KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Susanne Slot

 

Da jeg så mit navn som BIS-dommer på Europaudstillingen 2023 arrangeret af DKK i Herning, gik der mange tanker igennem mit hoved.

De første følelser var glæde, stolthed og forventning. Glæde over at se mit navn på en så betydningsfuld post. Stolthed over at jeg var fundet værdig til at træffe en så vigtig beslutning. Forventning til at møde så mange pragtfulde hunde og føle dem i mine hænder.

Da jeg havde sundet mig lidt, dukkede andre tanker op. En af dem var ydmyghed. Det er for mig et af de vigtigste ord, når man fungerer som eksteriørdommer. Det er et ord, der bankes ind i hovedet på unge dommere under uddannelse. Udstillerne kommer med deres hunde – gode som mindre gode – til os, og de skal alle have en fair behandling. Dommeren er ikke hovedpersonen, det er hunden. Som eksteriørdommer skal man altid være – eller forsøge at være – objektiv. Man må glemme sine egne præferencer, så længe hunden foran dig lever op til standardens krav.

En anden tanke, der dukkede op, var: Kan jeg gøre det godt nok? Det er et meget åbent spørgsmål, for hvad betyder ”at gøre det godt nok”. Det afhænger helt af hvem, der ser. Er det dig selv, du skal tilfredsstille, eller er det udstillerne, publikum eller dine dommerkollegaer?

En af DKK’s første Allround-dommere M.M. Madsen var i mange år en af mine og KK’s bedste venner. Han var en stor terrier-personlighed og lærte mig utrolig meget om terriere og hundeverdenen. Han var en gentleman i ordets fuldeste betydning. Han viste ydmyghed overfor dommerhvervet og satte aldrig sig selv først.

Da DKK i 1977 arrangerede verdensudstillingen i Herning, dømte M.M. BIS. Han gjorde det med bravur, men det, jeg husker bedst, var interviewet, hvor han begrundede sit valg af de fire, sidste hunde. For ham var alle hundene i BIS af guldkvalitet, men som vi alle ved, er der forskellige karat af guld. Det er værd at huske på.

Da KK og jeg som meget unge i 60’erne stiftede familie, var vi enige om, at en hund skulle være en del af familien. Vi var også enige om, at det skulle være en udstillingshund. Det førte os til DKK og et liv præget af hunde. Det har været et fantastisk liv, og hundene har givet os så meget.

KK fandt sin plads i den organisatoriske del, og jeg gik vejen over udstilling, opdræt og dommeruddannelse. Jeg blev eksteriørdommer i 1980 og Allround-dommer i 2013. Terrierne var mit ståsted. Jeg elsker selvstændige og dominante hunde, der bruger deres medfødte evner på en fornuftig måde. Jeg har gennem årene lært at værdsætte de forskellige racers specifikke egenskaber – en afghaners stolte holdning og vidtskuende blik, en mops’ rullende gang og en lhasa apsos arrogante blik, når du løfter dens pandehår.

Hundeverdenen er et fantastisk sted på godt og ondt. Hunden er et fantastisk dyr. Den giver dig så meget. Den er der altid for dig. Den aflæser dit humør og er klar, når du er det. Når jeg ser tilbage på mine år i hundeverdenen, er det med stor taknemlighed. Den har givet mig fantastiske oplevelser. Jeg har fået lov til at udtrykke min mening om en races udvikling, den har givet mig en dejlig vennekreds og været med til, at jeg har set en stor del af verden.

Jeg ønsker og håber, at ”vores hundeverden” i tiden fremover stadig vil være et sted, hvor man møder andre mennesker, der brænder for denne dejlige sport lige så meget som jeg, og altid husker, at det vigtigste er at sætte hunden i fokus.

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Klumme: Hundeaktivitetscenter DKK Ringsted - De nye forpagtere

24-11-2022 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klummen i det nyeste nummer af HUNDEN var lidt speciel, da det var forpagterne af det nye hundeaktivitetscenter i Ringsted, der fik ordet og dermed lov til at præsentere sig selv. Du får klummen her

Skal din hund passes i ferien?

17-12-2017 10:03, af Astrid Gerd Holtet

For mange danskere byder julen på hygge derhjemme med familie og venner, men nogen udnytter feriedagene til at tage ud og rejse. Det kan betyde, at hunden skal passes – men hvad skal man tænke på, når hunden skal i feriepasning? 

Massevis af hunde på Roskilde Dyrskue

07-06-2018 14:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et besøg på dyrskuet i Roskilde er et must for mange danske dyrefolk. I weekenden er det igen blevet tid til det traditionsrige skue. Her på hunden.dk glæder vi os over, at også hunden er talstærkt repræsenteret på årets skue

Årets 10 mest læste nyheder

30-12-2021 11:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er tid til at se tilbage på året, der gik. Her er årets 10 mest læste nyheder på hunden.dk

Hund fundet efter tre år

29-08-2012 14:24, af Tine Luther
En amerikansk familie mistede deres border collieblanding for tre år siden og havde opgivet håbet om nogensinde at se den igen. Nu er hunden dukket op!

Den ungarske kennelklub reddet

09-06-2012 11:12, af Tine Luther
Som tidligere skrevet her på hunden.dk, var den ungarske kennelklub i alvorlig krise grundet den ungarske regerings nye regler. Ifølge dem var det nemlig kun regeringsstøttede organisationer, der for fremtiden måtte registrere hunde og arrangere udstillinger. Nu er er der heldigvis kommet en løsning på problemet, og kennelklubbens fremtid ser lys ud.

Mysteriet i Munkebo: Hunde forgiftes

02-03-2018 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden Paco mistede for nylig livet i Munkebo. Hunden døde af en forgiftning. Flere mener, at det er et menneske, der med vilje har forgiftet Paco og andre hunde og dyr i området

Hotspot, retriever eksem eller fugtig hudbetændelse?

20-06-2018 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Hotspot, retriever eksem, sommer eksem eller fugtig eksem er allesammen navne på en akut fugtig hudbetændelse, der kan være særdeles plagsom for hunden   

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.