Når frost og sne dækker Danmark, så spredes der vejsalt i kilovis hver dag. Det hjælper os til at færdes sikkert i den kolde tid, men desværre er saltet temmelig hårdt for hundenes poter, og det kan ende med at gøre de daglige gåture smertefulde.
Problemerne opstår, fordi saltet udtørrer huden på poterne, og får den til at sprække. Den bliver øm, rød og irriteret, og kommer saltet ind i sprækkerne, kan det være forbundet med udtalt smerte. I nogle tilfælde kan irritationen i huden ende i en hudbetændelse, der kræver behandling hos dyrlægen.
Har din hund problemer med poterne, kan det blandt andet ses ved, at huden mellem trædepuderne bliver rød eller at hunden halter - især når den færdes på saltede overflader. Er poterne generede, vil mange hunde slikke meget på dem, hvilket kan forværre irritationen.
Heldigvis er der flere ting man kan gøre for at hjælpe hunden igennem den salte vinter:
1) Brug potevoks inden gåturen
Smør din hunds poter med en god potevoks inden hver gåtur. En god voks lægger en hinde over huden, som beskytter den mod sne, salt og is. Samtidigt giver den fugt til huden, og mindsker dermed risikoen for at den tørrer ud og sprækker.
2) Vask saltet af efter hver gåtur
Vask din hunds poter i lunkent vand efter hver gåtur, så salt, grus og sjap opløses – og tør dem grundigt efterfølgende. Smør eventuelt poterne med potevoks igen for at tilføje huden ekstra fugt.
3) Klip håret mellem trædepuderne
Nogle hunde har meget hår imellem trædepuderne. Når hunden går, kan sne og vand samle sig til hårde isklumper, der hænger fast i håret, og disse klumper kan trykke og give yderlig smerte. Det kan derfor være en fordel at klippe håret mellem trædepuderne hos disse hunde.
4) Undgå det værste vejsalt
Der er typisk nogle områder, hvor der saltes mere end andre. Overvej hvor du går, og se om du kan undgå de fortove og stier med mest salt.
5) Tjek din hunds poter for sår
Vær særlig opmærksom på, hvorvidt din hund har sår eller rifter på poterne. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge en let vandtæt sko indtil såret er helet, for at undgå at saltet kommer i kontakt med det åbne sår.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is
Christina Haurum har flere psykiske diagnoser. Hendes hunde hjælper hende med at finde ro, når det hele bliver lidt for meget
I foråret lagde jeg vanen tro planer for den kommende sommerferie, med campingvogn og hundeaktiviteter. Jeg har i mange år valgt at afvikle mine ferier i Danmark, primært fordi det bare er så meget nemmere, når mine hunde er mine rejsekammerater. Desuden har Covid 19 begrænset min udlængsel betragteligt
Nordjyllands Politis Dyrevelfærdssektionen vil fremover sigte flere købere af importerede hunde, hvis de ikke har registreret importen af hunden ved Fødevarestyrelsen
Torsdag var vi i Nordjylland for at interviewe et par dejlige hundemennesker til næste blad. Havet ved Blokhus trak også, og det gjorde det også i hundelufterne. Det kom der følgende lidt anderledes hundebilleder ud af
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.