Tips til træning: I ro på tæppe

24-03-2020 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. Vi starter med i ro på tæppe, som blev udgivet i bladet i maj 2019

At lære at ligge roligt og afslappet, er en spidskompetence for enhver hund.

Det er en vigtig kompetence for din hund i hverdagen, når du får gæster derhjemme eller skal have din hund med på besøg hos dine venner eller familie. For når øvelsen er indlært og din hund er tryg på tæppet, så kan du bede din hund om at gå over og lægge sig på tæppet, når du er på besøg – og på den måde er det dejlig nemt at have hunden med.

Hvis du går til træning med din hund, er ro-øvelsen desuden guld værd, fordi det giver dig overskud til at lytte efter, hvad instruktøren fortæller, og at både du og din hund kan sidde roligt i pauserne i stedet for, at din hund stresser op og måske piver utålmodigt eller gør.

 

Trin 1: Sørg for, at din hund er velaktiveret, inden du træner øvelsen.

Trin 2: Vælg et tæppe, som du ønsker at bruge til træning, gerne ét som er nemt at flytte rundt.

Trin 3: Hav godbidder klar i din hånd, og læg et par godbidder på tæppet, mens hunden kigger.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 4: Når hunden udviser interesse for tæppet, så roser du og giver den en godbid.

Trin 5: Når hunden rører ved tæppet med poterne, roser du hunden og giver den flere godbidder på tæppet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 6: Sid eller stå roligt ved tæppet, og beløn med godbidder, når din hund befinder sig på tæppet.

Trin 7: Måske lægger eller sætter din hund sig selv ned på tæppet, og det belønner du. Sørg for at belønningerne primært foregår på tæppet, så hunden forstår, at det er opholdet på tæppet, som udløser belønningerne.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 8: Sig gerne ”tæppe” eller ”læg dig”, når hunden lægger sig på tæppet. Hvis du sørger for at give godbidderne, så hunden ligger lidt på siden, animerer det mere til en rolig øvelse for hunden.

Trin 9: Træn disse punkter, indtil din hund selv kan gå op og lægge sig på tæppet, når du beder den om det.

Trin 10: Udvid nu tiden, din hund kan ligge på tæppet. Det er vigtigt, at du når at belønne, mens hunden ligger roligt på tæppet og ikke venter, til hunden bliver urolig eller rejser sig. Det er en god idé at variere tiden, hunden skal ligge roligt for at opnå en belønning. Du kan eksempelvis belønne efter 3 sek. – 5 sek. – 3 sek. – 2 sek. – 5 sek. osv., så det ikke altid bare bliver længere tid og sværere for hunden. På denne måde fastholder du hundens motivation for at lykkes med opgaven.

Trin 11: Når din hund kan ligge roligt på tæppet i længere tid, kan du begynde at udvide, hvor langt væk du kan gå fra hunden, samt hvad du laver, mens den fortsat opholder sig roligt på tæppet. Her er det igen vigtigt, at du varierer afstanden efter samme princip som med tiden, dvs. at du ikke altid gør det sværere og sværere ved at gå længere og længere væk, men går 0,5 m – 1 m – 0,5 m – 1,5 m – 0,5 m – 2 m osv. Husk at du aldrig må øge sværhedsgraden på tid og afstand samtidig, dvs. at når du går længere væk fra din hund, skal du samtidig belønne, at den ligger stille i kortere tid, end du ved, den kan på en kortere afstand.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 12: Når hunden kan ligge roligt på tæppet i længere tid og på forskellige afstande, er den klar til at træne det i nye omgivelser. Du kan for eksempel tage tæppet med ud i haven og træne ro-øvelsen der. Eller du kan tage det med til træning eller med jer, når I skal på besøg i andres hjem. Det bliver sværere for hunden, når den ikke er derhjemme, så du skal huske at belønne for kortere tid og kortere afstand, end du ved, den kan derhjemme. Husk på, at hvis hunden rejser sig, er det bare information til dig om, at det var for svært, det du bad den om.

Trin 13: Ønsker du at udvide øvelsen, så kan du vælge at bruge et placeboard eller en platform til træningen. Placeboardet er meget visuelt for din hund og kan ligeledes bruges til stationære positioner for arbejdshunden, f.eks. dæk eller sit.

Info

Under indlæringen bør du fjerne tæppet mellem træningerne, så hunden ikke fortsætter med at tilbyde adfærden uden at opnå belønning og dermed bliver demotiveret. Dvs. at du først kan lade det ligge fremme, når hunden af sig selv finder ro på tæppet i længere tid ad gangen.

Læs også

Verdensberømt hund i Danmark

04-03-2024 10:42, af Anne Cecilie Sohl

Selvom fokus er på hestene ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, er der også noget at se for hunde-enetusiasten. Showudvalget i Dansk Varmblod har arbejdet benhårdt for at sammensætte et smukt, bevægende og imponerende gallashow med en god blanding af danske og udenlandske ryttere samt artister.

Hunde kan opdrages hele livet

17-01-2022 11:51, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert

Se videoen: Verdensrekord 28 tricks på et minut

28-01-2021 11:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To border collier er optaget i Guinness Rekordbog efter at have udført hele 28 tricks på et minut

Sådan holder du øje med, om din hund eller kat er overvægtig: Dyrlægens tips til en optimal vægt til dit kæledyr

14-02-2023 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I starten af året er der mange mennesker, der melder sig ind i et fitnesscenter og ændrer deres kostvaner. Strammere tøj kan være et tegn på, at juleferien har sat sine spor. Men det kan være så meget desto sværere for almindelige mennesker at vurdere, om en hund eller kat er overvægtig. Royal Canins dyrlæge rådgiver her om, hvordan du som kæledyrsejer bliver bedre til at vurdere kropsvægten og understøtte dit kæledyrs sundhed

Lær tricks: High five og gi' ti

04-07-2018 08:09, af Zara Zachariasen

Zara Zachariasen har endnu engang forkælet os med en lille træningsguide til to gode tricks med hunden. De kan sagtens øves selvom det er varmt

Video: Se hvordan lydighed kan trænes

01-10-2018 15:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fire dage var der international lydighedscamp i InDog EliteCenter i Viborg. Det var et virkelig flot arrangement

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Gi’pote og high five

12-08-2017 18:07, af Anne Ekenberg

Regnvejr…endnu engang vælter regnen ned, og hvis din hund ikke er til regnvejr, bliver den rastløs. Denne øvelse driver forhåbentlig noget af rastløsheden væk.

Cecilie springer ud som ringtræner

23-10-2019 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tidligere juniorhandler og blogger på hunden.dk fortsætter sit gode liv i hundeverdenen. Hun har netop færdiggjort uddannelsen som ringtræner, og tilbyder træning til andre hundemennesker

 

12 tips til cykelturen med hunden

05-04-2022 13:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Motion er godt. Sådan er det også for hunde, men der er stadig faldgruber, som man skal undgå. Her får du 12 tips til at cykle med din hund

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Passion blev til fælles projekt på Dansk Kennel Klubs grunduddannelse

08-10-2024 09:51, af Cecilie Friis Amstrup

To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

IKEA lancerer ny kollektion til de firbenede familiemedlemmer

07-10-2024 10:06, af Cecilie Friis Amstrup

I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Nye instruktører startede deres rejse hos DKK

04-10-2024 09:31, af Cecilie Friis Amstrup

Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.