Kigger man på en irsk ulvehund, der leger med en chihuahua, kan man sagtens forestille sig, at der er stor forskel på størrelsen af de to hundes hjerner.
Derfor kan man sige sig selv, at en hundehjerne ikke bare er en hundehjerne. Men det er altså ikke kun størrelsen, der varierer. Det har amerikanske forskere nu fundet ud af.
Gennem analyse af 62 MR-scanninger fra 33 forskellige racer, har forskerne nemlig fundet ud af, at hundehjerner er meget mere forskellige end som så.
For i visse af hjernens undernetværk er der også variationer, som er et resultat af andet end hundens fysiske størrelse eller kranieformen.
Variationerne giver derimod hundene forskellige adfærdsspecialiteter som for eksempel, duft, jagt eller hygge.
Forskningen tyder altså på, at det er mennesker, der har fremavlet disse variationer i hundens hjerne for at få de egenskaber frem i hundene, som vi gerne vil have.
Det er måske ikke så overraskende, at hundenes forskellige adfærd giver variationer i opbygningen af hjernen, men det er faktisk ikke noget, der tidligere har været forsket i, fortæller Erin E. Hecht, der er professor på Harvard University, og som er hovedforskeren bag resultaterne.
– Der er ikke nogen, der har kigget på dette før, hvilket er ret overraskende, siger hun til Gizmodo.com.
Du kan læse mere om studiet her
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg
Hundeejerne har nok aldrig rigtig været i tvivl om, at deres hund besidder større mentale evner end naboens kat. Nu er der endelig forskning, der rent faktisk bakker hundeejerne op
Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår
Et speciale fylder meget i både tid og hjerne. Derfor er det vigtigt at vælge et spændende emne. Der fjorde vi, da vi skrev speciale om gadehunde
Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk
Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært
Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet og hvile
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.