At lære at ligge roligt og afslappet, er en spidskompetence for enhver hund.
Det er en vigtig kompetence for din hund i hverdagen, når du får gæster derhjemme eller skal have din hund med på besøg hos dine venner eller familie. For når øvelsen er indlært og din hund er tryg på tæppet, så kan du bede din hund om at gå over og lægge sig på tæppet, når du er på besøg – og på den måde er det dejlig nemt at have hunden med.
Hvis du går til træning med din hund, er ro-øvelsen desuden guld værd, fordi det giver dig overskud til at lytte efter, hvad instruktøren fortæller, og at både du og din hund kan sidde roligt i pauserne i stedet for, at din hund stresser op og måske piver utålmodigt eller gør.
Trin 1: Sørg for, at din hund er velaktiveret, inden du træner øvelsen.
Trin 2: Vælg et tæppe, som du ønsker at bruge til træning, gerne ét som er nemt at flytte rundt.
Trin 3: Hav godbidder klar i din hånd, og læg et par godbidder på tæppet, mens hunden kigger.
Trin 4: Når hunden udviser interesse for tæppet, så roser du og giver den en godbid.
Trin 5: Når hunden rører ved tæppet med poterne, roser du hunden og giver den flere godbidder på tæppet
Trin 6: Sid eller stå roligt ved tæppet, og beløn med godbidder, når din hund befinder sig på tæppet.
Trin 7: Måske lægger eller sætter din hund sig selv ned på tæppet, og det belønner du. Sørg for at belønningerne primært foregår på tæppet, så hunden forstår, at det er opholdet på tæppet, som udløser belønningerne.
Trin 8: Sig gerne ”tæppe” eller ”læg dig”, når hunden lægger sig på tæppet. Hvis du sørger for at give godbidderne, så hunden ligger lidt på siden, animerer det mere til en rolig øvelse for hunden.
Trin 9: Træn disse punkter, indtil din hund selv kan gå op og lægge sig på tæppet, når du beder den om det.
Trin 10: Udvid nu tiden, din hund kan ligge på tæppet. Det er vigtigt, at du når at belønne, mens hunden ligger roligt på tæppet og ikke venter, til hunden bliver urolig eller rejser sig. Det er en god idé at variere tiden, hunden skal ligge roligt for at opnå en belønning. Du kan eksempelvis belønne efter 3 sek. – 5 sek. – 3 sek. – 2 sek. – 5 sek. osv., så det ikke altid bare bliver længere tid og sværere for hunden. På denne måde fastholder du hundens motivation for at lykkes med opgaven.
Trin 11: Når din hund kan ligge roligt på tæppet i længere tid, kan du begynde at udvide, hvor langt væk du kan gå fra hunden, samt hvad du laver, mens den fortsat opholder sig roligt på tæppet. Her er det igen vigtigt, at du varierer afstanden efter samme princip som med tiden, dvs. at du ikke altid gør det sværere og sværere ved at gå længere og længere væk, men går 0,5 m – 1 m – 0,5 m – 1,5 m – 0,5 m – 2 m osv. Husk at du aldrig må øge sværhedsgraden på tid og afstand samtidig, dvs. at når du går længere væk fra din hund, skal du samtidig belønne, at den ligger stille i kortere tid, end du ved, den kan på en kortere afstand.
Trin 12: Når hunden kan ligge roligt på tæppet i længere tid og på forskellige afstande, er den klar til at træne det i nye omgivelser. Du kan for eksempel tage tæppet med ud i haven og træne ro-øvelsen der. Eller du kan tage det med til træning eller med jer, når I skal på besøg i andres hjem. Det bliver sværere for hunden, når den ikke er derhjemme, så du skal huske at belønne for kortere tid og kortere afstand, end du ved, den kan derhjemme. Husk på, at hvis hunden rejser sig, er det bare information til dig om, at det var for svært, det du bad den om.
Trin 13: Ønsker du at udvide øvelsen, så kan du vælge at bruge et placeboard eller en platform til træningen. Placeboardet er meget visuelt for din hund og kan ligeledes bruges til stationære positioner for arbejdshunden, f.eks. dæk eller sit.
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
Selvom fokus er på hestene ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, er der også noget at se for hunde-enetusiasten. Showudvalget i Dansk Varmblod har arbejdet benhårdt for at sammensætte et smukt, bevægende og imponerende gallashow med en god blanding af danske og udenlandske ryttere samt artister.
De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert
Den søde juletid nærmer sig med hastige skridt, hvor mange danskere har tradition for at samles om nærvær, julegodter, forkælelse, gaver og meget mere. Desværre kan flere af julens fristelser dog indebære livsfare for familiens firbenede medlemmer, og chefdyrlæge hos AniCura deler derfor ud af sine bedste tips til at sikre en god og tryg jul for vores kæledyr
I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed
Adfærd og træning:
Hvor er kimen til at lykkes?
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Alle hunde kan lære at komme, når man kalder. Med nogle hunde kræver det bare lidt mere arbejde end med andre
Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen
Jeg elsker friske asparges. De hvide asparges elsker jeg at spise rå, og de grønne elsker jeg, fordi der er lidt mere smag i dem, når de er kogt. Heldigvis er de også sunde for os, men er de sunde for vores hunde?
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?