdeplads ved VM – og det på blot fem år.
– Hun er simpelthen så stabil. Når hun først er i gang, arbejder hun sig bare op, jo længere hun går. Hun ved, at belønningen kommer til sidst, og det holder hende skarp hele vejen, fortæller Liselotte Nielsen med stolthed i stemmen.
Fysiske udfordringer og mental styrke
Årets VM blev ikke bare en mental, men også en fysisk udfordring. Sporene gik gennem stejle og kuperede bakker på golfbanelignende græs, hvilket er et underlag, der stillede krav til både hund og fører.
– Jeg havde talt 350 skridt op ad en bakke og tænkte, at det her går ikke, men Goa blev bare ved. Hun er utrolig stabil og vil så gerne gøre det rigtigt. Hun er en fantastisk hund, og det er en stor oplevelse hver eneste gang, vi er afsted, siger Liselotte, der deltog i sit 11. verdensmesterskab.
Goa beskrives som omgængelig, rolig og miljøstærk – en hund, der elsker stranden, at bære ting i munden og ikke mindst at arbejde med næsen. Hun bor sammen med Liselotte tæt på Vesterhavet og nyder friheden og naturen.
Stærk debut og ærligt arbejde
For Doris Bønnerup og border collien Tjep var det første gang, de trak i landsholdstrøjen. Det blev til en 25.-plads (83 og 81 point) og en oplevelse, som Doris ikke lige glemmer.
– Det har været helt fantastisk. Vi blev mødt med åbne arme, og hele holdet var så velforberedt. Vores teamleder, Susanne Asmussen, sørgede for, at vi bare skulle koncentrere os om os selv og vores hunde, fortæller hun.
Også Doris og Tjep gik som de første i deres gruppe – og det blev hurtigt tydeligt, at de østrigske forhold var noget andet end hjemme i Vestjylland. Vejret skiftede voldsomt fra dag til dag, og både hund og fører blev sat på prøve.
– Den første dag var pivkold med kun to grader og blæst. Anden dag var der 15 grader og høj sol. Det kunne Tjep godt mærke, men han lavede et ærligt stykke arbejde begge dage, og det er jeg stolt af, siger Doris.
Tjep er en anderledes border collie – glad, social og med en ukuelig arbejdsglæde. Han elsker sporarbejde, eftersøgning og alt, hvor næsen kommer i spil.
– Hvis noget er svært, giver han ikke op. Han bliver bare ved. Og han er bare en glad hund, som synes, det er sjovt, det vi laver. Jeg kunne ikke ønske mig en bedre makker, fortæller Doris.
Tæt på podiet i holdkonkurrencen
Det danske landshold sluttede som nummer fire ud af 23 nationer og var blot et mulehår fra en plads på podiet. Det vidner om det høje niveau og den stærke holdindsats, som deltagerne leverede.
– Vi havde det sjovt, vi støttede hinanden, og vi havde gode træningsforhold på stedet. Det var virkelig en god oplevelse, siger Doris.
Liselotte tilføjer: – Sporarbejde er på mange måder en individuel sport, men man mærker virkelig fællesskabet til et VM. Og det er også en sport, hvor erfaring og ro belønnes – noget, Goa har masser af.
Det danske hold havde også reserven Henrik Jensen med, men han måtte desværre forlade VM tidligt pga. en betændt slimsæk i hans knæ.
Sporarbejde vokser
Sporarbejde er i vækst herhjemme, ikke mindst fordi det giver frihed og fleksibilitet i en travl hverdag. Man træner, når det passer én, og man er ikke afhængig af andre end sin hund.
– Det er friheden, naturen og samarbejdet med hunden, der gør det så særligt. Og så er det jo bare dybt fascinerende, hvad de kan med den næse. Tre timer efter man har lagt et spor, kan de stadig følge det, siger Liselotte.
Imponerende dansk indsats ved VM
Med endnu en VM-medalje til Liselotte og Goa, en stærk debut af Doris og Tjep og en flot fjerdeplads til holdet har Danmark igen markeret sig i toppen af internationalt sporarbejde. I efteråret er der DM i spor, hvor håbefulde og dygtige hundefører skal forsøge at kvalificere sig til det landshold, der skal afsted til næste VM. Både Liselotte og Doris håber på at være med på holdet, men ved også at de får skarp konkurrence fra de mange passionerede sporfører.
Efter ni år som læsehund og næsten 300 børns trofaste lytteven har den elskede hovawart Indy trukket sig tilbage. Hun har sat tydelige spor i mange børnehjerter og efterladt en arv af læselyst, mod og tryghed.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
Mandag aften kom de nykårede verdensmestre i spor Liselotte Nielsen og schæferhunden Thilde hjem til Hjørring, hvor de fik en modtagelse, der for alvor er et par verdensmestre værdig
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse