Tyggegummi kan være livsfarligt for hunde

02-01-2018 08:37, af Astrid Gerd Holtet

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i blandt andet tyggegummi og tandpasta, men stoffet er livsfarligt for hunde

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sødestoffet xylitol er bredt anvendt i en lang række produkter, herunder især tyggegummi og tandpasta, men kan også findes i sukkerfrit slik og kager. Sødestoffet går også under navnet Birkesød, og har en lang række fordelagtige effekter hos mennesker. Studier har eksempelvis vist, at stoffet mindsker risikoen for mellemørebetændelse, og hæmmer udviklingen af blandt andet caries.

Hvorfor er xylitol giftigt for hunde?

Problemet er dog, at xylitol er giftigt for hunde. Stoffet er et sukkeralkohol, der – modsat hos mennesker – giver en kraftig påvirkning af blodsukkerniveauet, når hunde indtager det. Når hunden spiser det, sendes der signal til bugspytkirtlen, der frigiver store mængder af hormonet insulin. Insulinet får hundens celler til at optage sukkeret fra blodet, og dermed falder blodsukkerniveauet. Et voldsom fald i blodsukkeret kan være livsfarligt. Blodsukkerfaldet kommer typisk en til to timer efter indtagelse, men kan også ses helt op til 12 timer efter. Stoffet kan også give leversvigt og blødningsforstyrrelser.

Symptomerne forbundet med lavt blodsukker er typisk pludselig og voldsom opkastning, slingren, kollaps og kramper. Nogle hunde udvikler akut leversvigt uden foregående symptomer på lavt blodsukker. Hunden skal ikke spise særlig meget af sødestoffet, før den udvikler symptomer. Et indtag på over 0,1 gram per kilo, kan give problemer med for lavt blodsukker. Alt afhængigt af hvor meget af stoffet der er i det enkelte produkt, vil det svare til at mellem et til tre stykker tyggegummi kan give forgiftningssymptomer hos en hund på ti kilo.

Hvad skal du gøre hvis din hund har spist xylitol?

Har din hund spist xylitol, kræver den akut behandling, og jo hurtigere den kommer til dyrlæge, jo bedre er behandlingsmulighederne. Mulighederne for behandling af lavt blodsukker er forholdsvis god, men udvikler hunden leversvigt, er prognosen dårlig.

 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Kilder:

Dunayer Eric: New findings on the effects of xylitol ingestion in dogs. Veterinary Medicine, December 2006, s. 791-796.

www.felleskatalogen.no

www.ing.dk/artikel/tyggegummi-med-birkesod-forebygger-mellemorebetaendelse-135859

Læs også

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

Hunde-Norge redder NKK til oktober

16-05-2020 10:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

NKK ser lidt lysere på fremtiden, men det ser stadig sort ud, fortæller politisk rådgiver til hunden.dk

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Hold hundeforsikringen i kort snor

19-03-2012 11:18, af Tine Luther
Foråret er lig med logrende hunde i skove og parker. Men hvordan er det nu med forsikringen og erstatningsmulighederne, hvis din hund laver skader, eller du møder en hund, der ikke var helt så venlig, som den så ud til?

Hundefest i Fredericia

08-02-2013 09:33, af Tine Luther
Flere end 3000 hunde samles i weekenden, når Dansk Kennel Klub afholder årets første internationale hundeudstilling. Det sker i Messe C Fredericia.

18 hunde blev tvangsfjernet

11-01-2011 09:30, af Anne Kristine Tollestrup
I Horsens blev hele 18 hunde tvangsfjernet fra en 55-årig kvinde, der var mistænkt for ulovligt at importere hundene og sælge dem videre.

DKK’s kennelbesøg

01-10-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der går mange rygter om DKK og kennelbesøg. Blandt andet at DKK kræver hunde aflivet. Det har dog ikke hold i virkeligheden 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.