Symptom – vægttab

23-05-2022 09:45, af Astrid Holtet

Har din hund svært ved at holde en fornuftig kropsvægt, kan det være udtryk for at den forbrænder mere energi end den indtager, men det kan også være tegn på en lang række forskellige sygdomme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

For meget fedt på sidebenene er farligt og kan forkorte hundens liv, men hvis hunden vejer for lidt kan det også give problemer.

For at holde en stabil vægt skal hunden indtage lige så meget energi igennem sit foder, som den forbrænder. Vægttab kan ses hos hunde hvis aktivitetsniveau, og dermed energiforbrug, stiger uden at deres energiindtag følger med. Øges hundens daglige foderration tilstrækkeligt, vil vægttabet stoppe, og hunden vil vende tilbage til sin normalvægt.

Det er dog ikke kun en ubalance mellem energiforbrug og energiindtag, der kan få hunden til at tabe sig. En lang række andre tilstande kan medføre et vægttab hos hunden på trods af, at den får nok at spise.

Blandt de mest almindelige årsager til vægttab hos hunde er:

1. Manglende evne til at nedbryde og optage næringsstoffer
Sygdomme i blandt andet bugspytkirtlen, leveren eller tarmen, kan gøre det svært for kroppen at optage næringsstofferne i det foder hunden spiser. Det vil sige, at hunden kan spise tilstrækkelige mængder af foder, men at næringsstofferne ikke kommer over tarmvæggen og ud i kroppen, hvor de skal bruges, og dermed kan hunden komme i energi- og næringsstofunderskud.

2. Fejlernæring
Problemer med foderets sammensætning kan medvirke til at hunden taber sig, på trods af at den spiser rigelige mængder foder. Hvis foderet ikke indeholder den rette sammensætning af næringsstoffer, kan det give problemer med energiunderskud eller underskud af de vigtige byggesten, som kroppen har brug for, herunder proteiner, fedtsyrer, vitaminer og mineraler.

3. Tandproblemer
Tandproblemer er almindelige hos hunde i Danmark, og kan være forbundet med udtalt smerte. Gør det ondt når hunden tygger, kan det hurtigt medføre, at hunden ikke vil spise, og dermed begynder den at tabe sig. Holder man ikke nøje øje med hundens foderindtag, kan man let overse, at hunden ikke spiser alt den mad, den får serveret.

4. Kræftsygdomme
Kræftsygdomme hos hunde kan medføre vægttab, og vægttabet kan i nogle tilfælde være et af de eneste symptomer på sygdom, som den kræftsyge hund udviser.

Oplever du at din hund begynder at tabe sig uden at dens energiforbrug af steget, bør du altid kontakte din dyrlæge.

Læs også

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Symptom - muskelatrofi

30-08-2022 08:18, af Astrid Gerd Holtet

Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom

 

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Skal dyrlæger have faste takster

17-02-2020 08:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kvinde har skrevet læserbrev om hendes oplevelser, da hendes hund fik kræft og døde

Nu skal vi lære hundens smertetegn at kende

04-05-2018 13:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke altid til at se på hunden, at den har smerter. Dansk dyrlæge håber, at hun med nyt forskningsprojekt kan kortlægge hundes “pain face”. Det skal hjælpe hundeejere med at forstå hundens signaler, når den har ondt.

Dyrlæge: Ny forordning betyder, at vi bryder loven ti gange om dagen

03-02-2022 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Marlene Dickow er en af de dyrlæger, der er meget kritiske over den nye EU-forordning, som næsten gør det umuligt at være dyrlæge i Danmark

Hunhundenes løbetid er i fuldt flor

15-04-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så det er nu, du skal holde godt fast i snoren på din intakte hund, hvis du ikke enten vil stå med en drægtig hunhund eller være skyld i, at din hanhund gør en tæve drægtig. Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl

Hvad betyder foderet for din hunds tænder?

27-09-2017 20:06, af Astrid Gerd Holtet

Hunde skal bruge deres tænder for at fjerne plak og undgå tandsten, men hvor meget betyder det hvilken slags foder vi lægger i madskålen? Det var emnet, da den engelske dyrlæge og specialist i ernæring, Marjorie L. Chandler, gæstede Bella Centeret i København, i forbindelse med den internationale kongres for smådyrsdyrlæger

Bulder og brag står for døren: Få dit kæledyr godt gennem nytåret

18-12-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Året er endelig ved at være slut, og det skal som vanligt fejres med sang, dans – og fyrværkeri i store mængder. For hunde og katte er dagen dog ikke sjov. Dyrlæge giver fem råd til at hjælpe dyr gennem nytåret

Nu starter højsæson for kennelhoste

12-12-2022 11:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?