Hårtab eller skaldethed, der også kaldes alopeci, kan ses i forbindelse med mange forskellige sygdomme hos hunde. De fleste hunde skifter pels helt naturligt, men taber hunden mere hår end normalt, uden at det bliver erstattet af nyt, vil det føre til skaldethed. De manglende hår kan i nogle tilfælde være fordelt ligeligt på hele kroppen, og så vil hunden fremstå tyndpelset, og i andre tilfælde kan håret falde af i enkelte områder, og dermed bliver hunden skaldet i større eller mindre pletter.
Hvad kan være årsag til hårtab?
Skaldethed hos hunde kan opdeles i to overordnede grupper af sygdomme; sygdomme der giver kløe, og sygdomme der ikke giver kløe. Sker hårtabet som følge af kløe, sker det fordi at hårstråene knækker, når hunden kløer sig gentagne gange det samme sted. I disse tilfælde vil man ofte kunne se at det nederste af hårstrået stadig sidder fast, som små hårstubbe. Kløer hunden sig vil huden ofte være rød og irriteret, og der kan derfor også ofte ses små sår i huden. Er hårtabet ikke relateret til en kløende tilstand, vil hele håret falde af, og der vil ikke ses hårstubbe. Derudover vil der heller ikke ses rødme og sår i huden.
Årsager til hårtab på grund af kløe
Blandt de mest almindelige årsager til kløe er parasitære infektioner. Parasitter, som blandt andet lopper, skab, hårsækkemider og øremider, vil alle kunne give hunden så meget kløe, at der ses skaldethed, hvis infektionen har stået på i noget tid. Bakterielle hudinfektioner, herunder også hotspots, og svampeinfektioner, kan også være voldsomt kløende, og medfører ofte skaldede områder. Ligeledes kan allergier medføre hårtab som følge af kløe.
Årsager til hårtab uden kløe
Flere hormonelle lidelser kan få hundens hårstrå til at falde ud af hårsækken og disse er ikke i sig selv forbundet med kløe. Blandt disse sygdomme er et for lavt niveau af stofskiftehormon, Cushings syndrom og ovariel eller testikulær dysfunktion.
Begynder din hund at blive skaldet eller tyndpelset, bør du altid kontakte din dyrlæge.
Eksperter fra Astma-Allergi Danmark afkræfter myten om allergivenlige hunderacer og forklarer, hvorfor alle hunde kan udløse allergi
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00.
Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde kan besvime, hvis de ikke får nok blod med ilt og næringsstoffer ført op til hjernen, og det er ofte tegn på alvorlig sygdom
Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes
Kortere eller længere perioder med manglende appetit hos hunden er noget mange hundeejere oplever i løbet af hundens liv. Nogle gange er det forbigående og ganske harmløst, andre gange er det udtryk for sygdom. Hvad skal du så holde øje med, når din hund ikke vil spise sin mad?
Ungarsk studie peger på, at traumatiske oplevelser kan have langvarige, negative konsekvenser for hunde og i sidste ende forkorte deres levetid
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste