Det er risikabelt at købe en hvalp på nettet

06-09-2013 09:18, af Tine Luther
Også den britiske kennelklub advarer nu mod alvorlige sundhedsproblemer blandt hvalpe, der sælges online. Ifølge dem dør hver femte hundehvalp købt på nettet inden for et halvt år. Det samme problem eksisterer i Danmark. Der er tale om omfattende ulovlige aktiviteter og "hvalpefabrikker", hvor avlen er styret af kommercielle interesser alene. Både hunde og hvalpe kan være blevet mishandlede og opdrættet under til tider forfærdelige forhold.
Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Shutterstock

Agria Dyreforsikring opfordrer alle, der overvejer at købe hvalp, til at være forsigtige i deres valg af opdrætter og hvalp. Købes hvalpen over internettet, bør man være ekstra forsigtig. Hvis du ønsker at købe en hvalp, bør et af dine vigtigste krav være, at du skal se hvalpens mor hjemme, hvor hvalpen er født - og at du ser hende sammen med hvalpene. - Hvis du ser tæven og hvalpene i deres hjem, kan du få en idé om, hvordan hvalpen har haft det i den første del af sit liv, samt hvordan moderen er og fungerer, siger Sonja Karaoglan fra Agria Dyreforsikring. Hvis du ikke kan få lov til at møde moderen, kan det være fordi, hun er i så dårlig stand, at opdrætteren ikke vil vise hende frem. - Det kan også betyde, at moderen ikke engang er i landet, og at hvalpene er smuglet hertil uden hende. Vi ser ulykkelige sager, hvor sælger kommer og afleverer hvalpen, da de ”alligevel skulle den vej”, eller hvor overdragelsen er sket på en rasteplads, og hvor sælgeren et pist væk, når problemerne opstår, fortæller Sonja Karaoglan. Her kan du søge råd Det sker desværre også, at hvalpe bliver smuglet hertil og registreret som afkom af danske hunde. I disse tilfælde er deres stamtavler uægte. Hvalpene sælges dyrt og kan have sygdomme, der kan sprede sig. - På www.tjekhvalpen.dk lavet af Fødevarestyrelsen, Den danske Dyrlægeforening og Dansk Kennel Klub er der gode råd omkring hvalpekøb, og www.køb-hund.dk er en god side for dem der leder efter opdrættere, hvalpe eller som ønsker at lære mere om forskellige racer, rådgiver Sonja Karaoglan. Der er links til ovenstående hjemmesider under billedet til højre. Dårligere stillet En hund, der er smuglet hertil fra udlandet, risikerer også at få en dårligere forsikring end en dansk-opdrættet. - Forsikringen dækker aldrig fejl eller sygdomme, der er opstået, før forsikringen træder i kraft, uanset om fejlene er medfødte eller ej. Danske opdrættere har mulighed for at forsikre sig mod de såkaldte “skjulte fejl”, dvs. hvis en hvalp i løbet af de første to år viser sig at have en sygdom eller defekt, der beviseligt fandtes, da opdrætteren solgte hvalpen, men som ikke kunne opdages, siger Sonja Karaoglan. Nogle sælgere siger, at hunden er registreret i Hunderegisteret, og så kan den uerfarne hvalpekøber, tro at det er et kvalitetsstempel. - Det er ikke det samme, som at hunden er stambogsført i Dansk Kennel Klub, hvor man fører tilsyn med avlen og sikrer, at man kan identificere hvalpens forældre. Alle hunde i Danmark skal ifølge hundeloven, Id-mærkes og registreres i Dansk Hunderegister. Men det fortæller ingen ting om, hvor hunden stammer fra, afslutter Sonja Karaoglan. Pressemeddelelse fra Agria Dyreforsikring

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse