Det er ikke kun mennesker, der i stigende grad kæmper med overvægt og de mange følgesygdomme heraf. Hos AniCura, der med 24 klinikker i Danmark er en af landets største grupper af dyrehospitaler, oplever man nemlig en stigning i antallet af overvægtige hunde, og det får nu dyrehospitalerne til at slå alarm.
– Overvægt hos hunde er et stigende problem, og det betyder, at tæt på 50 procent af danske hunde nu lider af overvægt, mens 20 procent lider af svær overvægt. Det skal man tage meget alvorligt som hundeejer, for overvægtige hunde lever oftest kortere og har desuden ofte en forringet livskvalitet samt større risiko for følgesygdomme, siger Frederik Meyland-Smith, der er dyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital.
Det er især følgesygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og slidgigt, der hyppigt ses hos overvægtige hunde foruden en øget risiko for kræft. Som hundeejer er der derfor god grund til at holde godt øje med sin hund og således sikre, at kæledyret er sundt og rask, lyder anbefalingen fra dyrlægen.
– Der findes desværre ikke noget præcist tal på, hvor meget en hund bør veje, da idealvægten varierer afhængig af størrelse og race. Det bedste man kan gøre, er derfor jævnligt at undersøge hunden. Hvis ikke man kan mærke ribbenene eller se taljen, vejer hunden typisk for meget. Derudover vil symptomerne typisk vise sig i form af vejtrækningsproblemer, bevægelsesproblemer og træthed, siger Frederik Meyland-Smith, der samtidig anbefaler, at man rådgiver sig med en dyrlæge, hvis man er i tvivl, om sin hund er overvægtig.
Hold igen med godbidder og husk motionen
Der kan være forskellige årsager til overvægt hos hunde, men i langt de fleste tilfælde skyldes det, at mange hundeejere giver deres firbenede ven for meget mad, hvilket medfører, at hunden ofte vil være i kalorieoverskud og dermed tage på i vægt, lyder det fra Frederik Meyland-Smith.
– De fleste hundeejere har tendens til at forkæle hunden med lidt ekstra mad og godbidder, men selvom intentionerne er gode, ender mange ofte med at gøre kæledyret en bjørnetjeneste, som i værste fald har skadelige konsekvenser for hundens helbred, siger Frederik Meyland-Smith og fortsætter:
– Det bedste råd, hvis har man har en overvægtigt hund, er ganske enkelt at sørge for, at kalorieindtaget bliver reduceret, hvilket betyder, at man skal holde igen med godbidder og skrue ned for mængden af mad. Derudover kan man også overveje at give hunden slankefoder, ligesom der på meget hundemad er en vejledning til, hvor meget mad hunde skal have, således man undgår overfodring.
En af de andre store syndere, når det gælder overvægt hos hunde, er manglende motion, og selvom de fleste danskere er gode til at lufte hunden både morgen, middag og aften, er det ifølge Frederik Meyland-Smith ikke altid nok til at komme overvægten til livs.
– De fleste danskere lufter hunden flere gange dagligt, hvilket er rigtig godt i forhold til hundens sundhed og trivsel, men for mange overvægtige hunde er gåture ikke altid nok. Derfor er det en god idé at gå en tur i et område, hvor man kan slippe hunden løs, således den har mulighed for at løbe, ligesom det også er vigtigt, at man stimulerer sin hund gennem leg med eksempelvis bolde eller legetøj, så hunden forbrænder flere kalorier, afslutter Frederik Meyland-Smith.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Opdaterede regler for brug af medicin og doping samt krav til dispensation skal beskytte hundenes sundhed og sikre fair konkurrence i DKK aktiviteter
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen