Rabies hos hunde

17-09-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Klassisk rabies, som også kaldes hundegalskab, er en livsfarlig sygdom, som også kan smitte til mennesker.

Ifølge Statens Serum Institut, har sygdommen ikke været set i Danmark siden 1982, og sjældent i vores del af Europa, hvor tilfælde primært er forbundet med ulovligt importerede og uvaccinerede kæledyr. Sygdommen er dog et stort problem på verdensplan, og skønnes at være årsag til 35.000-40.000 menneskers død om året. Den nært beslægtede flagermuserabies (også kaldet European Bat Lyssa Virus) ses i den danske flagermusebestand, og kan ligeledes smitte på tværs af arter.

Symptomer på rabies

Rabies smitter fra spyt over i blodbanen, og smittes hunden med rabies, angriber virussen derefter nervesystemet og hjernen – og hjernevævet ødelægges. Det kan give en lang række symptomer, herunder blandt andet:

  • Hunden ændrer adfærd, og kan blive sky eller aggressiv
  • Hunden begynder at savle
  • Hunden har svært ved at synke
  • Hunden udvikler tiltagende lammelser

Fra hunden bliver smittet med rabies og til den begynder at vise symptomer, kan der gå lang tid. Ofte ses symptomerne indenfor de første tre måneder, men det kan tage helt op til et år inden sygdommen bliver tydelig. Når hunden først har udviklet symptomer, går der typisk mellem fem og femten dage før hunden dør af sygdommen.

Fremtiden for en hund med rabies

Fremtiden for en hund med rabies er dårlig, da sygdommen ikke kan behandles og hunden altid ender med at dø af sygdommen. Det er heldigvis muligt at forebygge sygdommen ved hjælp af en vaccination. Denne vaccination er nødvendig, hvis du skal ud og rejse med din hund.

Da rabies kan smitte til mennesker, er det altafgørende at du straks søger lægehjælp, hvis du mistænker at du er blevet bidt af et dyr med rabies.

/Astrid Holtet, dyrlæge

(Kilde: Statens Serum Institut)

Læs også

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Sidste chance for at sende favoritbillede af årets racevinder

02-01-2024 18:09, af Anne Cecilie Sohl

I morgen onsdag den 3. januar er det sidste chance for at sende favoritbilledet af din hund til årets racekavalkade der vises i det kommende februarnummer af HUNDEN.

Hund stjålet i Randers

10-05-2020 07:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Randers sidder Vivi Bøge ulykkelig og venter på, at den hund, hun elsker så højt, kommer hjem igen. Hunden forsvandt 30. april og Vivi mener, han er stjålet

Nyt studie viser dybere bånd til hunden end til mennesker

04-06-2025 10:05, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt studie fra ungarske forskere viser, at mange oplever større tilfredshed i forholdet til deres hund end til både familie og venner. Hundens evne til at give støtte og ro gør den til en uerstattelig del af menneskets følelsesliv.

Dansk hund sejrede på norsk udstilling

08-09-2011 14:57, af Tine Luther
En danskejet og –opdrættet amerikansk cocker spaniel slog 3300 hunde af banen ved Norsk Kennel Klubs udstilling forrige weekend.

Persisterende ductus arteriosus hos hunde

03-08-2019 14:24, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes med en række forskellige hjertefejl – en af dem er persisterende ductus arteriosis, der med tiden kan ende i hjertesvigt

Hjælp til de tyskere der holder ferie i Danmark med deres hund

26-07-2011 08:50, af Tine Luther
Antallet af tyske turister, der holder ferie i Danmark, er atter opadgående. En del af de tyske gæster medbringer deres hunde, og til dem er der nu hjælp at hente på en nystartet hjemmeside. Udlejer du sommerhus til tyske hundeejere eller har af anden årsag kontakt med nogle af slagsen, kan du evt. henvise til hjemmesiden www.daenemarkmithund.de

Genkender du denne hund?

30-10-2023 20:37, af Anne Cecilie Sohl

Syd- og Sønderjyllands Politi har fundet en tæve på Sønderborgvej i Tumbøl i Aabenraa Kommune.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet