2020 bliver et stort flåtår

03-05-2020 10:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåterne har ikke bare været tidligt på færde i år, der kommer også ekstra mange af dem på grund af den våde vinter. Derfor skal man som hundeejer være opmærksom

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Dette mærkelige år, som startede med hidtil usete vandmængder, og nu isolerer os fra hinanden er ikke færdig med at give. Således kan man på grund af den våde vinter regne med ekstra mange flåter.

En flåt er ikke farlig i sig selv, men den kan bære rundt på sygdomme som overføres, når den suger blod, og som kan være ubehagelige eller endda farlige for både dyr og mennesker. Den mest kendte sygdomsfremkaldende bakterie, flåten kan overføre, er Borrelia-bakterien, som findes i flåtens tarm. Når flåten suger blod, vandrer bakterien op og bliver spyttet ind i mennesket eller dyret, flåten suger blod fra. Hos mennesker kan borreliose forårsage træthed, stivhed, ansigtslammelser og generelle smerter. Hos hunde kan den give feber, hævede led, haltheder og på længere sigt nyreproblemer. Flåten kan også overføre andre sygdomme til kæledyrene som Anaplasma, flåtbåren hjernebetændelse (TBE) samt ”hundemalaria”(Babesiose).

Men hvad gør du, hvis en flåt har sat sig på din hund? Her får du fem gode råd

1. Hunden skal være rolig
Det er vigtigt, at hunden sidder roligt, når du skal fjerne flåten. Pludselige og uforudsete bevægelser, kan gøre det svært at få fat i flåten, eller få flåten til at gå i stykker under fjernelsen, så kæberne bliver siddende i hunden. Få eventuelt en hjælper til at holde hunden.

2. Grib fat under flåtens krop
Grib ikke fat i flåtens bagkrop, men grib i stedet under kroppen tæt ved hunden. Brug gerne neglene til at få fat under bagkroppen. På den måde er der større sandsynlighed for at flåten ikke går i stykker ved fjernelsen. Der findes en række flåttænger, der hjælper til fjernelsen af flåter.

3. Fjern flåten i en lang, sej og glidende bevægelse
Når du trækker i flåten, skal det helst var en fast, men rolig og glidende bevægelse. Pludselige og for hårde ryg, kan få flåten til at gå i stykker.

4. Følg ikke gamle husråd
Der findes en lang række gamle husråd, som ikke giver en effektiv fjernelse. Undlad eksempelvis at smøre flåten med smør eller brænde bagkroppen med en cigaret.

5. Hold øje med området
Når flåten er fjernet, bør du holdet øje med hunden og området, hvor flåten blev fjernet fra. Da flåten kan overføre sygdomme, bør du i tiden efter din hund har haft en flåt, holde øje med hvorvidt den viser tegn på sygdom, som fx høj feber eller nedsat aktivitet.

Her kan du se et kort, hvor du kan finde den aktuelle risiko for flåter

Læs også

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Vejsalt er smertefuldt for poterne

10-12-2022 08:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunden. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen

Hund og to damer gik gennem isen

27-01-2014 09:59, af Tine Luther
Advarsel: Selvom vi har haft frost i en periode, kan man ikke regne med, at isen på søer mv. kan bære. Det måtte en lille hund og to damer sande forleden.

Er din hund bange for støvsugeren?

14-03-2025 10:05, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde reagerer med frygt eller usikkerhed, når støvsugeren tændes, og for nogle kan det udvikle sig til en reel fobi. I næste nummer af HUNDEN kan du læse mere om, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund

Sne kan give din hund dårlig mave

04-01-2025 08:22, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.

Sådan beskytter du din hunds poter i vinterkulden

14-01-2024 09:02, af Anne Cecilie Sohl

De kolde temperaturer, sne og is er noget, man som hundeejer skal være særligt opmærksom på. Det skyldes blandt andet, at vejsalt kan resultere i skader på hundens poter, og derfor er det ifølge chefdyrelæge vigtigt, at man kender til, hvordan man forebygger problemet.

Lave temperaturer kan give kuldeskader

02-01-2021 08:51, af Astrid Gerd Holtet

Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde

 

Er din hunds pels tyk nok til vinteren?

24-01-2020 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Pynt, pjat eller nødvendigt. Mennesker har brug for overtøj, men gælder det samme for hunde, eller er al overtøjet blot et udtryk for hundeejeres kærlighed til dyremode?

Kolde morgener venter i februar: Hjælp hunden godt gennem vinteren

06-02-2020 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trods det milde vintervejr kan de kolde februarmorgener være en strabadserende omgang for danskernes foretrukne kæledyr. Få dyrlægens råd til, hvordan du bedst hjælper din hund gennem vinteren

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet