Typisk en til to gange om året kalder den biologiske cyklus på de kønsmodne hunhunde, og det får ofte hanhundenes puls til at sætte i galop. Når først hanhundens skarpe lugtesans har ledt ham på sporet af en parringspartner, vil han være ude af syne, før hans ejere når at se sig om.
– Et velkendt problem, hundeejere oplever, er, at deres hanhund løber væk for at finde den tæve i løbetid, han har snuset sig frem til. Hanhundens instinkt er væsentligt stærkere end den træning, der er lagt i hunden, og derfor kan den hurtigt finde smuthuller i havehegnet eller stikke af på gåturene, hvis blot den kan få chancen for at parre sig, fortæller hundeekspert hos Agria Dyreforsikring Lotte Evers.
Ikke kun fare for uønskede hvalpe
En hund, der strejfer alene omkring, er forbundet med mange farer, ikke kun for sig selv, men også for sine omgivelser. Derfor bør hanhundens renden efter kvarterets løbske tæver undgås.
– Hvis hanhunden først har lokaliseret en højløbsk tæve, er der ikke meget tid at spilde. Selv en uerfaren hanhund kan på kort tid hoppe på tæven og gennemføre en parring, men det er ikke kun tæven, hanhunden er til fare for, forklarer Lotte Evers.
Hunden kan også udsætte mennesker for fare ved at færdes på trafikerede veje uden opsyn og kan i værste tilfælde blive påkørt. Led- og muskelskader kan ligeledes blive et problem, hvis hunden overbelastes eller kommer til skade under “ekskursionen”. Der er også risiko for slagsmål med andre hunde og andre farer, som typisk rammer hunde, der strejfer. Bor man på landet, er der også fare for, at hunden begynder at jage andet end løbske tæver. Der kan være vildt, der frister, hvilket også kan ende i omfattende jagtture.
Tjek havens indhegning
De fleste hanhunde klarer sig igennem løbetidsperioderne uden de store udfordringer, så længe du sørger for at have en sikker indhegning af haven og holder hunden i snor, når I går tur, de steder hvor løbske tæver kan færdes. Ofte vil tæveejerne tage hensyn og lufte deres løbske hund de steder, hvor man normalt bør have sin hund i snor, men du kan ikke vide dig sikker og bør altid tage din hanhund i snor resten af turen, hvis I først er stødt på en tæve i løbetid. Nogle hanhunde kan også blive ganske påvirkede, hvis der er tæver i løbetid i nabolaget. Det kan resultere i manglende søvn hos hund (og ejer), sultestrejke og en meget stresset hund.
Kastration?
Hvis din hanhund lider voldsomt under nabohundens løbetid, kan kastration komme på tale. Det er dog ikke helt uden konsekvenser og langt fra altid sikkert, at dette løser problemet, og det kræver derfor en grundig snak med din dyrlæge.
– Det er vigtigt, at man først undersøger, om kastration overhovedet er det rigtige for hunden. Det er typisk noget, man kan ty til, hvis hanhunden er “oversexet” og har store problemer med løbske tæver, ikke kun hjemme, men også på gåturene. I de tilfælde, hvor det vurderes, at kastration eventuelt kunne afhjælpe problemet, vil man ofte indledningsvis forsøge med en kemisk kastration for at vurdere, om den ønskede effekt indtræder – før man eventuelt derefter vælger den permanente operative løsning. For nogle hanhunde er det nok med en kemisk kastration i en periode, hvorefte de ender med at kunne håndtere løbske tæver i området uden alt for meget entusiasme fremover, siger Lotte Evers og fortsætter:
– Der kan jo være flere årsager til, at hunden strejfer. Måske skyldes det ikke løbetid hos hundeveninden, men at hunden er understimuleret. Her er det vigtigt at aktivere den dagligt på et niveau, der passer til dens behov. Nyder din hund at hilse på forbipasserende og passer den ikke på haven, så kan man give den en sikker udkigspost, så den altid kan følge med i, hvad der sker på den anden side af hækken.
Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.
Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand.
Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.
Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid
Det er ingen hemmelighed, at danskerne har en stor kærlighed til hunde. Faktisk kan man finde en hund i hver 4.-5. danske husstand, hvilket gør dem til et af de mest foretrukne kæledyr i landet. Og mens en hund kan være en kilde til mange glade og hyggelige stunder, kan hverdagen blive udfordrende både for hund og ejer, hvis ikke man vælger race med omhu
Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.
Hunde er trofaste, men det er hundeejere også, når kæledyret skal have et navn. Derfor er der også kun blevet plads til to nye navne på listerne over Danmarks mest populære hundenavne i 2022
Når Mette i årets udgave af DR’s Gift ved første blik græder over tabet af sin elskede hund, Gunnar, så er hun ikke alene. En ny, dansk undersøgelse viser, at næsten halvdelen af danske hundeejere oplevede sorgen ved at miste hunden lige så stærkt, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en nær ven
Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren
I dag er der flere, der vælger at have mere end én hund. Når man forelsker sig i en bestemt hunderace, kan ske, at en bliver til to. At eje to hunde kan være meget givende både for hundene og ejerne. Oftest er det helt uproblematisk, men det tager reelt set tre gange så meget tid at have to hunde. Det er ikke nok at lave noget med hundene sammen hver dag – de skal også ud og opleve verden hver for sig og have individuelle opgaver.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Hvad skal du være opmærksom på, når hvalpen skifter tænder?
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde