Meningitis - betændelse i hjernehinderne

29-07-2022 09:28, af Astrid Holtet

Hjernehindebetændelse - eller meningitis - er en alvorlig sygdom hos hunde forbundet med smerte og stivhed i ryg og nakke. Der findes flere forskellige årsager til betændelsen - og vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hunden bliver syg

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens hjerne og rygmarv er omgivet af nogle beskyttende hinder. Hos nogle hunde opstår der en betændelse i hinderne, som også kaldes for meningitis.

Der er forskellige årsager til at hunde udvikler meningitis. Det kan skyldes en infektion med bakterier eller svampe, men det kan også skyldes en fejl i hundens eget immunforsvar. I disse hunde, er det kroppens eget forsvarssystem, der går til angreb på kroppens celler og som forårsager betændelsen. Denne form for meningitis kaldes også steroid-responsiv meningitis, og er den mest almindelige form man ser hos hunde.

 

Symptomer på meningitis
Hunde med meningitis har udtalt smerte og stivhed omkring nakke og ryg. De kan også blive meget stivbenede, begynde at slingre og have svært ved at stå op. Derudover kan de begynde at halte, og de kan virke fraværende og nedstemte. Feber kan nogle gange ses ved meningitis - især hvis betændelsen skyldes bakterier eller svampe.

 

Fremtiden for en hund med meningitis
Meningitis er en alvorlig sygdom, som i sidste ende kan være dødelig for hunden.

Skyldes betændelsen en infektion med bakterier eller svampe, så kan hunden behandles med antibiotika eller svampedræbende midler. Det kan dog være svært at få slået infektionen i hjernehinderne ned, og det er ikke altid at behandlingen har den ønskede effekt.

Den autoimmune meningitis behandles med binyrebarkhormon, der hæmmer immunsystemets ødelæggende effekt på hjernehinderne. Denne behandling er langvarig og strækker sig ofte over flere måneder.

Overlever hunden behandlingen, er der desværre stor risiko for, at den får varige skader, der kan give den mén resten af livet.

Læs også

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Leo er død

18-02-2023 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I nat døde Leo fra duoen Sussi og Leo efter længere tids sygdom. Leo var et menneske med stor kærlighed til hundene

Luftrørskollaps

13-10-2022 08:00, af Astrid Holtet

Tør hoste, der kommer når hunden er ophidset, kan være tegn på luftrørskollaps

International dyrevelfærdspris til dansk dyrlæge

27-09-2017 13:54, af Dyrlæger uden grænser / pressemeddelelse

I dag får dyrlæge Mogens Hansen, næstformand i Dyrlæger Uden Grænser, den internationale pris Henry Schein Award, der gives for exceptionel gerning indenfor dyrevelfærd, som uddeles ved den internationale anerkendte verdenskongres (WSAVA) for dyrlæger og veterinærsygeplejersker

Er din hund sund

20-07-2018 15:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Spanielbogen giver dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen 4 gode tips til, hvordan man kan holde øje med hundens sundhed

Dyrlæge: Fyrværkeri strider mod loven

30-12-2019 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrlæge Lise Rovsing beskylder i et debatindlæg i Berlingske afskydning af fyrværkeri for at stride mod dyreværnsloven

Mangel på dyrlæger truer dyreklinikker i mindre byer

08-12-2023 09:10, af Anne Cecilie Sohl

Det er efterhånden småt med ansøgningerne, når en dyrlægeklinik søger en ny dyrlæge til deres praksis. Specielt i de mindre byer oplever man at manglen er blevet for stor. 

Ny mobil dyreklinik skal hjælpe dårligt stillede danskeres dyr

10-04-2018 08:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag ruller Danmarks allerførste nonprofit mobile dyreklinik, Frynseklinikken, ud på de danske veje. Bag tiltaget står Dyreværnet, en af Danmarks ældste dyreværnsforeninger, der via en donation fra en privat dyreven har fået mulighed for at etablere den rullende dyreklinik

 

Dyrlæge viser aflivning af egen hund

24-06-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På Trekantens Dyrlægers Facebookside kan man lige nu se en video af, hvordan det ser ud, når en hund bliver aflivet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Skal du have hund? - Vælg den rigtige race!

13-10-2017 10:10, af Marlene Goldbæk Johansen

Hvert år bliver over 12.000 raske hunde aflivet i Danmark, fordi deres mennesker ikke længere kan eller vil beholde dem.

Det er ofte hundenes adfærd, som volder problemer, og problemerne skyldes næsten altid, at ejeren ikke var ordentligt afklaret omkring det at have hund – og om det rette racevalg, inden hunden blev anskaffet.

Det er uendelig vigtigt, at man vælger en race, der passer til lige netop det liv, man lever – og at man kan honorere racens behov. Både for hundens og for ejerens skyld!

Her kan du læse de portrætter af forskellige racer, der har været bragt i magasinet HUNDEN.