Hvem er klogest, en blæksprutte eller en hund?

05-02-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning har kigget på antallet af hjerneceller i en blæksprutte. Resultatet vil nok overraske mange

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

”Blæksprutten Olsen, der er så begavet, bor i et blækhus på bunden af havet”

Sådan skrev Halfdan Rasmussen i sin berømte børnesang, og faktisk var han noget forud for sin tid. Ny forskning viser nemlig, at blæksprutter er ret kloge. De er lige så kloge som …… hunde.

Det skriver Videnskab.dk.

Hele historien stammer fra et australsk studie, hvor man har scannet blækspruttens ni hjerner. Her har man fundet, at blæksprutten er i besiddelse af omkring 500 millioner hjerneceller, og det er faktisk stort set lige så mange som hunden, der har 530 millioner hjerneceller.

– Blæksprutter har komplekse hjerner, der næsten er på niveau med hunde, og som langt overstiger muse- og rottehjerner, siger forskeren bag studiet, Wen-Sung Chung til ScienceAlert.

Men er det at have mange hjerneceller egentlig det samme som at være klog? Nej det er det ikke. Her skal man i stedet kigge på forbindelserne mellem hjernecellerne og hvor tæt de sidder i hjernen.

Nogle hundehjerner en struktur, hvor hjernebarken (overfladen af hjernen) er tætpakket med hjerneceller, men her kan blæksprutten faktisk også måle sig med hunden.

Så hvad bruger blæksprutten al den hjernekapacitet til, når den hverken kan sitte, gå i snor eller forstå ret meget lydighed?

Ifølge det nye studie bruger blæksprutten de mange hjerneceller til at skjule sig for naturlige fjender.

– Vi kan se, at mange hjerneområder bruges på camouflage. Det giver blæksprutten unikke evner, den kan bruge til at skjule sig for rovdyr og til at jage, siger Wen-Sung Chung til ScienceAlert.

 

Læs også

Din hund er den bedste Valentinesdate

12-02-2016 12:41, af Tine Luther
Har du ikke en date til Valentinesdag på søndag? Fortvivl ej. Tilbring dagen i selskab med din hund og erstat romantikken med ægte kærlighed. Forskning viser nemlig, at din hjerne udsender det såkaldte kærlighedshormon oxytocin, når du kigger din hund i øjnene.

Avlen har ændret på hundenes hjernestruktur

24-03-2022 14:52, af Astrid Gerd Holtet

Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk

Ny forskning: Mennesket har formet hundens hjerne

04-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikanske forskere har sammenlignet MR-scanninger af forskellige hunderacer og har fundet, at racernes hjerner adskiller sig fra hinanden alt efter, hvad racen er fremavlet til

Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Kender du (hunde)typen og andet godt

28-11-2018 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tirsdag holdt Dansk Kennel Klub tredje medlemsmøde i en række af fire. Det velbesøgte møde fandt sted i Hobro, og der var både noget for hjerne, hjerte, humoren og maven

 

Leg fremmer hukommelsen

18-09-2017 11:56, af Astrid Gerd Holtet

Mange bruger leg som belønning i forbindelse med træning, fordi det for nogle hunde virker bedre end en tør godbid. Ny forskning tyder dog på, at leg efter træning også har en hel anden fordel – det hjælper måske hundens hjerne til at lagre dét den lige har lært

Hunde prøver at forstå os

23-07-2022 10:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning viser, at hundes hjerne arbejder på højtryk, når vi mennesker siger ord, de ikke forstår

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse