KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Susanne Slot

 

Da jeg så mit navn som BIS-dommer på Europaudstillingen 2023 arrangeret af DKK i Herning, gik der mange tanker igennem mit hoved.

De første følelser var glæde, stolthed og forventning. Glæde over at se mit navn på en så betydningsfuld post. Stolthed over at jeg var fundet værdig til at træffe en så vigtig beslutning. Forventning til at møde så mange pragtfulde hunde og føle dem i mine hænder.

Da jeg havde sundet mig lidt, dukkede andre tanker op. En af dem var ydmyghed. Det er for mig et af de vigtigste ord, når man fungerer som eksteriørdommer. Det er et ord, der bankes ind i hovedet på unge dommere under uddannelse. Udstillerne kommer med deres hunde – gode som mindre gode – til os, og de skal alle have en fair behandling. Dommeren er ikke hovedpersonen, det er hunden. Som eksteriørdommer skal man altid være – eller forsøge at være – objektiv. Man må glemme sine egne præferencer, så længe hunden foran dig lever op til standardens krav.

En anden tanke, der dukkede op, var: Kan jeg gøre det godt nok? Det er et meget åbent spørgsmål, for hvad betyder ”at gøre det godt nok”. Det afhænger helt af hvem, der ser. Er det dig selv, du skal tilfredsstille, eller er det udstillerne, publikum eller dine dommerkollegaer?

En af DKK’s første Allround-dommere M.M. Madsen var i mange år en af mine og KK’s bedste venner. Han var en stor terrier-personlighed og lærte mig utrolig meget om terriere og hundeverdenen. Han var en gentleman i ordets fuldeste betydning. Han viste ydmyghed overfor dommerhvervet og satte aldrig sig selv først.

Da DKK i 1977 arrangerede verdensudstillingen i Herning, dømte M.M. BIS. Han gjorde det med bravur, men det, jeg husker bedst, var interviewet, hvor han begrundede sit valg af de fire, sidste hunde. For ham var alle hundene i BIS af guldkvalitet, men som vi alle ved, er der forskellige karat af guld. Det er værd at huske på.

Da KK og jeg som meget unge i 60’erne stiftede familie, var vi enige om, at en hund skulle være en del af familien. Vi var også enige om, at det skulle være en udstillingshund. Det førte os til DKK og et liv præget af hunde. Det har været et fantastisk liv, og hundene har givet os så meget.

KK fandt sin plads i den organisatoriske del, og jeg gik vejen over udstilling, opdræt og dommeruddannelse. Jeg blev eksteriørdommer i 1980 og Allround-dommer i 2013. Terrierne var mit ståsted. Jeg elsker selvstændige og dominante hunde, der bruger deres medfødte evner på en fornuftig måde. Jeg har gennem årene lært at værdsætte de forskellige racers specifikke egenskaber – en afghaners stolte holdning og vidtskuende blik, en mops’ rullende gang og en lhasa apsos arrogante blik, når du løfter dens pandehår.

Hundeverdenen er et fantastisk sted på godt og ondt. Hunden er et fantastisk dyr. Den giver dig så meget. Den er der altid for dig. Den aflæser dit humør og er klar, når du er det. Når jeg ser tilbage på mine år i hundeverdenen, er det med stor taknemlighed. Den har givet mig fantastiske oplevelser. Jeg har fået lov til at udtrykke min mening om en races udvikling, den har givet mig en dejlig vennekreds og været med til, at jeg har set en stor del af verden.

Jeg ønsker og håber, at ”vores hundeverden” i tiden fremover stadig vil være et sted, hvor man møder andre mennesker, der brænder for denne dejlige sport lige så meget som jeg, og altid husker, at det vigtigste er at sætte hunden i fokus.

Læs også

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Klumme: Hundeaktivitetscenter DKK Ringsted - De nye forpagtere

24-11-2022 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klummen i det nyeste nummer af HUNDEN var lidt speciel, da det var forpagterne af det nye hundeaktivitetscenter i Ringsted, der fik ordet og dermed lov til at præsentere sig selv. Du får klummen her

Klumme: Min vej til DM

08-11-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra HUNDEN 10. Denne gang er det Ida Eskolin Andersen fra Kreds 8, der har leveret teksten

7 grunde til at sove med hunden

21-11-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det blæser udenfor, og man har mest lyst til at putte sig under dynen. Men er det egentlig en god ide at tage hunden med sig under dynen?

Dusør udloves

03-08-2013 07:50, af Tine Luther
De ulykkelige ejere af en shetland sheepdog, der blev stjålet fra sit hjem i maj, udlover dusør til den, der kan hjælpe med at finde hunden. Familien tænker på deres hund hver eneste dag og er meget bekymret for, hvad der kan være sket med den.

Allerede nu bliver der varmt i bilen

02-05-2015 08:28, af Tine Luther
Selvom det er tidligt på året, har solen godt nok fat til, at der lynhurtigt bliver meget varmt i bilen – husk det når hunden opholder sig i bilen!

Utrolig hund: "Extreme Jumpy"

21-04-2013 08:47, af Maja Golles
Hunden Extreme Jumpy har ikke uden grund fået sit navn. I YouTube-videoen her, ses den "gå på mure", springe enorme spring, stå på surfboard, køre på løbehjul og meget mere.

Ugens læserfotos

17-01-2021 11:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Her kan du bladre igennem nogle af de billeder, vi har fået tilsendt til Magasinets HUNDENS fotokonkurrence. Fremover vil du hver søndag kunne finde Ugens Læserfotos

Gilpa

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Hypothyroidisme - når hunden mangler skjoldbruskkirtelhormon

24-09-2018 08:07, af Astrid Gerd Holtet

Skjoldbruskkirtlens hormoner er en essentiel del af hundens stofskifte. Nogle hundes skjoldbruskkirtel danner ikke nok af hormonerne, og det giver sygdommen hypothyroidisme. Vi ser lidt nærmere på sygdommen og hvad den betyder for hunden

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Charlotte Hoog Møller: Dybt berørt af de tre dødsfald

21-03-2023 09:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste søndag døde tre hunde ved et hundeløb i Frankrig på grund af forgiftede kødboller. Her fortæller danske Charlotte Hoog Møller, der bor i Frankrig og som deltog i løbene sidste weekend om sine oplevelser

Frygtelig tragedie i Frankrig

16-03-2023 09:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden blev flere hunde forgiftet ved et canicrossløb i Frankrig. Tre hunde er døde efter at have spist forgiftede kødboller

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

DogCoach – Nu med genbrug

23-03-2023 12:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danske DogCoach gør nu en ekstra indsats for at fremme genbrug af deres tøjmærke. Det sker for at tage et grønt ansvar som tøjproducent 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Udstillingen, hvor du må se, røre og prøve

23-03-2023 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Jagt|

JAGT, Vildt og Våben Messen i Royal Stage med masser af oplevelser i tre dage

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik