Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hårtab eller skaldethed, der også kaldes alopeci, kan ses i forbindelse med mange forskellige sygdomme hos hunde. De fleste hunde skifter pels helt naturligt, men taber hunden mere hår end normalt, uden at det bliver erstattet af nyt, vil det føre til skaldethed. De manglende hår kan i nogle tilfælde være fordelt ligeligt på hele kroppen, og så vil hunden fremstå tyndpelset, og i andre tilfælde kan håret falde af i enkelte områder, og dermed bliver hunden skaldet i større eller mindre pletter.

Hvad kan være årsag til hårtab?

Skaldethed hos hunde kan opdeles i to overordnede grupper af sygdomme; sygdomme der giver kløe, og sygdomme der ikke giver kløe. Sker hårtabet som følge af kløe, sker det fordi at hårstråene knækker, når hunden kløer sig gentagne gange det samme sted. I disse tilfælde vil man ofte kunne se at det nederste af hårstrået stadig sidder fast, som små hårstubbe. Kløer hunden sig vil huden ofte være rød og irriteret, og der kan derfor også ofte ses små sår i huden.  Er hårtabet ikke relateret til en kløende tilstand, vil hele håret falde af, og der vil ikke ses hårstubbe. Derudover vil der heller ikke ses rødme og sår i huden.

Årsager til hårtab på grund af kløe

Blandt de mest almindelige årsager til kløe er parasitære infektioner.  Parasitter, som blandt andet lopper, skab, hårsækkemider og øremider, vil alle kunne give hunden så meget kløe, at der ses skaldethed, hvis infektionen har stået på i noget tid. Bakterielle hudinfektioner, herunder også hotspots, og svampeinfektioner, kan også være voldsomt kløende, og medfører ofte skaldede områder. Ligeledes kan allergier medføre hårtab som følge af kløe.

Årsager til hårtab uden kløe

Flere hormonelle lidelser kan få hundens hårstrå til at falde ud af hårsækken og disse er ikke i sig selv forbundet med kløe. Blandt disse sygdomme er et for lavt niveau af stofskiftehormon, Cushings syndrom og ovariel eller testikulær dysfunktion.

Begynder din hund at blive skaldet eller tyndpelset, bør du altid kontakte din dyrlæge.

Læs også

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Pas på hunden i kulden

11-12-2022 09:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange tror stadig, at hunde kan klare al slags kulde på grund af deres tykke pels. Men hunde kan også få forfrysninger

Hvorfor fælder hunde?

24-07-2022 10:30, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunderacer fælder – nogle gange til stor frustration for den der skal svinge støvsugeren til dagligt. Mange hundeejere oplever også at problemet er særligt udtalt i foråret og efteråret. Men hvorfor sker det, og hvordan kan man begrænse mængden af hundehår derhjemme?  

Symptomer på endokardiose

10-07-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endokardiose, eller myxomatøs mitral valvulær sygdom, er en tilstand i hundens hjerteklapper. Sygdommen er arvelig, men symptomerne ses først senere i livet, og kan i værste fald ende i hjertesvigt.

Symptom – vægttab

23-05-2022 09:45, af Astrid Holtet

Har din hund svært ved at holde en fornuftig kropsvægt, kan det være udtryk for at den forbrænder mere energi end den indtager, men det kan også være tegn på en lang række forskellige sygdomme

Læbefoldsdermatitis – hvad er det?

11-09-2018 14:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læbefoldsdermatitis er en betændelse i huden hos hunden – og det kan være ganske generende. Vi ser lidt nærmere på hvad det er, og hvad der kan gøres ved det

Ulovligt indført hvalp død af rabies i Bremen

16-09-2021 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet

Et helt unikt venskab

20-02-2014 09:19, af Anne Kristine Tollestrup
Se filmen, der fortæller historien om Owen, der levede et isoleret liv på grund af en sjælden genetisk sygdom. Lige indtil den tre-benede hund Haatchi, vendte op og ned på syv-årige Owens liv.

Bangladesh vaccinerer sig ud af frygten

06-04-2013 08:42, af Tine Luther
Forældre har i mange år skullet leve med frygten for, at deres barn ville blive bidt af en hund og smittet med den dødbringende sygdom rabies. Samtidig har hundeejere frygtet, at deres hunde ville blive forgiftet og smidt på lossepladsen i myndighedernes mislykkede forsøg på at stoppe sygdommen. I dag føler både forældre og hundeejere sig mere trygge.

Corona: Hvad gør jeg som opdrætter

20-03-2020 12:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub har samlet nogle gode råd til dig som opdrætter i denne coronatid

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Sjovt adventsløb for hund og ejer

29-11-2023 12:00, af Anne Cecilie Sohl

Har dig og din hund brug for at komme ud og bevæge jer efter en julefrokost, eller elsker du bare at bevæge dig med din hund? Så er Canicross adventsløbet i Mariager lige noget for dig.

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker