Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Copyright Ridehesten.com

De mest almindelige symptomer på xylitolforgiftning er opkastning, nedstemthed, rysten, stivhed i kroppen og kramper. Symptomer opstår normalt i løbet af den første time efter indtagelse. Symptomerne og deres sværhedsgrad varierer afhængigt af mængden af indtaget xylitol, samt hundens størrelse. Symptomer på mulig leverskade viser sig først efter et par dage. Så selvom hunden ikke viser symptomer straks efter den har indtaget xylitol, skal du kontakte din dyrlæge så hurtigt som muligt for at forhindre xylitolen i at forårsage leverskader. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 


Farlig mængde xylitol for hunden

Risikoen for lavt blodsukker optræder, hvis hunden har indtaget mere end 0,1 gram pr. kg af dens kropsvægt, hvilket blot svarer til ca. 1-2 stykker tyggegummi for en hund på 10 kg, afhængig af andelen af xylitol i det pågældende tyggegummi. Hvis din hund indtager xylitol, der overstiger 0,5 gram pr. kg kropsvægt, er der risiko for alvorlig forgiftning med efterfølgende leverskade.

Indholdet af xylitol varierer lidt afhængigt af produktet. Tyggegummi har generelt et xylitolindhold på mellem 30-70 pct., i sugetabletter er det typisk mellem 50-95 pct.
 

Førstehjælp ved xylitolforgiftning

Hvis din hund har spist noget, der indeholder xylitol, så prøv at finde ud af, hvor meget der er spist og hvilken mængde af xylitol produktet indeholder.

Tygget xylitol tyggegummi indeholder normalt ikke farlige mængder xylitol for hunden, fordi xylitol allerede er opløst under tygningen af tyggegummiet. Kontakt din dyrlæge og følg den behandlingsvejledning, du modtager.

Hvis der er gået mere end 30 minutter efter hunden har spist xylitol, kan du give din hund førstehjælp til at hæve din hunds blodsukker ved at give hunden sirup eller honning: 1 spsk pr. 5 kg kropsvægt, enten direkte i munden eller blandet med vand. Om nødvendigt kan honning eller sirup også gnides direkte ind i hundens tandkød, hvorfra det hurtigere optages i kroppen.


Forebyggelse af xylitolforgiftning

Den bedste måde at forhindre xylitolforgiftning på er, at holde alle xylitolholdige produkter uden for hundens rækkevidde.

Xylitol anvendes som sødemiddel bl.a. i følgende produkter. Disse produkter bør derfor ikke efterlades inden for hundens rækkevidde:

  • Tyggegummi
  • Pastiller og sugetabletter
  • Medicin og vitaminpræparater (især tyggetablet)
  • Tandpasta og mundskyl

Tyggegummi og forskellige xylitol-pastiller kan gå ubemærket hen af hunden, for eksempel i en håndtaske eller rygsæk, hvor de nemt kan findes og spises

En måde at hjælpe med at forhindre forgiftning fra xylitol og andre farlige stoffer, er, at lære din hund en “slip” eller “bytte” kommando, der kan bruges hvis hunden har fundet noget, den ikke må spise.

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Agern er giftige for hunde

09-09-2021 15:26, af Astrid Gerd Holtet

Med efteråret kommer også agern – men egetræernes nødder er desværre giftige for vores firbenede venner. Spiser de for mange, kan det ende med livstruende lever- eller nyreskader. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, hvis hunden spiser agern

Hold hovedpinepillerne væk fra hunden

28-02-2022 08:24, af Astrid Holtet

Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.

Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

Gittes hund forgiftet to gange

06-01-2020 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er ikke grænser for, hvor langt nogen vil gå for at skade andres hunde. Det er denne historie et godt eksempel på

Hvalp forgiftet: Smid aldrig nikotinposer i naturen

12-10-2021 15:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag 28. september kunne det være gået rigtig galt for den seks måneder gamle hvalp, Dexter. Heldigvis reagerede ejeren hurtigt

Populær juleplante er farlig for din hund

11-12-2021 14:05, af Astrid Gerd Holtet

I mange danske hjem, vil julestjerner pynte i den kommende juletid. Planten indeholder dog nogle giftstoffer, som kan give problemer, hvis hunden spiser den

Frygtelig tragedie i Frankrig

16-03-2023 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden blev flere hunde forgiftet ved et canicrossløb i Frankrig. Tre hunde er døde efter at have spist forgiftede kødboller

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.