Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Copyright Ridehesten.com
Mange hunde er nysgerrige på vand, men specielt for små hvalpe og unge hunde kan hav og store bølger virke overvældende. Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Foto: Jan Buk for Agria

– For nogle hunde er vand ikke bare en sjov sommeraktivitet. Det er en del af deres DNA. For hunderacer, der ikke har samme naturlige tilgang til vand, kræver det endnu mere tålmodighed og den rigtige tilgang, før de bliver trygge nok til at slippe bunden, forklarer Lotte Evers, hundeekspert og marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber: – Hunderacer som newfoundlændere, retrievere og andre vandapporterende jagthunde er i århundreder blevet fremavlet til at arbejde i og omkring vand. For dem er svømning en del af deres identitet, en naturlig adfærd og en vigtig kilde til både fysisk og mental trivsel. Men selv blandt de mest vandglade racer skal introduktionen til vand ske nænsomt og i hundens eget tempo.

Hundesvømning skal læres
– Det er en myte, at alle hunde er naturlige svømmere. De fleste hunde har dog en instinktiv evne til at ”padle”, når de placeres i vand; ”hundesvømning” er grundlæggende svømmetag uden nogen egentlig teknik, hvor hunden holder hovedet over vandet ved at padle med for- og bagben. Bare fordi en hund kan padle, betyder det dog ikke, at den er en selvsikker eller dygtig svømmer, og derfor er det vigtigt at give unge og uerfarne svømmere en god og langsom introduktion til det våde element, forklarer Lotte Evers.

Hun forklarer, at selv om mange hunde er nysgerrige på vand, kan det specielt for små hvalpe og unge hunde samtidig virke overvældende, specielt hvis første introduktion sker ved dybe søer eller ved hav med større bølger.

– Derfor er en positiv første oplevelse afgørende. Selv hunde med stor genetisk lyst til vand kan være forsigtige i starten. Nogle vil dyppe poterne, andre springer direkte i. Respekter forskellene og undgå for alt i verden at presse hunden f.eks. ved at kaste, trække eller presse den ud i vandet. Det kan resultere i en livslang vandfrygt, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at lære sin hund at svømme, så det ikke bliver en for overvældende oplevelse. Her kan en "støttehund" være en god idé. Foto: Cecilie Friis Amstrup

Herunder får du hundeekspertens guide til "den gode start på vandlivet":

Den gode start på vandlivet

  • Find et roligt sted uden bølger og med lav vanddybde, f.eks. kan en plan sandstrand eller en søbred være ideelt. Tving aldrig din hund i vandet; lad dem opbygge selvtillid gennem positive oplevelser.
  • Begynd med blot at gå nær vandkanten, så din hund kan undersøge i sit eget tempo. Du kan med fordel iføre dig gummistøvler og selv gå lidt i vandkanten og tale opmuntrende til hunden.
  • Brug positiv forstærkning, tilbyd godbidder, leg og ros for rolig adfærd nær vandet. Du kan evt. lokke den uerfarne hund ud i vandet ved hjælp af godbidder, eller du kan tage din hunds yndlingslegetøj med og lege med hunden i vandkanten for at skabe positive associationer. Du kan også medbringe et stykke flydelegetøj, som du først kaster et kort stykke ud på lavt vand for at lokke din hund til at hente det. Øg gradvist afstanden, efterhånden som din hund bliver mere tryg ved at komme i vandet. Sørg for, at der er sat en line i legetøjet, så du kan trække det i land, hvis hunden ikke vil gå ud efter det, medmindre du selv er frisk på en dukkert.
  • Har du mulighed for at få hjælp til vandintroduktionen af en anden vandglad hund, kan den være en uvurderlig hjælp. Hunde lærer ofte ved at iagttage andre og ser de en artsfælle trygt svømme ud, får de ofte modet selv.

Effektiv og skånsom motion

  • Når din hund er komfortabel på lavt vand, kan du med fordel støtte den under maven, når den begynder at padle. Før den forsigtigt ud på lidt dybere vand, mens du bevarer støtten. Opmuntr med ros og lad den vende tilbage til lavt vand, så den kan få fodfæste igen, inden den igen får mod til et par svømmetag.
  • Når hunden først bliver tryg ved vand, er svømning en fantastisk og blid motionsform, især i varme måneder. Det styrker muskler og led og svømning har mange fordele, såsom skånsom genoptræning efter skader eller operation, muskelopbyggende træning og sjov og anderledes aktivering af hunden.

Stress, kulde og træthed

  • Selv om du ikke svømmer med, kan du ikke overlade vandhunden til sig selv. Hold nøje øje med om hunden udviser tegn på stress eller angst, f.eks. piben, rysten eller forsøg på at klatre op på dig og afslut altid svømme-sessionen på en positiv måde, før din hund bliver alt for træt eller stresset.
  • Efterlad aldrig din hund uden opsyn omkring vand, selv om den er en stærk svømmer, og pas på skjulte farer som stærk strøm eller fugle, der kan friste hunden langt ud i vandet.
  • Samtidig bør du være forsigtig med vandtemperaturen: Hunde kan hurtigt blive underafkølede i koldt vand, og selv om forårssolen sagtens kan varme godt, hvis du finder et vindstille hjørne, er vandet i april og maj stadig meget koldt: For de fleste danskere når vandtemperaturen i søer, åer og hav først op i ”acceptable svømmehøjder”, når vi når til juli måned, og den falder hurtigt igen sidst i september. Vent derfor gerne med at introducere hunden for vand til forsommeren, hvor vandet er noget mere indbydende.
  • Vær opmærksom på hundens alder og på tegn på træthed: Hvalpe og ældre hunde bliver hurtigere kolde, og selv den stærkeste svømmer kan hurtigt blive træt i koldt vand. Og husk, at svømmeteknikken ofte først kommer, når hunden opdager, at den faktisk kan flyde!
Fakta
Vigtige råd til vandleg med vandhunden
  • Undgå stejle kanter, bølger og kolde temperaturer
  • Brug evt. redningsvest med håndtag, hvis hunden har brug for lidt ekstra hjælp
  • Hold øje med blågrønne alger ved stillestående vand; kan være livsfarligt selv i små mængder
  • Undgå at lade hunden slikke sig i pelsen efter svømning i klor- og saltvand
  • Skyl hunden grundigt i rent vand
  • Gnub hunden tør med et håndklæde – brug evt. dækken
  • Vær særlig opmærksom på tørring af din hunds ører for at forhindre infektioner
  • Tjek for eventuelle snitsår, der kan være opstået under svømmeturen.

Læs også

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet

06-04-2025 07:53, af Cecilie Friis Amstrup

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Pas på: Når tæven er i løbetid, går hanhunden på jagt

26-03-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en tæve går i løbetid, vil der som regel være adskillige hanhunde i området, der gør sig klar til at stikke i rend. Mange hundeejere oplever, at de ikke kan styre deres hanhund, når den får færten af en tæve i løbetid. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade

Fire gode råd: Sådan sikrer du hunden i juletrafikken

22-12-2020 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ofte glemmer vi alt om hundens sikkerhed, når vi tager den med på køretur i bilen. Men det er vigtigt, at du sørger for, at Fido er spændt ordentligt fast, særligt når turen går ud på de glatte og trafikerede veje i dagene op til jul og nytår. Læs her hvordan du bedst sikrer hunden på køreturen

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Træn Fido, før han skal være alene hjemme, og undgå en trist hund

28-11-2018 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange hunde kan ikke håndtere ensomheden ved at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Derfor er træning og tålmodighed vigtigt, hvis man vil have en glad hund, der ikke hyler, når man tager ud for at handle. Få de bedste træningstips af Agria Dyreforsikring her

Atjuuu! Også hunde får pollenallergi

21-05-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hos Agria Dyreforsikring hører man om mange allergiramte hunde. De bliver testet hos dyrlægen, og en del af dem er “kun” allergiske over for pollen – præcis som mennesker

Galleri: Hunde ved havet

27-10-2018 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Torsdag var vi i Nordjylland for at interviewe et par dejlige hundemennesker til næste blad. Havet ved Blokhus trak også, og det gjorde det også i hundelufterne. Det kom der følgende lidt anderledes hundebilleder ud af

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste