Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Kennel Klub ændrer fra 1. januar 2025 deres etiske anbefalinger for avl til etiske regler. Foto: Adobe

Fra 1. januar 2025 træder Dansk Kennel Klubs (DKK) nye etiske regler for avl i kraft. De nye regler skal sikre bedre sundhed og trivsel hos hunde og bygger på en omfattende revidering af de tidligere etiske anbefalinger. Med de nye krav bliver fokus på ansvarlig avl skærpet, og danske hundeopdrættere får nu klare rammer, der matcher kommende dansk og europæisk lovgivning.

De nye regler tager udgangspunkt i et øget fokus på hundes sundhed og velfærd og er udviklet i samarbejde med dyreværnsorganisationer og dyrlæger. DKK fremhæver, at de etiske regler også følger den danske og europæiske lovgivning på området. Yderligere information og detaljer om reglerne kan findes på DKK’s hjemmeside.

Strengere alderskrav for avl
Et af de mest markante nye tiltag er aldersgrænserne for, hvornår en tæve må parres første gang. Små og mellemstore hunde (op til 20 kg) skal være mindst 18 måneder gamle, mens store hunde og giganthunde (over 20 kg) skal være mindst 24 måneder. Derudover skal en tæve få sit første kuld, inden hun fylder 6 år.

Reglen skal sikre, at tæverne er fysisk og mentalt modne til at klare drægtighed og fødsel, hvilket understøtter deres sundhed og trivsel.

Højere krav til sundhed og adfærd
De nye regler lægger også vægt på sundhedsmæssige og adfærdsmæssige kriterier for avl. Hunde med arvelige defekter eller uhensigtsmæssig adfærd må ikke indgå i avlen, og avlere skal sikre, at begge forældredyr er fysisk og mentalt egnede.

Reglerne indebærer blandt andet, at hunde, der er bærere af genetiske sygdomme, kun må parres med partnere, der er testet fri for samme sygdom. Mere information om sundhedskravene kan findes på DKK’s hjemmeside.

Begrænsning af indavl
For at beskytte den genetiske variation er det fremover forbudt at parre individer, der er nærmere beslægtede end fætter og kusine. Dette svarer til en maksimal indavlskoefficient på 6,25 %.

Ved at undgå nært beslægtet avl reduceres risikoen for genetiske sygdomme, hvilket fremmer sundheden i de danske hunderacer.

Maksimalt fem kuld pr. tæve
En tæve må fremover højst få fem kuld i sin levetid. Der skal desuden være passende pauser mellem kuldene – minimum 12 måneder, hvis en tæve får to kuld inden for samme år.

Kejsersnit får også konsekvenser: Efter to kejsersnit må en tæve ikke længere anvendes i avl, og oplysningen vil fremgå af DKK’s offentlige hunderegister.

Konsekvenser ved tilsidesættelse af reglerne
Overtrædelser af de nye etiske regler kan få alvorlige konsekvenser for opdrættere. Gentagne eller grove overtrædelser kan medføre, at hunde får nedlagt avlsforbud, eller at opdrætteren pålægges disciplinære sanktioner i henhold til DKK’s love og stambogsføringsregler. Opdrættere opfordres derfor til nøje at sætte sig ind i reglerne for at undgå sanktioner og sikre en ansvarlig avlspraksis.

En fremtid med sunde hunde
Med de nye regler markerer DKK en ny æra for hundeavl i Danmark. De tydelige retningslinjer er et resultat af et tæt samarbejde mellem dyreværnsorganisationer, dyrlæger og DKK, og målet er at skabe de bedst mulige forhold for både hunde og opdrættere.

For mere information om de nye regler opfordrer DKK til, at man besøger organisationens hjemmeside eller kontakter dem direkte.

Læs også

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Når hunden får noget på tværs

21-04-2025 07:15, af Cecilie Friis Amstrup

Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.

Fredagsquiz: Hvad ved du om irsk setter

17-08-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Endnu engang tager vi en quiz om en af de smukke hunde. Denne gang er det irsk setter. Der er ikke et spørgsmål om, hvor den stammer fra

Skue for alle racer

29-03-2014 09:43, af Tine Luther
Traditionen tro afholder Dansk Gravhundklub skue i forbindelse med Gørlev Heste- og Kræmmermarkedet. Alle DKK-racer er velkomne.

Pollen kan også være en plage for hunde i forårsmånederne

19-05-2020 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange mennesker generes af pollen i foråret og hen over sommeren. Det svier i øjnene, næsen løber og huden klør. Flere hundeejere kender det selv, men er måske ikke opmærksomme på, at deres firbenede venner også kan være allergiske, og at nogle hunderacer er mere udsatte end andre. Her er en række gode råd til, hvordan du kan forebygge plagen og hjælpe hunden, hvis den allerede er allergisk

Hundediarre i Nordsjælland kan smitte mennesker og dyr

06-04-2018 14:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bor man i den nordlige del af Sjælland er der risiko for, at ens hund får en slem omgang diarre. Dårligdommen smitter ikke kun hunde. Mennesker kan også blive ramt

Adfærdsrådgivere går sammen i forening

09-11-2013 20:36, af Tine Luther
Ny forening for adfærdsrådgivere af hunde har set dagens lys. Foreningen hedder Sammenslutningen af Eksaminerede Adfærdsrådgivere - SEA og har i dag 14 medlemmer fordelt over hele landet.

Hvordan hilser du bedst på din hund?

28-10-2016 11:24, af Kasper Larsson
Vi kan ikke gøre for det. Som hundeejere er det vores kald at overøse vores hunde med kærlighed – specielt hvis vi har dårlig samvittighed over, at de har været alene hjemme en hel dag

Billedgalleri: gemmeleg

11-05-2013 08:57, af Maja Golles
Følg linket og se galleri med hunde under temaet "gemmeleg""

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste