Rabies hos hunde

17-09-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Klassisk rabies, som også kaldes hundegalskab, er en livsfarlig sygdom, som også kan smitte til mennesker.

Ifølge Statens Serum Institut, har sygdommen ikke været set i Danmark siden 1982, og sjældent i vores del af Europa, hvor tilfælde primært er forbundet med ulovligt importerede og uvaccinerede kæledyr. Sygdommen er dog et stort problem på verdensplan, og skønnes at være årsag til 35.000-40.000 menneskers død om året. Den nært beslægtede flagermuserabies (også kaldet European Bat Lyssa Virus) ses i den danske flagermusebestand, og kan ligeledes smitte på tværs af arter.

Symptomer på rabies

Rabies smitter fra spyt over i blodbanen, og smittes hunden med rabies, angriber virussen derefter nervesystemet og hjernen – og hjernevævet ødelægges. Det kan give en lang række symptomer, herunder blandt andet:

  • Hunden ændrer adfærd, og kan blive sky eller aggressiv
  • Hunden begynder at savle
  • Hunden har svært ved at synke
  • Hunden udvikler tiltagende lammelser

Fra hunden bliver smittet med rabies og til den begynder at vise symptomer, kan der gå lang tid. Ofte ses symptomerne indenfor de første tre måneder, men det kan tage helt op til et år inden sygdommen bliver tydelig. Når hunden først har udviklet symptomer, går der typisk mellem fem og femten dage før hunden dør af sygdommen.

Fremtiden for en hund med rabies

Fremtiden for en hund med rabies er dårlig, da sygdommen ikke kan behandles og hunden altid ender med at dø af sygdommen. Det er heldigvis muligt at forebygge sygdommen ved hjælp af en vaccination. Denne vaccination er nødvendig, hvis du skal ud og rejse med din hund.

Da rabies kan smitte til mennesker, er det altafgørende at du straks søger lægehjælp, hvis du mistænker at du er blevet bidt af et dyr med rabies.

/Astrid Holtet, dyrlæge

(Kilde: Statens Serum Institut)

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Vovsevenlige spisesteder? Her er reglerne

06-07-2024 14:10, af Anne Cecilie Sohl

Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.

Hund død i trafikuheld

22-04-2013 14:16, af Maja Golles
En bilist var fredag involveret i en soloulykke, hvor en af hans hunde døde

Kampen mod kiloene

18-10-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Overvægt har i flere år været et stigende problem hos de danske hunde, men hvad kan vi gøre, hvis vores hund bliver for tyk? 

Øl genforener hund og ejer

04-02-2020 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En noget speciel genforening udspillede sig for et par uger siden i USA, hvor en ejer blev genforenet med sin hund efter tre år

Din hund kan få julestress

19-12-2016 15:53, af Kasper Larsson
Vi mennesker fiser rundt i december, for der er tusind ting der skal ordnes inden jul. Det kan din hund mærke

Pernille ligner sin hund, når hun har tømmermænd

21-03-2018 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læserne har talt, og vinderen er fundet. Vinderen af vores lille lookalike konkurrence blev Pernille Jelvard Hyldeqvist

Kvinde fik bøde for løs hund

17-12-2010 11:14, af Anne Kristine Tollestrup
Efter at have haft sin hund til at strejfe rundt flere gange, fik en 19-årig kvinde i denne uge en betragtelig bøde for forseelsen.

Pas på juletræet i december

26-11-2017 18:51, af Astrid Gerd Holtet

Juletræssalget er så småt gået i gang, og inden for kort tid vil flotte juletræer stå i mange danske hjem. Har du hund, er der dog lige et par ting du bør overveje, inden du finder julepynten frem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.