Rejsen mod verdensmesterskabet begyndte sidste år ved VM i Tyskland. Dengang deltog Mikkel Thybo Bach Jensen i 6-spandsklassen, som består af seks hunde, der trækker en vogn med fire hjul. Selvom det ikke endte i sejr, blev ambitionerne tændt.
- Vi ville gerne stille op med et stærkt seksspand igen i år, men tabet af en alfahan satte os tilbage, fortæller Mikkel.
Hans kone, Natalie, var dog ikke i tvivl.
- Hun pressede på og mente, at vores hunde stadig havde, hvad der skulle til, siger han. Beslutningen faldt derfor på Scooter 2-klassen, hvor to hunde trækker en kickbike. Det var et økonomisk valg, men også en spændende udfordring.
Første gang på engelsk grund
Turen til verdensmesterskabet i Haughley Park, Suffolk, var fyldt med nye oplevelser.
- Det var første gang, jeg og hundene skulle prøve noget lignende, lyder det fra Mikkel. Med færgen fra Holland til England og en særlig hundekahyt blev starten på eventyret en hyggelig drengetur med hans to grønlandshunde, Tycho og Nicolaus.
I England ventede over 200 deltagere fordelt på forskellige discipliner. I Scooter 2-klassen stillede syv mushere, som føreren af hundespandet hedder, op. Minimumsgrænsen er tre hold, så derfor var der alligevel en del konkurrence i klassen.
Arrangøren af verdensmesterskabet er World Sleddog Association (WSA). Det er en international organisation, der arbejder for at fremme slædehundesporten på både sne (traditionelle slædeløb) og uden sne (dryland-discipliner som scooter, bikejoring og canicross).
Normalt har deltagerne et mindre hold af hjælpe med til alt det praktiske og til at holde de brølstærke hunde, inden starten går i gang, men da Mikkel var afsted alene – og ovenikøbet var eneste dansker – måtte han finde hjælp hos de andre nationer. De havde dog intet problem med at hjælpe til, hvilket viser den fantastiske sportsånd, som der er blandt slædehunde-folket.
Drama og fart på banen
Ruten var på fem kilometer, og lørdagens heat den 23. november blev altafgørende, da søndagens løb blev aflyst på grund af for varme temperaturer og stormvejr.
- Banen bestod af to kilometer skov, en kilometer åbent terræn og endnu to kilometer skov, forklarer Mikkel.
Undervejs bød løbet på dramatik.
- Efter én kilometer havde jeg indhentet italieneren foran mig, men jeg måtte vente med at overhale, indtil vi nåede det åbne terræn. Inden vi var tilbage i skoven, nåede jeg at overhale endnu et hold, fortæller han og understreger, at han da begyndte at have en rigtig god fornemmelse af at kunne nå en topplacering.
Men triumfen kom ikke uden udfordringer. Midt på ruten fik hundene øje på en muntjak-hjort, som de drejede efter, hvilket sendte Mikkel en tur over styret.
- Jeg holdt heldigvis godt fast, sprang op igen og fortsatte. Så vidste jeg godt, at det handlede om at give alt, hvad vi havde.
En historisk sejr
Heldigvis lykkedes det for det danske hold at give fuld gas, for med søndagens aflyste heat afgjorde lørdagens tider konkurrencen.
- Det var svært at tro på det, men da folk begyndte at sige tillykke, gik det op for mig, at vi havde vundet, fortæller Mikkel.
Titlen markerer et historisk øjeblik for dansk slædehundesport.
- Det er første gang, Danmark vinder en VM-pokal i sporten. Selvom vi var et lille hold med kun en fører og to hunde, er det alligevel en kæmpe bedrift, siger han.
Fra Arktis til verdenseliten
Mikkels passion for slædehunde startede under hans arbejde for Arktisk Kommando i Grønland fra 2014-2016, hvor han samarbejdede med Sirius-patruljen.
- Det gav mig en enorm respekt for slædehunde, lyder det fra ham. Gennem hans senere arbejde pådrog han sig større ansvar for slædehundene og mødte også sin kone Natalie, der introducerede ham for slædehundesporten. Hun var afgørende i, at han i 2019 fik sin første slædehund, en siberian husky.
I dag bor parret på en nedlagt landejendom med fire hektar jord, hvor deres syv siberian huskyer og to grønlandshunde har store løbegårde.
- Hundenes trivsel er det vigtigste for os. De har den plads, de skal bruge, og vi træner to til tre gange om ugen i løbssæsonen, forklarer Mikkel og tilføjer: - Med de rigtige faciliteter er det ikke svært at have mange hunde.
Fremtiden for dansk slædehundesport
Selvom Mikkel nu er verdensmester, ser han både muligheder og udfordringer for fremtiden.
- Plads er afgørende for sporten. Hvis der bliver lukket mere natur af omkring skovene og plantagerne, bliver det sværere at træne større spand, lyder det tankevækkende fra ham.
Alligevel er ambitionerne høje.
- Jeg vil gerne forsvare min titel næste års VM og måske stille op med et fire- eller seksspand. Og så satser vi naturligvis på, at min kone skal med, siger han med et smil.
- Det ville også være fantastisk, hvis der kom flere danskere med.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Akut hæmoragisk diarré syndrom ses hos hunde hele året, men i vinterhalvåret stiger antallet af tilfælde
Som noget nyt i år har Agria lavet en liste over de mest populære hundenavne blandt de hunde, der tegnede forsikring i 2021, fordelt mellem hanhunde og tæver
Det kan være lidt af en udfordring at gå en tur med sin hund. Ikke mindst når man møder andre hunde, som ikke kan styres af ejeren
Vestre Landsret slog torsdag fast, at tre mænd skulle dømmes for ulovlig indsmugling og salg af hundehvalpe fra Polen
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse