Vejsalt er hårdt for hundepoterne

26-11-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Frosten har for alvor ramt landet - og med frost kommer vejsalt. Det kan være hårdt for hundepoterne – vi ser på, hvad du kan gøre for at hjælpe din hund igennem vinteren!  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når frost og sne dækker Danmark, så spredes der vejsalt i kilovis hver dag. Det hjælper os til at færdes sikkert i den kolde tid, men desværre er saltet temmelig hårdt for hundenes poter, og det kan ende med at gøre de daglige gåture smertefulde.

Problemerne opstår, fordi saltet udtørrer huden på poterne, og får den til at sprække. Den bliver øm, rød og irriteret, og kommer saltet ind i sprækkerne, kan det være forbundet med udtalt smerte. I nogle tilfælde kan irritationen i huden ende i en hudbetændelse, der kræver behandling hos dyrlægen.

Har din hund problemer med poterne, kan det blandt andet ses ved, at huden mellem trædepuderne bliver rød eller at hunden halter - især når den færdes på saltede overflader. Er poterne generede, vil mange hunde slikke meget på dem, hvilket kan forværre irritationen.  

Heldigvis er der flere ting man kan gøre for at hjælpe hunden igennem den salte vinter:

1) Brug potevoks inden gåturen

Smør din hunds poter med en god potevoks inden hver gåtur. En god voks lægger en hinde over huden, som beskytter den mod sne, salt og is. Samtidigt giver den fugt til huden, og mindsker dermed risikoen for at den tørrer ud og sprækker.

2) Vask saltet af efter hver gåtur

Vask din hunds poter i lunkent vand efter hver gåtur, så salt, grus og sjap opløses – og tør dem grundigt efterfølgende. Smør eventuelt poterne med potevoks igen for at tilføje huden ekstra fugt.

3) Klip håret mellem trædepuderne

Nogle hunde har meget hår imellem trædepuderne. Når hunden går, kan sne og vand samle sig til hårde isklumper, der hænger fast i håret, og disse klumper kan trykke og give yderlig smerte. Det kan derfor være en fordel at klippe håret mellem trædepuderne hos disse hunde.

4) Undgå det værste vejsalt

Der er typisk nogle områder, hvor der saltes mere end andre. Overvej hvor du går, og se om du kan undgå de fortove og stier med mest salt.

5) Tjek din hunds poter for sår

Vær særlig opmærksom på, hvorvidt din hund har sår eller rifter på poterne. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bruge en let vandtæt sko indtil såret er helet, for at undgå at saltet kommer i kontakt med det åbne sår.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

  

Læs også

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Pas på din hund om vinteren

10-11-2016 15:34, af Kasper Larsson
Kong vinter har igen fået magten over det danske vejr – med alt hvad det indebærer af kulde, sne og salt på vejene. Men hvordan passer du bedst på din hund i det kolde og våde vintervejr?

Nu kan hunde og katte forsikres med kun få klik

01-10-2012 13:40, af Tine Luther
Nu kan hunde- og katteejere tegne en forsikring hos Dyrekassen Danmark via ganske få klik på nettet. Det nye system er udviklet for at gøre det nemt og hurtigt at forsikre familiens firbenede ven og dermed undgå ubehagelige overraskelser, hvis dyret senere bliver syg eller kommer til skade.

Rabies tæt på udryddelse på Bali

26-04-2011 08:45, af Tine Luther
Antallet af rabiestilfælde blandt mennesker og hunde på Bali er næsten halveret det seneste år. Faldet skyldes et omfattende vaccinationsprogram, og målet er at udrydde rabies i 2012.

Rallylandsholdet vinder bronze ved Nordisk Mesterskab

11-11-2024 10:45, af Cecilie Friis Amstrup

Med imponerende resultater, stærk holdånd og baner, der udfordrede deres evner, viste det danske rallylandshold deres klasse ved det netop overståede nordiske mesterskab i rallylydighed. 

Portosystemisk shunt

19-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Portosystemisk shunt er en leversygdom, der oftest giver problemer hos helt unge hunde

Frit lejde: Aflever din hund hos Dyreværnet i Kolding

01-04-2019 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag den 2. april 2019 mellem klokken 10 og 12 er der for første gang frit lejde for indlevering af hunde hos Dyreværnet Kolding

Motorcykelpræsten har slået hunde ihjel

27-10-2011 14:31, af Tine Luther
To gravhunde har dræbt flere katte hos den tidligere præst Inge-Lise Wagner. Det fik hende til at tage sagen i egen hånd.

Er en allergivenlig hund egentlig allergivenlig?

20-07-2011 09:09, af Signe Wiese
Ny forskning fra USA viser, at allergivenlige hunde producerer lige så mange allergener som almindelige hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Crufts: En drøm blev til virkelighed for Danmarks bedste juniorhandler

08-03-2025 17:50, af Cecilie Friis Amstrup

Simone Riisgaard Kristiansen fik en uforglemmelig debut ved Crufts og nød hvert sekund på verdens største hundeshow, hvor hun dystede mod nogle af de bedste juniorhandlere 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ny bog fortæller historien om hund og menneske

01-03-2025 08:15, af Cecilie Friis Amstrup

TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen