Symptom – vægttab

23-05-2022 09:45, af Astrid Holtet

Har din hund svært ved at holde en fornuftig kropsvægt, kan det være udtryk for at den forbrænder mere energi end den indtager, men det kan også være tegn på en lang række forskellige sygdomme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For meget fedt på sidebenene er farligt og kan forkorte hundens liv, men hvis hunden vejer for lidt kan det også give problemer.

For at holde en stabil vægt skal hunden indtage lige så meget energi igennem sit foder, som den forbrænder. Vægttab kan ses hos hunde hvis aktivitetsniveau, og dermed energiforbrug, stiger uden at deres energiindtag følger med. Øges hundens daglige foderration tilstrækkeligt, vil vægttabet stoppe, og hunden vil vende tilbage til sin normalvægt.

Det er dog ikke kun en ubalance mellem energiforbrug og energiindtag, der kan få hunden til at tabe sig. En lang række andre tilstande kan medføre et vægttab hos hunden på trods af, at den får nok at spise.

Blandt de mest almindelige årsager til vægttab hos hunde er:

1. Manglende evne til at nedbryde og optage næringsstoffer
Sygdomme i blandt andet bugspytkirtlen, leveren eller tarmen, kan gøre det svært for kroppen at optage næringsstofferne i det foder hunden spiser. Det vil sige, at hunden kan spise tilstrækkelige mængder af foder, men at næringsstofferne ikke kommer over tarmvæggen og ud i kroppen, hvor de skal bruges, og dermed kan hunden komme i energi- og næringsstofunderskud.

2. Fejlernæring
Problemer med foderets sammensætning kan medvirke til at hunden taber sig, på trods af at den spiser rigelige mængder foder. Hvis foderet ikke indeholder den rette sammensætning af næringsstoffer, kan det give problemer med energiunderskud eller underskud af de vigtige byggesten, som kroppen har brug for, herunder proteiner, fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

3. Tandproblemer
Tandproblemer er almindelige hos hunde i Danmark, og kan være forbundet med udtalt smerte. Gør det ondt når hunden tygger, kan det hurtigt medføre, at hunden ikke vil spise, og dermed begynder den at tabe sig. Holder man ikke nøje øje med hundens foderindtag, kan man let overse, at hunden ikke spiser alt den mad, den får serveret.

4. Kræftsygdomme
Kræftsygdomme hos hunde kan medføre vægttab, og vægttabet kan i nogle tilfælde være et af de eneste symptomer på sygdom, som den kræftsyge hund udviser.

Oplever du at din hund begynder at tabe sig uden at dens energiforbrug af steget, bør du altid kontakte din dyrlæge.

Læs også

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Symptom - muskelatrofi

30-08-2022 08:18, af Astrid Gerd Holtet

Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom

 

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Åbent hus hos Dyreværnet

23-08-2018 15:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På søndag afholder Dyreværnet traditionen tro sit årlige Åbent Hus-arrangement i Kolding fra 12.30 - 16.30. Det er gratis at komme på besøg

Wobbler Syndrom

26-07-2022 09:20, af Astrid Holtet

Vækstforstyrrelse, der give en ustabilitet i nakkehvirvlerne, kan skabe store problemer for hunden

Advarsel til hundeejere: Farlig larve spreder sig i Danmark

05-02-2025 09:03, af Cecilie Friis Amstrup

Egeprocessionslarven er en voksende trussel for hunde i Danmark, advarer Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Mangel på dyrlæger truer dyreklinikker i mindre byer

08-12-2023 09:10, af Anne Cecilie Sohl

Det er efterhånden småt med ansøgningerne, når en dyrlægeklinik søger en ny dyrlæge til deres praksis. Specielt i de mindre byer oplever man at manglen er blevet for stor. 

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Indmønstrede gårdhunde er med til at sikre racens sundhed i fremtiden

18-06-2025 15:31, af Helene Riisgaard Pedersen

Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En euforisk weekend i mudder, motion og hundekærlighed

20-06-2025 06:23, af Julie Valentin Møland

K9Biathlon For Alle forvandlede Ledreborg Slot til Danmarks mest logrende festivalplads.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Vejen: Glad engelsk setter skrev historie

21-06-2025 20:39, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske setter Happy tog både dommer og publikum med storm og sikrede sig en historisk sejr som Best in Show ved DKK’s nordiske udstilling i solbeskinnede Vejen.

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

Vejen: Blændende borzoi viste vejen frem på første udstillingsdag

20-06-2025 20:04, af Cecilie Friis Amstrup

Fredagen i Vejen bød på solskin, hundeglæde og en energisk borzoi, der løb med dagens Best in Show-titel ved Dansk Kennel Klubs første udstillingsdag. 

Vejen: Unge talenter strålede i sommervarmen

21-06-2025 19:44, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.