Hjertet har to forkamre og to hjertekamre. Når hjertets muskulatur trækker sig sammen, presses blodet fra disse kamre ud i kroppen. Nogle sygdomme i hjertemuskulaturen kan nedsætte denne pumpeevne og det kan få hjertekamrene til at vokse – og denne tilstand kaldes for dilateret kardiomyopati eller DCM. Tilstanden kan blandt andet komme som følge af længerevarende rytmeforstyrrelser eller som følge af en lang række andre sygdomme. Derudover kan tilstanden også være genetisk betinget, og især store hunde og nogle racer, heriblandt dobermann og grand danois, er i øget risiko for at udvikle den.
Når en hund udvikler dilateret kardiomyopati svækkes hjertets pumpefunktion og det kan i sidste ende udvikle sig til et hjertesvigt, hvor hjertet ikke længere kan pumpe nok blod rundt i kroppen og dermed får de livsvigtige organer ikke nok ilt. Hjertesvigt vil oftest føre til at hunden dør.
Symptomer på dilateret kardiomyopati:
Hunde med forstørrede hjertekamre kan i lang tid være symptomfrie. I takt med at hjertets pumpefunktion svækkes, vil man dog begynde at se symptomer. Symptomerne kan blandt andet være:
Nogle hunde dør pludseligt af dilateret kardiomyopati uden forudgående symptomer.
Fremtiden for en hund med dilateret kardiomyopati
Dilateret kardiomyopati kan ikke kureres men hundens liv kan forlænges ved den rette behandling. Tilstanden kan opdages inden hunden udvikler symptomer ved at ultralydsscanne hjertet. Tidlig behandling med forskellige typer af hjertemedicin er vigtigt, da de kan mindske belastningen på hjertet og dermed forsinke udviklingen af sygdommen. Har hunden først udviklet symptomer på begyndende hjertesvigt, er prognosen desværre typisk dårlig.
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Grand danoisen med det store hjerte og den smittende glæde overvandt både modgang og fysiske ar for at nå til tops i udstillingsringen
Den irske setter Bianca er en af de hunde, der er døde af den mystiske sygdom i Norge. Her får du historien
Sommeren lakker mod enden, og det betyder, at hvepsesæsonen står for døren. De stikkende insekter kan være ekstremt farlige for vores firbenede venner, og som hundeejer bør du derfor være opmærksom på hvepsestik, lyder det fra AniCura
Eller har vi blot oplevet en stigning i sædvanlige sæsonbetonede symptomer? Angsten for det uforklarlige spredte i sensommeren panik, ikke bare i Norge men også blandt danske hundeejere og i store dele af resten af hundeverdenen, da 43 hunde døde, og yderligere 207 blev syge af uforklarlig blodig diarré og opkast. Læs, hvad der er fake news og fakta i historien om den norske hundesygdom
En hund fra Helsingør døde i sidste uge efter et kort sygdomsforløb. NU advarer dyrlægen danske hundeejere
Den snart 4-årige bichon frisé Sigurd er en af de hunde, der har været ramt af den dødelige sygdom i Norge. Heldigvis endte det godt. Her får du hele historien
Eva Bonde i Stenvad ejer ikke længere en hund - den er død efter to af naboens hunde overfaldt den fredag morgen. Nu rejser spørgsmålet sig: Kunne nogen have gjort noget? Det skriver TV2østjylland
En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet