KLUMME: Mit spørgsmål til hvalpekøbere, er du superhelt?

17-08-2020 08:05, af Lotte Evers

Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jan Buk

”De har købt en forkert hund”. En sætning man ofte hører, når hunde får adfærdsproblemer eller må omplaceres. Men måske nogen har solgt dem en forkert hund?

Min holdning har altid været, at det vigtigste ved valg af hunderace er at få afstemt forventningerne, så hvalpekøberne ved, hvad de går ind til og er bedst muligt forberedt på det, der venter. Når ejer forstår sin hund og har en grundig viden om racen, vil det blive lettere for dem at få et godt liv sammen.
Det største hundeorakel er opdrætteren. Hvalpekøberne har intet grundlag for at vide, hvordan de bedst kan give din race et indholdsrigt liv med aktiviteter og samvær, som passer til racen. Ofte ved hvalpekøbere ikke, om racen har tendens til at gø eller trække i snoren, eller hvordan de forebygger det. Måske racen har tendens til at få en bestemt sygdom eller kræver vask og føn hver uge? Det er her, du som opdrætter viser dit værd (og din viden).
Vi ønsker alle, at vores hvalpe får et langt og lykkeligt liv. Første skridt er opdrætterens vurdering af hvalpekøberne og deres (til tider) urealistiske forventninger. Som opdrætter er jeg gennem årene blevet berygtet for min direkte facon. Når hvalpekøbere vil vide mere om min race, får de at vide, at jeg ikke pakker tingene pænt ind. Jeg kalder en hund for en hund. Det er ikke sjældent, at familier kommer på besøg med en hundehvalp på ønskesedlen, men går herfra med et realistisk syn på, at de faktisk ikke har tid til en hund lige nu. Jeg har fra flere opdrætterkollegaer fået at vide, at jeg er for hård i min beskrivelse, og at man næsten skal være superhelt for at have en hund. Men det skal man måske også være – bare lidt. Jeg vælger nemlig at se alt i snudehøjde fra hundens synspunkt – ikke fra hvalpekøberens. Jeg mener, det kun er en fordel, at jeg skruer bissen på ind imellem – det er kun af hunde-kærlighed! Det har altid givet pote hos mine hvalpe og hvalpekøbere – jeg kan kun anbefale det!
Vores ansvar som opdrættere er at have overblikket og vide, hvad der er relevant information for hvalpekøberne. Du må forberede dig godt som opdrætter og vide, hvilket liv du ønsker for dine hvalpe. Jeg har en liste med ”dealbreakers”; det er blandt andet, hvis haven ikke er hegnet ind, hvis hunden er alene mere end seks timer hver dag, eller hvis hunden lukkes væk om natten. Måske du har andre kriterier eller dealbreakers for din race?

”Hvis du fortæller om sygdomme, skræmmer du folk væk”. Det har jeg fået at vide mange gange gennem tiden. Men ved du hvad? Jeg lægger ALT på bordet. Jeg fortæller om allergi, cancer, analkirtelproblemer og hvad min race ellers har øget risiko for at støde på. Alle ved jo, at hunde kan blive syge, og hvalpekøbere sætter pris på et ærligt svar. Og sjovt nok gør det blot, at hvalpekøberne får tillid til mig – fordi ingen andre har fortalt dem om det. Men husk: sæt ikke din hvalpekøbers tillid til dig over styr. Du må også kunne tage ansvar, hvis du en dag sælger en syg hvalp og tage konsekvensen af dit opdræt.
It ain’t all bad! Vi lever med vores hunde, fordi vi har en oprigtig kærlighed til dem. Den kærlighed oplever hvalpekøberne, og den overtrumfer til enhver tid de dårlige sider ved en race. Min opfordring til dig: Næste gang du taler med hvalpekøbere, så se om de er superhelte og fortæl dem også fem dårlige ting ved din race. Kast dig ud i det – mon ikke det ender med at blive et godt udgangspunkt for en god dialog med dine kommende hvalpekøbere?

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Hvornår er børn gamle nok til hund

16-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmark vinder sølv ved historisk VM i rallylydighed

28-09-2024 20:47, af Cecilie Friis Amstrup

Flot holdpræstation sikrer Danmark en plads på podiet ved det første verdensmesterskab i rallylydighed. Fire danske ekvipager har kvalificeret sig til de individuelle finaler.

Fyldte internater skaber ventelister for danske hunde

27-09-2024 15:00, af Cecilie Friis Amstrup

Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dansk rallylandshold klar til VM i Finland

27-09-2024 10:22, af Cecilie Friis Amstrup

Det danske rallylandshold er ankommet til Turku, Finland, og er klar til at konkurrere ved VM i rallylydighed denne weekend.

Se billederne: Fyns Sommerland gik helt "i hundene"

27-09-2024 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

350 glade hunde og løbere kastede sig ud i sjove udfordringer til Virbac HPM Dirty Paws løbet søndag den 22. september i den genåbnede fynske park.

Hunde-entusiaster brugte ferien på udenlandske udstillinger

30-09-2024 14:15, af Cecilie Friis Amstrup

For mange hundeejere er sommerferien en oplagt mulighed for at slappe af, men for nogle hundeudstillere er det en tid til at rejse og konkurrere på den internationale scene. I år har flere danske hundeejere pakket bilerne og sat kurs mod udlandet for at udstille deres firbenede venner.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Roskilde: BIR, baby og bravour

25-09-2024 17:10, af Cecilie Friis Amstrup

Lørdag den 21. september 2024 vil altid stå som en mindeværdig dag for Simone Storgaard og Birgitte S. Jensen fra Kennel GoldZone. På dagen, hvor deres golden retriever Verner fyldte to år, formåede han ikke kun at blive Bedst i Racen (BIR) ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde, men han opnåede også sin danske championtitel.