Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jan Buk

Før du udvider hundeflokken, bør din første hund være stort set, som du havde drømt om. De uvaner, den har, skal du kunne klare i dobbelt dosis. Det er bedst, hvis din første hund er mentalt moden og uden unghunde-uvaner eller anden problemadfærd, hvilket som regel er fra 3 år og op opefter. Du skal have et godt forbillede, der trives med andre hunde og mennesker og er tryg i nye miljøer – særligt hvis dit nye familiemedlem er en hvalp. Hvis du vil have to hunde, er det som tommelfingerregel bedst at have en han og en tæve sammen. Det er fra naturens side en harmonisk kombination, da der ikke vil opstå intern seksuel konkurrence. Det vil ofte være mindre sandsynligt, at der opstår gnidninger hundene imellem, hvis den ene eller begge bliver neutraliseret, eller du har pasningsmulighed ved løbetider. Næst efter han/tæve-kombinationen, er han/han-kombinationen at foretrække. Der vil sikkert gå rigeligt med ”mandehørm” i den med to knægte under samme tag. Især når de bliver ældre, vil de kunne udvikle et herligt venskab, hvor de følger hinanden i tykt og tyndt. At have to tæver sammen kan også fungere rigtig godt. Hvis der er nogle år imellem dem, kan man opleve, at de udvikler et skønt mor/datter/veninde-forhold, hvor begge virkelig nyder at være sammen. Hvis tæverne på et tidspunkt kommer op at slås, er der dog en væsentlig mindre sandsynlighed for, at de kan trives sammen efter at have haft uenigheder.

 

EN HVALP ELLER TO?
Når man først sidder og kigger på et kuld hvalpe, kan man hurtigt blive fristet til at tage en ekstra med hjem. Men du bør overveje nøje, hvad der er årsagen til, at du ønsker to hvalpe frem for en. Er du erfaren hundeejer, kan der uden tvivl være mange fordele for både dig og hvalpene. De vil følges ad i deres mentale og fysiske udvikling. Det kan være svært at skulle tilrettelægge et liv efter en ung og en gammel hund med forskelligt motionsbehov, så du må gå ”gamle” og ”unge” ture. Med to hvalpe på samme alder og udviklingstrin vil de som regel kunne lege sammen, etablere ens søvnmønster og opleve verden med samme intensitet og aktivitetsniveau. Men ulemper er der bestemt også. Tid og penge. Alle udgifterne bliver fordoblet plus den tid, du skal bruge på hvalpene. At vælge to hvalpe er ikke et alternativ til at spare tid på socialisering. Du skal være forberedt på, at hver hvalp kræver det samme, som hvis den var alene, da du skal have begge hvalpe ud hver for sig, men også sammen. Ofte vil hvalpe fra samme kuld knytte et særligt tæt bånd til hinanden i stedet for at knytte sig til dig, hvilket vil gøre jeres træning og fremtid sammen mere udfordrende for dig, da du skal arbejde mere for at få en relation. Tænk dig godt om, inden du ”dobler op”.

 

AF DE RETTE ÅRSAGER
Hvis du åbner dit hjem og hjerte for endnu en hund, bør det altid være af de rette årsager. Nogle vælger hund nummer to, hvis de har en hund, der ikke kan være alene hjemme, er overenergisk eller er for meget alene hjemme. Tro ikke, at disse problemer løses ved anskaffelsen af hund nummer to. Nedenfor har jeg listet nogle årsager op, som er velkendte hos hundeejere, der overvejer hund nummer to. Disse årsager ender som oftest med to problemhunde.

  • Din nuværende hund er meget energisk, og du føler, en ekstra hund vil give din hund en legekammerat, der kan tage toppen af aktiviteten.
  • Din hund er meget alene hjemme, og du mener, at en ekstra hund vil være godt selskab for den.
  • Du overvejer at tage to hvalpe fra samme kuld.
  • Din hund udviser en adfærd, som ikke er hensigtsmæssig for dig. Du tror, at en ny hund vil kunne løse dette problem (f.eks. alene hjemme-problemer eller angst).

 

Alderen har stor betydning, og det er som regel lettest at bringe to hunde sammen, hvis parret består af en hvalp og en voksen hund. Det vil være mest optimalt at vente, til den hund, du har nu, er ca. tre år gammel, før du inviterer en ny hvalp indenfor. På den måde sikrer du, at du har et godt forbillede for den nye hvalp, når din nuværende hund er udvokset og velfungerende.
Har du en hund af meget ældre dato, bør du overveje at vente med at få en ny. Som regel er det for meget for en gammel hund på 12-14 år at skulle leve sine sidste dage med en energisk og aktiv hvalp hængende i ørerne. Så må du hellere vente, til pladsen er ledig efter nogle år.

 

DOBBELT OP PÅ GLÆDEN
Når det er sagt, kan jeg varmt anbefale at have to hunde sammen. De har utrolig meget glæde af hinanden, hvis de kan lide hinanden. Turene i skoven bliver mere aktive. Der er mere at holde styr på, men sandelig også mere at opleve. Det er skønt at se sine to hunde løbe gennem skoven og lege med hundevennerne – en hundedynamik, som næsten ikke kan beskrives, men som skal opleves. To hunde tør mere sammen. Den ene kan være et godt forbillede i én situation, hvor rollerne kan være byttet om dagen efter. Du får dobbelt op på hyggekontoen og dobbelt op på oplevelserne ude og hjemme. Hvis du har en hund, der er velafbalanceret, moden og velopdragen, og du føler, at du har den nødvendige tid til det, kan du jo gå i gang med at undersøge mulighederne. Hvem ved? Det kan være, det går så godt, at det en dag udvikler sig fra to hunde til tre.

 

SÅ SKAL DER HILSES
Når du skal introducere to kommende samboende hunde til hinanden, bør det ske udenfor på et neutralt sted ikke langt fra, hvor du bor. Når hundene har hilst på hinanden, kan I gå samlet hjem til huset. Brug lidt tid i haven først, inden I går ind i huset sammen. Sørg for at holde legepauser, hvis hundene har svært ved at falde til ro. Hvis alt går vel med din almindelige alene hjemme-træning, vil du efter et par uger kunne lade hundene være alene hjemme sammen. Introducerer du en hvalp, bør du have hundene delt op i de første par uger, da hvalpen kan have svært ved at lade den voksne være i fred. Der kan hurtigt opstå konflikter, og i værste tilfælde kan hvalpen blive skadet af den voksne hund. Hvalpen kan enten være i en indendørs hvalpegård/et aflukke, eller de to kan være i hver deres rum opdelt med et babygitter, så de kan se hinanden. Når de skal til at være alene hjemme i samme rum, så husk at fjerne tyggeben eller andet, de kan skændes over, når du er væk.

 

DU KAN KØBE RETRIEVERBOGEN HER

Info

Hvis du anskaffer dig mere end én hund, er det godt at have følgende i baghovedet:

• Hver hund skal behandles som et individ.

• Brug tid med hundene hver for sig. Det betyder alt lige fra træning og gåture til leg, hyggestunder og problemløsninger.

• Vær sikker på, at du har kvalitetstid med hver hund.

• Lær dem at være alene hjemme hver for sig, og træn dem i at være adskilt i huset og komme ud hver for sig.

• Nogle par vælger at få to hunde, så man har en hver, men hvis du vil have en hund, der samarbejder med flere i familien, skal hele familien være involveret i hverdagen med hver hund. Forsøg at skifte mellem, hvem der har med hvilken hund at gøre til hverdag, så det ikke bliver ”din hund” og ”min hund”.

Læs også

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund

17-04-2025 07:22, af Cecilie Friis Amstrup

I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse