Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria

 

Hvordan oplever hunde- og kattejere deres kæledyrs død? Hvor og hvordan dør de, og er der sket nogen ændring i, hvordan vi sørger? Det er nogle af spørgsmålene om hundes og kattes død, som 581 hundeejere og 572 katteejere har svaret på i Agria Dyreforsikrings nye undersøgelse.

 

Føles som at miste et familiemedlem for halvdelen af danskerne

Alle kæledyrsejere oplever at miste deres kæledyr, og undersøgelsen viser, at de fleste bliver meget berørte. Hele 45 procent af hundeejerne oplever sorgen over at miste deres ”bedste ven” lige så stærkt, som sorgen ved at miste et familiemedlem eller en nær ven. 38 procent af katteejerne efterlades med samme voldsomme sorg.

- Der er stærke følelser, som melder sig, og tabet kan være stort, når man mister en hund eller kat. At så mange sammenligner det med tabet af et familiemedlem eller en nær ven viser med al tydelighed dyrenes store betydning for os mennesker, siger Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

 

Vores kæledyr skal ikke leve med smerte

Det er de færreste af os, der ønsker, at vores kæledyr skal leve med smerte. Tre ud af fire vil vælge aflivning, når der ikke længere er behandlingsmetoder, der kan lindre dyrets smerter, eller når den firbenede ven ikke længere kan leve et naturligt liv.

- Langt de fleste er enige om, at dyr ikke skal leve med smerter og skal være i stand til at leve et liv med god livskvalitet. Det vidner om, at danskerne har stor respekt for deres kæledyr, siger Lotte Evers.

 

Få benytter sig af muligheden for at få aflivet dyret hjemme

De fleste hunde og katte tager deres sidste åndedrag på en dyreklinik, hvor de bliver aflivet af en dyrlæge, mens kæledyrsejeren er til stede. Det gælder 69 procent af hundene, og 60 procent af kattene.
At få hjemmebesøg og aflive dyret i hjemmet er en mulighed, som hhv. 26 procent af hundeejerne og 20 procent katteejerne foretrak.

- At lade dyrlægen aflive dyret derhjemme kan faktisk være en god måde at sige det sidste farvel. Det kan gøre afskeden mere ??tryg og skabe ro hos både kæledyrsejere og dyr i de sidste øjeblikke sammen, men er selvfølgelig noget, der ofte må planlægges lidt tid i forvejen,  siger Lotte Evers.

 

Flere vælger urne

I modsætning til vores nabolande er individuel kremering ikke særlig udbredt i Danmark. Hhv. 16 procent af hundene kremeres, mod 10 procent af kattene. Men det er en tendens i kraftig vækst. Ifølge dyrlægekonsulent hos Agria Dyreforsikring Mogens Brix er denne tendens et udtryk for kæledyrenes voksende status i familien:

- Vi vælger i stigende grad individuel kremering, fordi vi gerne vil have vores hund og kat hjem i en urne enten til at grave ned i blomsterbedet eller have stående fremme. Det er et smukt og skattet minde om et savnet familiemedlem. Undersøgelsen viser også, at den mest almindelige begravelsesmåde er begravelse i haven. Knap halvdelen af ??hundene begraves i haven - 43 procent. For kattene er tallet noget højere – nemlig 59 procent. Når vi vælger begravelse i haven eller at urnen står fremme i hjemmet, er det udtryk for, at vi ønsker at have vores kæledyr tæt på os – også når de har forladt denne jord, siger Lotte Evers.

 

Informationsklasse: Intern

Det er vigtigt, at nedgravningen ikke er i strid med miljølovgivningen eller anden lovgivning, og dyret skal være dækket med tilstrækkelig jord, så ådselædere ikke kan grave det op.
- Når man skal tage stilling til, hvad der skal ske med kæledyret efter bortgang, er det vigtigt at undersøge, hvad der gælder i den kommune, man bor i, slutter Lotte Evers.

Undersøgelsen er foretaget af Agria Dyreforsikring i samarbejde med analyseinstituttet Xtreme i 2022. Undersøgelsen bygger på svar fra 581 danske hundeejere og 572 danske katteejere.

HER KAN DU HØRE VORES PODCAST OM ANNE-MARIE, DER TILBYDER TERAPI TIL MENNESKER, DER ER I SORG OVER AT HAVE MISTET DERES KÆLEDYR

Læs også

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Påsken kan være livsfarlig for dine kæledyr

26-03-2024 08:40, af Anne Cecilie Sohl

Påsken står for døren, og de store, veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis hund eller kat stikker nysgerrige snuder i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Agria Dyreforsikring minder her om, at meget af den mad og påskepynt, vi mennesker elsker, kan være livsfarlig for familiens firbenede venner, og giver dig tip til en kæledyrs-sikker påskeferie.

1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

KLUMME: Mit spørgsmål til hvalpekøbere, er du superhelt?

17-08-2020 08:05, af Lotte Evers

Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.