Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

Copyright Ridehesten.com
Foto: Sue Worrall

Hundepædagog Jeanette Clausen og jeg har skrevet en del hundeartikler sammen gennem årene. De næste sider er fra en artikel vi har skrevet, som omhandler livet med den gamle hund – det grå guld.

Vi ønsker alle, at vores hunde lever længe. Hvor gammel, en hundbliver, er svært at sige. Alt over 10 år er en gave, men det er ikke sjældent, at en hunde bliver over 12 år gammel. Fysisk begynder de fleste hunde at kunne mærke alderen trykke, når de er omkring 8 år gamle. Det afhænger selvfølgelig af racen, da de mindre hunde ofte lever længere end de store. Bor du f.eks. sammen med en cairn terrier vil den stadig være i sit livs topform som 8-årig, hvor en grand danois vil være pensionist.

En ældre hund er et fantastisk syn; de grå hår titter frem hist og pist, og ansigtet har et udtryk, der afslører visdom og erfaring. Hunden spankulerer af sted med værdighed og roligt logrende hale – men den kan stadig se sit snit til at hoppe op og snuppe dit nysmurte rundstykke ud af hånden på dig. Nogle tager forskud på alderdommen ved at få lidt grå hår på hovedet allerede fra 5 års aldren. Det kan også være, at pelsen bliver lidt anderledes, mere stiv og bølget hos nogle, mens andre oplever, at underulden for alvor sætter sit præg på lokkerne – alt sammen helt normale aldringstegn.

 

KVALITET PÅ GÅTUREN
Når din hund ældes, vil du blive nødt til at foretage nogle ændringer i jeres hverdagsrutiner. Din hund vil blive en smule langsommere, sove mere og gradvist miste synet og hørelsen. Kroppen vil begynde at knirke lidt. Leddene bliver stive, og der går længere tid med at få varmet kroppen op, når I skal på tur. Sørg for at starte turene med at gå i line, så muskler og led bliver varmet op, inden løbeturen uden line. Selvom din hund måske ikke har fysik til de lange ture som tidligere, har den stadig brug for spændende oplevelser ude og hjemme. Tilpas jeres daglige udfoldelser efter din hunds alder og fysik, og tag den stadig med forskellige steder, så den får nye oplevelser og variation i hverdagen.

 

MUND OG MAVE
Med alderen skal du også holde øje med din hunds mund og mave. Nogle hunde kan have en tendens til at få tandsten. Det kan være svært at spotte, at din hund har ondt i munden eller tænderne. Ofte vil du først opdage det, når hunden holder op med at spise. Se din hund efter i munden regelmæssigt. Det er ikke nok at vente til det årlige sundhedseftersyn, da der sagtens kan være enten skader på tænderne eller tandsten, som kræver hurtig behandling. Dannelse af tandsten bliver værre med tiden, så sørg for at holde et vågent øje med tænderne, så din hund ikke udvikler paradentose eller andre mund- og tandproblemer. Søg altid eksperthjælp, når det drejer sig om din hunds tænder. Der er efterhånden en del dyrlæger, som har specialiseret sig i tandbehandling til hunde.

Når kroppen ældes, bliver tempoet automatisk sat lidt ned. Det betyder også, at der ikke bliver forbrændt så mange kalorier, som når man er fysisk aktiv. Du bør derfor overveje, om din hund vil være bedre tjent med et foder specielt udviklet til hunde med din hunds alder og livsstil.

 

HVAD SIGER DU?
hunde kan have selektiv hørelse hele livet, men samtidig bliver hundens fysiske hørelse nedsat med alderen. Du kan hjælpe din hund ved at sætte tydelige håndsignaler på dine kommandoer (hvis du ikke har det i forvejen). Undgå situationer, hvor din hund bliver overrasket af mennesker eller hunde, der dukker op bagfra eller uden for hundens synsfelt. Du kan hjælpe din hund ved at

vise den, at der er nogen på vej. Væn hunden til, at du rører den et bestemt sted, når du vil i kontakt med den – måske på den venstre skulder eller på hoften. Prøv at trampe lidt hårdere i gulvet, når du nærmer dig, så hunden lærer, at der kommer nogen, når den fornemmer vibrationer i underlaget.

 

HOLD GANG I DEN GAMLE HUND
Når den lille hvalp flytter ind, er man som ejer altid motiveret til at lære den en masse nye ting. Hvalpe og unghunde kræver, at du bruger tid på dem, ellers bliver de frustrerede og laver ballade. Sådan er det ikke med ældre hunde. De tilpasser sig og affinder sig med den manglende indsats fra ejerens side. Når hunden bliver ældre, drosles der ned på træningskontoen, og mange stopper

helt aktiveringen af deres hund. Det sker som regel i takt med, at hunden bliver mere rolig, jo ældre den bliver. Men selvom man bliver gammel, har man stadig brug for en meningsfyldt hverdag.Der ligger mange hund rundt omkring, der er understimulerede og får dagen til at gå med at sove. Hunde er tilpasningsdygtige, og mange accepterer sådan et liv. Hundens passive adfærd misforstås, og ejeren forveksler det med, at den nu er blevet gammel og meget mere rolig. Men situationen er anderledes for hunden. Den ligger og keder sig og venter på, at dens ejer skal tage initiativ til det sjove. Det kan være en lang ventetid for mange hunde. Nogleender med at sove hele deres liv væk. Hunde har brug for at være en del af familien, og det behov forsvinder ikke med alderen. Så sørg for at give din hund det lange og lykkelige hundeliv den fortjener, med aktivitet der passer til racen og alderen – hele livet!

 

DET ER DIT ANSVAR AT TAGE INITIATIV TIL AKTIVITETER
Når du bruger tid med din hund, spreder det glæde hos dig og din hund. Din hund vil elske, hvis I finder på sjove ting at lave sammen, også når den er blevet ”rigtigt” voksen. Du kan se det i dens øjne og den kraftigt logrende hale. En glad hoppende hundekrop er vel heller ikke til at overse! Ud over at det holderkroppen og hjernen i gang, er det med til at forlænge din hunds liv og giver den en god livskvalitet.

 

HUSK DEN GAMLE HUND
Hvis du har mere end én hund, kan det hurtigt blive let at glemme den gamle. Den lunter altid bagefter på gåturene og sover måske det meste af dagen. De fleste ting tager længere tid for en gammel hund. Selv det at snuse sig frem til informationer på gåturen kan være en længerevarende fornøjelse, jo ældre hunden bliver. Hav tålmodighed og lav ind imellem noget med hundene hver for sig, så din gamle hund får mulighed for at tage sig den tid, som ting tager i dens alder.


DET SIDSTE FARVEL
Der kommer en dag, hvor du må tage en beslutning om at sige farvel til din elskede ven. Enkelte hunde dør mætte af dage i deres søvn, men de fleste må hjælpes på vej til de evige jagtmarker. Når din hund begynder at skrante, bør du i samråd med din dyrlæge sikre, at din gamle hund ikke lider eller har smerter.

 

Der er stor forskel på, hvor tydelige tegn på smerte, hunde viser dig. Det kan være svært at se ændringer hos en ældre hund, der er mindre aktiv og sover mere. Derfor bør du registrere de mindste ændringer i din aldrende hunds adfærd og tage dem alvorligt.Mange hunde lever for længe. Holdt i live, fordi deres ejere ikke kan give slip. Når du må sige endeligt farvel til din bedste ven, vil det være en hård beslutning i en svær tid, men det er vigtigt, at du tænker mere på hundens velbefindende end på dit eget savn.Uanset om du har en god dyrlæge, du og din hund er tryg ved, eller ej, er det bedst, at din dyrlæge kommer på hjemmebesøg, så din hund kan få sine sidste øjeblikke i trygge, vante rammer. Det er ikke altid, det kan lade sig gøre, men gør dit bedste for at mindske stress og ubehageligheder i den sidste tid. Det er trist, hvis du må af sted med en hund, der er panisk ved tanken om at besøge dyrlægen. Det bør ikke præge jeres sidste farvel. Afskeden skal foregå sådan, at både du og din hund er trygge. Hvis du har andre hunde, kan det være en god idé at give dem lov til at snuse til deres ven, efter at den er sovet ind. Det er normalt ganske udramatisk, når en hund bliver aflivet. Den får en indsprøjtning,som får den til at slappe af og falde i søvn. Du kan sidde med din

hund i armene, mens den falder i søvn. Når du er klar, vil dyrlægen give hunden en indsprøjtning med en overdosis af sovemidlet. Hjertet stopper, og din hund er på evig andejagt eller løbetur over flotte, grønne marker. Når du skal vælge, hvad der skal ske efter hundens død, er der flere muligheder. Du kan vælge at lade din hund kremere og få den hjem i en urne. Det betyder, at du må efterlade den hos dyrlægen, der sender den til et dyrekrematorium. Normalt går der en lille uges tid, før du kan hente urnen hos dyrlægen. Du kan vælge en urne, der kan stå fremme eller en, som du kan grave ned. Nogle vælger også at få lavet en ”mindeperle”. En lille glasperle med lidt aske fra hunden. Perlerne findes i mange forskellige farver og kan være et smukt minde i en halskæde eller et armbånd. Du kan også vælge at begrave din hund i haven, uden at den bliver kremeret. Men hvis du vælger dette, er der visse regler, der skal følges. Disse regler er forskellige fra kommune til kommune, så spørg i den kommune, hvor du bor. Hvis du ikke har mulighed for eller lyst til at få din hund hjem igen, kan du lade din dyrlæge tage sig af bortskaffelsen.

Min dyrlæge sagde engang: ”Jeg oplever sjældent, at hundeejere kommer for tidligt til en aflivning, ofte er det for sent”.

Det er stof til eftertanke, hvis du står med overvejelsen om, hvornår det er tid til et farvel.
 

DU KAN KØBE RETRIEVERBOGEN HER

Læs også

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Det er lige så svært at miste sit kæledyr som et familiemedlem

29-11-2022 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven

KLUMME: Mit spørgsmål til hvalpekøbere, er du superhelt?

17-08-2020 08:05, af Lotte Evers

Som sædvanlig bringer vi her månedens klumme online

Undgå julens farer for hunden

02-12-2021 09:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden

Pas på hunden: løbetiden er over os

21-02-2022 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Hvornår er hundens personlighed færdigudviklet

13-01-2022 14:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her

Hvornår er børn gamle nok til hund

16-02-2018 15:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste børn vil gerne have et kæledyr, og især hunde står højt på ønskesedlen, men hvor gamle bør ens børn egentlig være, før man fører en hundehvalp ind i familien? Det kan du få svar på i nedenstående uddrag af Spanielbogen - Håndbog til alle hundeejere af Lotte Evers

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.