Denne artikel blev bragt i juninummeret af Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
En undersøgelse fra Agria Dyreforsikring i Sverige viser, at hele 17% af voksne hunde på et tidspunkt må finde nye hjem, fordi forholdet mellem hund og ejer ikke lever op til forventningerne. I Danmark er der også trængsel på internaterne, hvor hunde står klar til at finde nye familier, fordi livet har taget en drejning, og hundelykken er brast. Det understreger, hvor vigtigt det er at vælge hvalp med både følelser og fornuft.
En efterhånden ret slidt kliché
Matcher hundens behov din livsstil? Du skal vælge hunderace ud fra, hvad du kan tilbyde din kommende hund i livet. Suk, det har vi hørt mange gange. Alligevel ender de fleste med at forelske sig i en race på grund af dens udseende, og de glemmer, eller vælger at ignorere, at der under pelsen gemmer sig et væsen med grundlæggende, og for nogle racer helt særlige, behov. Vil du have en hund, der elsker lange løbeture, eller drømmer du om en trofast sofaven? Hvor meget tid har du egentlig til motion, aktivering, nærvær og pelspleje? Har du penge til alt lige fra foder til forsikring?
Det er alt sammen spørgsmål, de fleste kommende hundeejere stiller sig selv, men hvor tit tænker du over din kommende hunds sundhed og forventede livslængde? Og hvad vil du gøre, hvis du pludselig står med en hund, der måske har sundhedsmæssige udfordringer, som ikke kun koster ekstra penge, men også vil kræve mere tid og mentalt overskud, når hundens livskvalitet og trivsel påvirkes?
Det er altid en god investering i et langt og lykkeligt liv sammen, hvis du tager dig tid til at læse op på racens karakteristika og behov, men det samme gælder faktisk også for at sætte sig ind i racens sundhedsstatus.
Hvalpekøbere glemmer sundheden
Undersøgelser viser, at mange hundeejere ikke undersøger deres foretrukne hunderaces sundhedsstatus, før de køber. Faktisk svarer ni ud af ti, at de ville fravælge en race med store sundhedsproblemer, men hver fjerde hundeejer bruger alligevel ikke tid på at sætte sig ind i racens potentielle sygdomme eller skader. Sygdom og skade hos et pelset familiemedlem kan være dyrt og stressende for alle i familien, og mange hundeejere oplever stor bekymring, når deres hund er syg eller kommer til skade.
Ifølge en undersøgelse, foretaget i 2024 af Xtreme for Agria, bekymrer 60% af danske hundeejere sig lige så meget om deres hund som om deres familiemedlemmer, og hele 11% er mere bekymrede for hunden. Så når først du har tjekket af på listen, at der er styr på økonomi, overskud og alt det andet, der kræves for at dele livet med en hund, så er sundhed måske værd at stikke snuden lidt ned i, for det påvirker ikke kun hundens velbefindende og levetid, men også ejerens bekymringsniveau og økonomi.
Præcis som du kan boltre dig i et væld af fantastiske hunderacer, der ser forskellige ud og hver især har deres eget at byde på, er der betydelige sundhedsmæssige forskelle mellem hunderacer. Derfor er det et mindst lige så vigtig parameter at forholde sig til som tid, penge og overskud, når der skal ny hund i familien. Det er en god strategi at fokusere på hele hunden frem for blot udseendet. Ifølge Dansk Kennel Klub findes der over 360 hunderacer, så der er rig mulighed for at finde en hund, der både passer til dit liv og grundlæggende har forudsætningerne for at vokse sig sund.
Opdrættere spiller en afgørende rolle
En ansvarsfuld opdrætter kender racens styrker og svagheder og kan guide hvalpekøbere til det bedst mulige match, også selvom det måske ikke ender med en hvalp af netop den race. En god opdrætter er transparent omkring racens sundhedsstatus og generelle udfordringer ved racen i hverdagen. For lad os bare være helt ærlige: alle hunde har et eller andet, der er ”træls” for nogle. Måske har de tendens til at gø, trække i snoren, have svært ved at lære at være alene hjemme, grave meget, kræve vask og føn eller have brug for så meget nærvær, at de ender som en velcrohund, der klistrer til dig, uanset hvor du er i hjemmet. Nogle vil elske det, andre vil hade det.
Det vigtigste er, at man kan forholde sig til det, inden man får hvalpen hjem, så man, præcis som ved sygdomme og skader, kan forebygge bedst muligt eller bare lære at leve med det. Så kan du i det mindste trække på smilebåndet, når rosenbedet er gravet op i prydhaven, fordi du nu ved, at det er helt normal adfærd for lige netop den hund, du har valgt at dele dit liv (og gartnertjans) med.
Derfor bør du som interesseret hvalpekøber spørge ind til:
Jamen, jeg har jo allerede købt hunden!
Nu sidder du måske og tænker: jamen, jeg HAR jo allerede fundet hunden i mit liv!
Så skal du ikke fortvivle. Din opdrætter-hotline holder selvfølgelig hele hundens liv, så det er aldrig for sent at række ud og stille præcis de spørgsmål, du måske glemte, da du købte hvalpen. Det er nemlig aldrig for sent at blive klogere på, hvorfor din hund gør, som den gør, og hvordan du bedst forebygger sygdomme og skader, der måske venter forude, enten fordi din hund bare er en hund, eller fordi den har racemæssige udfordringer, som kan komme i spil.
Man kan næsten sige, at det er en treenighed, der skal gå op for at skabe det bedste hundeeventyr:
For selvom der ingen garantier er i verden, handler det om, at alle har gjort deres allerbedste for at komme godt fra start og godt videre. Og netop derfor er det afgørende, at hvalpekøbere forstår, at de også har et ansvar for at søge viden, inden der nulres bløde ører, kysses lyserøde hvalpemaver og duttes på små hvalpesnuder.
Agria Dyreforsikring har udviklet Agria Breed Profiles, racespecifikke sundhedsprofiler baseret på unikt og omfattende forsikringsdata. Profilerne viser, hvor stor risikoen for dyrlægebesøg er og for tidlig død en race har sammenlignet med gennemsnittet af alle andre racer. Det er et ganske omfattende materiale med over en million hunde og profiler på over 200 hunderacer, hvor nogle af profilerne bl.a. også er lavet på blandingshunde.
Ud over at specialklubber, opdrættere og dyrlæger giver profilerne et objektivt billede af racens sundhedstilstand, så kan det også hjælpe kommende hundeejere med at træffe informerede valg ved hvalpekøb og samtidig få et indblik i, hvor der kan og bør sættes ind med forebyggelse.
Det kan for eksempel være noget så simpelt som, at en race har større risiko for kloskader end gennemsnittet af alle andre hunde. Så ved du som ejer, at du skal have ekstra fokus på kloklip fra dag ét for at mindske risikoen. Eller hvis racen er særligt udsat for led problemer, ved du, at det er endnu vigtigere at holde hunden i optimal vægt og sørge for, at dens led og muskler får de bedste forudsætninger gennem hele livet.
Læs mere her: Agria Breed Profiles
Undersøgelsen blev gennemført blandt 300 hundeejere af Agria i samarbejde med PFM Research.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Rold Skov med 8000 hektars skygge og ro ligger kun fem minutters gang fra Danmarks første hundekro. Her kan både to- og firbenede få en svalende pause fra sommervarmen.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.
Det nye samarbejde i den danske dyreverden giver fordele for både Dyreværnet og Agria Forsikring
Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet