Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Pexels.com

Det er ikke kun mennesker, der i stigende grad kæmper med overvægt og de mange følgesygdomme heraf. Hos AniCura, der med 24 klinikker i Danmark er en af landets største grupper af dyrehospitaler, oplever man nemlig en stigning i antallet af overvægtige hunde, og det får nu dyrehospitalerne til at slå alarm.   

Overvægt hos hunde er et stigende problem, og det betyder, at tæt på 50 procent af danske hunde nu lider af overvægt, mens 20 procent lider af svær overvægt. Det skal man tage meget alvorligt som hundeejer, for overvægtige hunde lever oftest kortere og har desuden ofte en forringet livskvalitet samt større risiko for følgesygdomme, siger Frederik Meyland-Smith, der er dyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.

Det er især følgesygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og slidgigt, der hyppigt ses hos overvægtige hunde foruden en øget risiko for kræft. Som hundeejer er der derfor god grund til at holde godt øje med sin hund og således sikre, at kæledyret er sundt og rask, lyder anbefalingen fra dyrlægen.

Der findes desværre ikke noget præcist tal på, hvor meget en hund bør veje, da idealvægten varierer afhængig af størrelse og race. Det bedste man kan gøre, er derfor jævnligt at undersøge hunden. Hvis ikke man kan mærke ribbenene eller se taljen, vejer hunden typisk for meget. Derudover vil symptomerne typisk vise sig i form af vejtrækningsproblemer, bevægelsesproblemer og træthed, siger Frederik Meyland-Smith, der samtidig anbefaler, at man rådgiver sig med en dyrlæge, hvis man er i tvivl, om sin hund er overvægtig.

Hold igen med godbidder og husk motionen

Der kan være forskellige årsager til overvægt hos hunde, men i langt de fleste tilfælde skyldes det, at mange hundeejere giver deres firbenede ven for meget mad, hvilket medfører, at hunden ofte vil være i kalorieoverskud og dermed tage på i vægt, lyder det fra Frederik Meyland-Smith.

De fleste hundeejere har tendens til at forkæle hunden med lidt ekstra mad og godbidder, men selvom intentionerne er gode, ender mange ofte med at gøre kæledyret en bjørnetjeneste, som i værste fald har skadelige konsekvenser for hundens helbred, siger Frederik Meyland-Smith og fortsætter:

Det bedste råd, hvis har man har en overvægtigt hund, er ganske enkelt at sørge for, at kalorieindtaget bliver reduceret, hvilket betyder, at man skal holde igen med godbidder og skrue ned for mængden af mad. Derudover kan man også overveje at give hunden slankefoder, ligesom der på meget hundemad er en vejledning til, hvor meget mad hunde skal have, således man undgår overfodring.  

En af de andre store syndere, når det gælder overvægt hos hunde, er manglende motion, og selvom de fleste danskere er gode til at lufte hunden både morgen, middag og aften, er det ifølge Frederik Meyland-Smith ikke altid nok til at komme overvægten til livs.

De fleste danskere lufter hunden flere gange dagligt, hvilket er rigtig godt i forhold til hundens sundhed og trivsel, men for mange overvægtige hunde er gåture ikke altid nok. Derfor er det en god idé at gå en tur i et område, hvor man kan slippe hunden løs, således den har mulighed for at løbe, ligesom det også er vigtigt, at man stimulerer sin hund gennem leg med eksempelvis bolde eller legetøj, så hunden forbrænder flere kalorier, afslutter Frederik Meyland-Smith.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet