Hvordan vælger du den rigtige hunderace?

26-04-2023 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu

Copyright Ridehesten.com
Agria Dyreforsikring

 

Agria Dyreforsikring har netop gennemført en undersøgelse, der viser, at under halvdelen af hundeejere vælger deres hund på baggrund af racens sundhed. Derimod vælger næsten 70 procent af hundeejere deres hund på baggrund af racens egenskaber og mentalitet, mens 47 procent vælger på baggrund af hundens størrelse.

Men det er vigtigt at undersøge, hvilke sundhedsproblemer en specifik race har, da det, ud over at være utrolig stressende både for hund og ejer, også kan blive en dyr omgang, især hvis man ikke har købt en sygeforsikring til sin hund.

Hele 91 procent af de adspurgte i undersøgelsen fortæller, at de er bevidste om, at hunde kan have sundhedsproblemer specifikt tilknyttet til racer. På den baggrund er det måske overraskende, at hundens sundhed ikke ligger højere, når der skal vælges hund.

 

Dit liv og din hund skal passe sammen

Forskning har vist, at det er sundt for os mennesker at være sammen med hunde. En hund som kæledyr kan blandt andet være med til at sænke vores stressniveau. Den øgede fysiske aktivitet, som følger med, når man har hund, kan også sænke blodtrykket. Men det kan hurtigt gå den helt anden vej, hvis du anskaffer dig en hund, hvis raceegenskaber ikke matcher det liv, du kan tilbyde.

 

Kortlæg dit behov

De fleste, der anskaffer sig en hund, starter ofte med at kigge på billeder af hunde, når de skal vælge hvilken race, de vil have, og ender måske med at falde for et sødt ansigtsudtryk eller, at hunden er praktisk i størrelsen. Dette kan være problematisk, da der er stor risiko for at vælge en hund, der slet ikke passer til hundeejerens behov og forventninger. Der er stor forskel på de forskellige hundetyper og -racer og på deres aktivitetsniveau. De er avlet til forskellige formål: nogle er jagthunde, hyrdehunde, vagt- og gårdhunde, mens andre er selskabshunde.

 

Respektér racens egenskaber

Problemer mellem hund og ejer opstår nemlig ofte, når en ejer prøver at undertrykke de medfødte raceegenskaber, som en hund har. Det er derfor en god ide at tænke over, om hundens medfødte egenskaber passer ind i dit liv. Har du planer om selskab på lange daglige vandreture, kan du kaste din kærlighed på de mere aktive racer, men er forventningerne en hund med et mere moderat motionsbehov og masser af sofahygge, så kan det være en dårlig ide at anskaffe sig en jagthund eller aktiv hyrdehund.

Fakta
Det lægger danskere vægt på, når de skal have ny hund
  • Racens karakteristika og mentalitet: 69 procent
  • Racens kendte sundhedsproblemer: 47 procent
  • Størrelse: 47 procent
  • Udseende og fremtræden: 24 procent
  • Har haft racen før: 22 procent
  • Pris: 12 procent
  • Andet: 7 procent

De adspurgte har haft mulighed for at vælge flere muligheder, hvorfor procenterne tilsammen giver mere end 100.

Undersøgelsen blev foretaget i marts 2023 af Xtreme Insight på vegne af Agria Dyreforsikring. 810 hunde- og katteejere tog del i undersøgelsen

 

Snak med opdrættere og klubber

Det er en god idé at lave et grundigt hjemmearbejde før anskaffelsen af en ny hund. De fleste mennesker, der ønsker sig en hund, lærer om racerne gennem internettet, hvilket kan være fint til at danne sig et overblik over racerne. En anden vigtig kilde til information er de mennesker, der lever med hunderacerne til hverdag.

Mange får deres informationer om en specifik race fra opdrættere af racen, hvilket netop er en god måde at høre om racens udfordringer og egenskaber. Det kan også være en god idé at melde sig ind i forskellige netværk for den race, man er interesseret i. Der findes mange grupper på sociale medier, hvor man kan spørge hundeejere om deres oplevelser med racen til hverdag.

Dansk Kennel Klub har desuden flere raceklubber for mange forskellige hunderacer, hvor der er en del god information at hente. Så mulighederne er mange, når man har brug for indsigt i en eller flere hunderacer. Som med så meget andet er god forberedelse også den bedste start på livet med hund.

Læs også

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Kølervæske kan være dødelig for hunde

19-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Ethylenglycol, som blandt andet findes i bilens køler- og frostvæske, er ekstremt giftigt for hunde. Selv små mængder kan være livsfarlige, advarer dyrlæge.

Bilen – din hund bag rattet

27-07-2020 12:15, af Lotte Evers

Lotte Evers har netop udgivet en ny bog, som i den grad kan anbefales. Vi har fået lov at udgive nogle kapitler fra Retrieverbogen

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Spørgeskema: Hjælp os med at gøre hunden.dk bedre

29-10-2020 14:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi vil så gerne lave den bedst mulige hjemmeside med hundenyheder. Derfor har vi brug for jeres hjælp. Deltager du i spørgeskemaundersøgelsen, er du med i konkurrencen om at vinde et eksemplar af Retrieverbogen af Lotte Evers

Fra Retrieverbogen: EN ELLER FLERE hunde

10-06-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.

Populære hundenavne i 2022

07-02-2023 14:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde er trofaste, men det er hundeejere også, når kæledyret skal have et navn. Derfor er der også kun blevet plads til to nye navne på listerne over Danmarks mest populære hundenavne i 2022

Undgå ulykker: Husk reflekser til dig selv og din hund

24-09-2021 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde