Dansk verdensmester i slædehundesport skriver historie

11-12-2024 20:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mikkel Thybo Bach Jensen er den første dansker nogensinde, der kan kalde sig verdensmester i slædehundesport. Med to grønlandshunde og en kickbike triumferede han i sidste måned i Scooter 2-klassen ved WSA Dryland i England.

Copyright Ridehesten.com
Mikkel Thybo Bach Jensen og hans to grønlandshunde, Tycho og Nicolaus gav den gas i Scooter 2-klassen til WSA Dryland i England og kan nu kalde sig verdensmester. Foto: Privat

Rejsen mod verdensmesterskabet begyndte sidste år ved VM i Tyskland. Dengang deltog Mikkel Thybo Bach Jensen i 6-spandsklassen, som består af seks hunde, der trækker en vogn med fire hjul. Selvom det ikke endte i sejr, blev ambitionerne tændt.
- Vi ville gerne stille op med et stærkt seksspand igen i år, men tabet af en alfahan satte os tilbage, fortæller Mikkel.

Hans kone, Natalie, var dog ikke i tvivl.
- Hun pressede på og mente, at vores hunde stadig havde, hvad der skulle til, siger han. Beslutningen faldt derfor på Scooter 2-klassen, hvor to hunde trækker en kickbike. Det var et økonomisk valg, men også en spændende udfordring.

Første gang på engelsk grund
Turen til verdensmesterskabet i Haughley Park, Suffolk, var fyldt med nye oplevelser.
- Det var første gang, jeg og hundene skulle prøve noget lignende, lyder det fra Mikkel. Med færgen fra Holland til England og en særlig hundekahyt blev starten på eventyret en hyggelig drengetur med hans to grønlandshunde, Tycho og Nicolaus.

Copyright Ridehesten.com
Turen til England foregik med færge fra Holland, hvilket var en ny oplevelse for både musher og hunde. Heldigvis var der masser af drengehygge i hundekahytten. Foto: Privat

I England ventede over 200 deltagere fordelt på forskellige discipliner. I Scooter 2-klassen stillede syv mushere, som føreren af hundespandet hedder, op. Minimumsgrænsen er tre hold, så derfor var der alligevel en del konkurrence i klassen.

Arrangøren af verdensmesterskabet er World Sleddog Association (WSA). Det er en international organisation, der arbejder for at fremme slædehundesporten på både sne (traditionelle slædeløb) og uden sne (dryland-discipliner som scooter, bikejoring og canicross).

Normalt har deltagerne et mindre hold af hjælpe med til alt det praktiske og til at holde de brølstærke hunde, inden starten går i gang, men da Mikkel var afsted alene – og ovenikøbet var eneste dansker – måtte han finde hjælp hos de andre nationer. De havde dog intet problem med at hjælpe til, hvilket viser den fantastiske sportsånd, som der er blandt slædehunde-folket.

Drama og fart på banen
Ruten var på fem kilometer, og lørdagens heat den 23. november blev altafgørende, da søndagens løb blev aflyst på grund af for varme temperaturer og stormvejr.
- Banen bestod af to kilometer skov, en kilometer åbent terræn og endnu to kilometer skov, forklarer Mikkel.

Undervejs bød løbet på dramatik.
- Efter én kilometer havde jeg indhentet italieneren foran mig, men jeg måtte vente med at overhale, indtil vi nåede det åbne terræn. Inden vi var tilbage i skoven, nåede jeg at overhale endnu et hold, fortæller han og understreger, at han da begyndte at have en rigtig god fornemmelse af at kunne nå en topplacering.

Men triumfen kom ikke uden udfordringer. Midt på ruten fik hundene øje på en muntjak-hjort, som de drejede efter, hvilket sendte Mikkel en tur over styret.
- Jeg holdt heldigvis godt fast, sprang op igen og fortsatte. Så vidste jeg godt, at det handlede om at give alt, hvad vi havde.

En historisk sejr
Heldigvis lykkedes det for det danske hold at give fuld gas, for med søndagens aflyste heat afgjorde lørdagens tider konkurrencen.
- Det var svært at tro på det, men da folk begyndte at sige tillykke, gik det op for mig, at vi havde vundet, fortæller Mikkel.

Titlen markerer et historisk øjeblik for dansk slædehundesport.
- Det er første gang, Danmark vinder en VM-pokal i sporten. Selvom vi var et lille hold med kun en fører og to hunde, er det alligevel en kæmpe bedrift, siger han.

Copyright Ridehesten.com
Selvom Mikkel var alene afsted til VM og eneste dansker, sørgede de andre nationer for at fejre ham. Foto: Privat

Fra Arktis til verdenseliten
Mikkels passion for slædehunde startede under hans arbejde for Arktisk Kommando i Grønland fra 2014-2016, hvor han samarbejdede med Sirius-patruljen.
- Det gav mig en enorm respekt for slædehunde, lyder det fra ham. Gennem hans senere arbejde pådrog han sig større ansvar for slædehundene og mødte også sin kone Natalie, der introducerede ham for slædehundesporten. Hun var afgørende i, at han i 2019 fik sin første slædehund, en siberian husky.

I dag bor parret på en nedlagt landejendom med fire hektar jord, hvor deres syv siberian huskyer og to grønlandshunde har store løbegårde.
- Hundenes trivsel er det vigtigste for os. De har den plads, de skal bruge, og vi træner to til tre gange om ugen i løbssæsonen, forklarer Mikkel og tilføjer: - Med de rigtige faciliteter er det ikke svært at have mange hunde.

Fremtiden for dansk slædehundesport
Selvom Mikkel nu er verdensmester, ser han både muligheder og udfordringer for fremtiden.
- Plads er afgørende for sporten. Hvis der bliver lukket mere natur af omkring skovene og plantagerne, bliver det sværere at træne større spand, lyder det tankevækkende fra ham.

Alligevel er ambitionerne høje.
- Jeg vil gerne forsvare min titel næste års VM og måske stille op med et fire- eller seksspand. Og så satser vi naturligvis på, at min kone skal med, siger han med et smil.
- Det ville også være fantastisk, hvis der kom flere danskere med.

Copyright Ridehesten.com
Mikkel var naturligvis enormt stolt af sine hundes præstation. Hundene, Tycho og Nicolaus, er opkaldt efter de danske astronomer Tycho Brahe og Nicolaus Kopernikus. Foto: Privat

Læs også

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Er din hund bange for støvsugeren?

14-03-2025 10:05, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde reagerer med frygt eller usikkerhed, når støvsugeren tændes, og for nogle kan det udvikle sig til en reel fobi. I næste nummer af HUNDEN kan du læse mere om, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Lørdag er det tid til hundenes oscarshow

23-02-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Show of winners hedder det helt store gallashow for hunde i Danmark. Lørdag er det igen tid til at fejre de hunde, der har vundet gennem det sidste år. Arrangør Ulf Fjeldsted Jørgensen glæder sig

Rally styrker samarbejdet mellem dig og din hund

27-11-2017 10:15, af Susanne Bagger

Rally er en hyggelig og sjov hundesport for stort set alle typer hunde og mennesker. Det er en form for orienteringsløb for hunde, hvor hund og ejer/fører går rundt på en bane opbygget af skilte, der hver symboliserer en øvelse

Tæver lever længst

27-05-2012 09:27, af Tine Luther
Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at tæver lever længere end hanhunde. Og - ikke overraskende - at små hunde lever længere end hunde af store racer.

Se billederne: Halloween for golden retrievere

25-10-2022 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Søndag holdt Goldenfællesskabet halloweentræf. 35 hunde mødte op med deres ejere 

Hunde takker ja til fedt

07-11-2012 14:25, af Tine Luther
Ny undersøgelse viser, at hvis hunde selv kunne vælge deres madindtag, ville fedtprocenten være over tres!

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

5500 hunde mødes i Ballerup

12-06-2012 12:24, af Tine Luther
I weekenden den 16.-17. juni afholder Dansk Kennel Klub international udstilling i Topdanmark Hallen i Ballerup. Over 200 forskellige racer dyster i udstillingsringene. Desuden bliver der afviklet konkurrencer i lydighed, agility og rallylydighed.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Crufts: En drøm blev til virkelighed for Danmarks bedste juniorhandler

08-03-2025 17:50, af Cecilie Friis Amstrup

Simone Riisgaard Kristiansen fik en uforglemmelig debut ved Crufts og nød hvert sekund på verdens største hundeshow, hvor hun dystede mod nogle af de bedste juniorhandlere 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ny bog fortæller historien om hund og menneske

01-03-2025 08:15, af Cecilie Friis Amstrup

TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen