– Xylitol er farligt for hunde, og selv i små mængder kan det give forgiftning. Tyggegummi, halspastiller og tandpasta er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol, og som bør holdes langt væk fra hundesnuder, siger Lotte Evers, der er hundeekspert hos Agria Dyreforsikring. Hun tilføjer:
– Store hunde kan tåle lidt mere end små. Men grundreglen er, at din hund aldrig bør indtage noget, der indeholder xylitol, og at produkter med xylitol bør opbevares i sikker afstand fra hunden.
Lær hunden at aflevere ting
En af de kommandoer, som kan vise sig livsvigtige for din hund, er en “slip” eller “bytte” kommando. Så træn dette, fra hunden er helt ung, og bliv ved gennem hele hundens levetid. Så kan kommandoen bruges, når hunden har fundet noget, den ikke må spise. Og du har mulighed for at forhindre forgiftning fra xylitol, hvis du opdager, at hunden har fundet et tyggegummi, nogle halspastiller eller det, der er værre. Godbidder i lommen er et must, så du har noget lækkert at bytte med, når hunden har munden fuld af tyggegummi eller andet ”godt”.
Symptomer på forgiftning med xylitol
De mest almindelige symptomer på forgiftning med xylitol er træthed, opkast, rysten, stivhed og kramper. Xylitol absorberes hurtigt fra mave-tarm-kanalen og øger hundens insulin-niveau. Den nøjagtige mekanisme er ikke kendt, men resultatet er lavt blodsukker. Faldet i blodsukker kommer normalt inden for 30 til 60 minutter, men en forsinket effekt kan ses i op til 12 timer. Nogle hunde udvikler endda leversvigt.
Ét stykke tyggegummi kan være nok
Der er risiko for lavt blodsukker, hvis mængden af xylitol overstiger 0,1 g pr. kg af hundens vægt. Dvs. at blot to-tre stykker xylitol-tyggegummi er giftigt for en hund, der vejer 10 kg. Har du en lille hund eller hvalp på 1-2 kg, så er et halvt stykke tyggegummi faktisk nok til at give en svær forgiftning.
Agria Dyreforsikring anbefaler, at man uanset mængden af xylitol taler med sin dyrlæge eller benytter sig af den digitale dyrlæge, som mange forsikringsselskaber tilbyder deres kunder.
Behandling
På dyreklinikken behandler man lavt blodsukker ved at forhindre, at xylitol optages i kroppen fra mave-tarm-kanalen. Det gør man ved at fremprovokere en opkastning. Derefter behandles det lave blodsukker intravenøst med glukose. Ved rettidig behandling af et ukompliceret lavt blodsukker er prognosen god.
Kontakt altid en digital dyrlægerådgivningstjeneste eller din dyrlæge, hvis du har mistanke om xylitol-forgiftning.
Xylitol bruges som sødemiddel i f.eks.:
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online
De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert
Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden
Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her
Hunde er trofaste, men det er hundeejere også, når kæledyret skal have et navn. Derfor er der også kun blevet plads til to nye navne på listerne over Danmarks mest populære hundenavne i 2022
Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.
Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste