Palshof: Problemet er ikke de ekstra besøg

01-02-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk

Copyright Ridehesten.com
Pressefoto

 

I fredags trådte den nye EU-forordning omkring medicinudskrivning til dyr i kraft. Forordningen har til hensigt at begrænse brugen af antibiotika og på den måde bremse resistensudviklingen. Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, er utilfreds med, at de nye regler er lagt ned over alle lande, da det i Danmark vil betyde, at dyrlægerne kommer til at bruge mere antibiotika.

– Fremover bliver det sådan, at vi skal følge producentens anvisninger til punkt og prikke, når vi udskriver et medikament. Det er problematisk, fordi vi i Danmark har fokus på at stoppe behandlingen, når dyret er symptomfrit, og det kan sagtens ske længe før, dyret har fået den mængde medicin, som producenten anbefaler, siger hun til hunden.dk og fortsætter:

– Et konkret eksempel er midlet, Antirobe. Her er anbefalingen, at hunden skal have det i 7-10 dage, men faktisk er det ofte kun nødvendigt i kortere tid.

Hanne Knude Palshof anerkender, at der er brug for en lovgivning på området, fordi man i nogle sydeuropæiske lande har kæmpe resistensproblemer.

– Det er klart, at der er behov for en anden måde at udskrive medicin på i de lande, men når vi nu ser os selv som verdensmestre i bekæmpelsen af resistens, så er det meget forkert, at vi skal trækkes tilbage til et sted, vi var for mange år siden, siger hun.

Før i tiden gjorde man også det i Danmark, at man fulgte producenternes anvisninger, men ifølge Hanne Knude Palshof er de danske dyrlæger blevet klogere.

– Der er masser af undersøgelser, der viser at behandlingslængden kan afkortes. Tidligere varede en behandling af blærebetændelse ofte 10-14 dage, hvor den i dag er cirka fem dage. Hotspot blev tidligere behandlet med antibiotika som standard i  optil tre uger, og her er man også ofte nede på fem dage i dag, hvorefter man tager dyret ind til kontrol og vurderer, om behandlingen skal fortsætte. På den måde har vi begrænset brugen af antibiotika, fortæller hun og slår fast:

– Med den nye forordning skal dyrlæger ikke længere tænke og bruge deres faglighed  , de skal bare slå op i en bog.

I fredags skrev vi også om den nye forordning. Her skrev vi, at den også vil komme til at koste dyreejerne penge, idet den stiller krav til, at dyrlæger skal se dyret, inden man fortsætter en behandling.

– Sådan praktiserer mange dyrlæger det  faktisk allerede, og jeg synes også, det er til dyrets bedste. Derfor tror jeg ikke, at det punkt kommer til at betyde forfærdeligt meget for hundeejerne, lyder det fra Hanne Knude Palshof.

Her kan du læse mere om antibiotikaresistens

På LinkedIn lufter flere danske dyrlæger deres utilfredshed over for Emer Cooke, der er direktør for Det Europæiske Lægemiddelagentur. Det kan du se herunder.

Læs også

Få rabat på webinar om drægtighed og normal fødsel

22-09-2024 10:44, af Anna Pørtner

Onsdag den 20. november afvikler Dansk Kennel Klub webinaret "Drægtighed & normal fødsel" med dyrlæge Julie Pio Kragelund. Som noget helt særligt udbyder de det nu til alle opdrættere til en fordelagtig pris

Nedfaldsfrugt er farligt for Fido

26-08-2024 09:34, af Anne Cecilie Sohl

I sensommeren bugner haver og naturområder med nedfaldne frugter og nødder – en sand fest for insekter, men også en potentiel fare for vores firbenede venner. Mens de ellers så velsmagende og sunde frugter kan være en lækkerbisken for madglade hunde, er der flere grunde til, at nedfaldsfrugt kan være ret farligt for Fido.

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Se billederne: Dyrlæger demonstrerede ved Christiansborg

09-02-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Tirsdag demonstrerede dyrlæger og andre imod den nye EU-forordning. Her er en række billeder fra dagen

Hundeejere ønsker god medicin

26-03-2018 14:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nok ikke den mest overraskende overskrift, men læs endelig videre. Fredag skrev vi om, hvordan hundeejere i højere og højere grad går efter dyrlæger, der skaber tryghed og giver ordentlig information om medicin. Samme undersøgelse viser, at hundeejere gør efter god medicin frem for nem og bekvem medicin

Det bliver lettere at rejse med dyr

24-05-2013 13:31, af Tine Luther
I EU-parlamentet har man besluttet, at det skal blive lettere at rejse med bl.a. hunde inden for EU.

Brexit får konsekvenser for hundefolket i Danmark

15-01-2019 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I aften skal briterne stemme om brexit-aftalen. Stemmer de nej, hvilket meget tyder på, kan konsekvensen blive, at det bliver vanskeligere at have hunde med fra England til Danmark

Antibiotikaresistens – hvorfor er det et problem?

22-04-2022 15:08, af Astrid Holtet

I disse år er der et stort fokus på problemer med antibiotikaresistens – men hvorfor er det også vigtigt for hundeejere at kende til problemet, og hvilken betydning kan antibiotikaresistens have for hunden?

Svinekød ender som hunde- og kattemad

20-10-2014 11:52, af
Som følge af Ruslands boykot af svinekød fra EU er der nu meget svinekød på markedet, og det betyder at Europa oversvømmes af fødevarer. Noget af overskuddet bliver brugt i hundefoder.

Depression rammer også kæledyr

16-12-2017 19:26, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt