Selvom der ikke er meget, der tyder på det, så er det altså vinter, og januar og februar er sædvanligvis årets koldeste måneder i Danmark. Kulden kalder på varme vinterstøvler og vanter, men om vores kæledyr også skal klædes på til årstiden, er et omdiskuteret emne, som kan dele vandene mellem hundeejere. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.
Pelsen afgør behovet
Ifølge en dyrlæge er der stor forskel på, om man taler om en lille og tyndpelset dansk-svensk gårdhund, en mellemstor langpelset jagthund som f.eks. en setter uden underpels, eller om man taler om en cocker spaniel eller en labrador, der begge har en tykkere og isolerende underpels.
– Alle hunde er forskellige, og derfor er behovet for overtøj ikke ens. Man kan fristes til at tro, at små hunde, grundet deres lille størrelse, vil fryse mere end andre hunde, men sådan hænger det ikke sammen. Det afgørende, som bestemmer om hunden kan holde varmen eller ej, er hundens pelstykkelse og underuld. Herudover har hundens alder og sundhedstilstand også en betydning, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.
Han tilføjer samtidig, at hunde generelt ikke kan generere mere varme ved at indtage mere foder. Skal hundeejerne gøre en forskel for deres firbenede venner i vinterkulden, må de give hundene et varmt sæt tøj. Det er altså ikke et spørgsmål om mode for hundeejeren, men et reelt behov for ekstra isolering.
– Man kan tydeligt se på hunden, hvis den fryser. Bevæger den sig frit på gåturen eller ryster den? Hvis hunden har en forkrampet kropsholdning, tyder det på, at den er kold, siger Mogens Brix.
Bliver hunden alvorligt nedkølet, er den mere modtagelig overfor sygdomme på samme måde som mennesker. De kan blive forkølede og svækkede. Kropsdele, der stikker ud, som ører, halespids og pungen hos hanhunde, er mest udsat for kulden. I de helt grelle tilfælde kan de få skader på poter, snude og ører.
Seks hunderacer uden underuld
Hunde der ikke bærer på et tykt lag underuld, er mindre modstandsdygtige overfor kulde sammenlignet med andre hunde. Ejer du en af hundene på listen, skal du være ekstra opmærksom på beklædning:
Det skal være i hundens klædeskab
Der er mange forskellige muligheder for hundebeklædning. Når du kigger efter overtøjet, skal du tage højde for hundens pelstype og de gældende vejrforhold. Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, giver to overordnede råd til hunde-garderoben.
Udover at overtøjet skærmer for kulde, vind og sne, dækker det også for skidt, snavs og sne, som særligt langhårede hunde slæber med sig efter en gåtur. Overtøjet er derfor til stor gavn for hundeejere, der kan spare på pelspleje efterfølgende.
Hunde frøs ikke for 100 år siden
Man kan undre sig over, at hunde før i tiden har levet i bedste velgående uden menneskers indblanding, og nu opstår det pludselige behov for hjemmestrikkede rullekraver i ministørrelse. Dyrlæge Mogens Brix fortæller, at forklaringen skal findes i vores avl af hunde.
– Vores kæledyr er vant til at opholde sig indendørs i varme stuer, og derfor er deres pels ikke udviklet til at modstå den bidende kulde, ligesom deres forfædre, ulvene. Vi har avlet hundene til at udvikle sig på en bestemt måde, og derfor er hundenes behov for overtøj menneskeskabt, siger Mogens Brix, og fortsætter:
– Dertil kommer at vi i dag importerer hunde fra alle verdenshjørner, hvor dyrene ofte lever under andre klimaforhold. F.eks. stammer mange af vores hunde fra varme lande, og de hunde kan ikke pludselig gro sig en underuld tilpasset Danmarks kolde vejr. Derfor kan vi være nødt til at hjælpe dem lidt på vej med en lille hundefrakke.
Når temperaturen falder, kan det være farligt for hunde at blive efterladt i kolde biler. Sørg for at beskytte din firbenede ven mod vinterens bidende kulde.
Frostgrader, sne og vejsalt kan skade din hunds poter, men med de rette forholdsregler kan du sikre, at din firbenede ven kommer trygt gennem vinteren.
Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.
Efterår og vinter er højsæson for kennelhoste. Hosten kan være plagsom for hunden, og den er desværre meget smitsom. Her kan du læse om, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Vejrudsigten har de seneste måneder vist usædvanligt høje temperaturer, og det giver flåter gode levevilkår tidligere end normalt. De blodsugende kryb kan, på trods af deres lille størrelse, lave stor ravage i hundes og kattes liv, men heldigvis kan de ubudne gæster forholdsvist nemt bekæmpes
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Simone Riisgaard Kristiansen fik en uforglemmelig debut ved Crufts og nød hvert sekund på verdens største hundeshow, hvor hun dystede mod nogle af de bedste juniorhandlere
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen