Ligner du din hund?

22-11-2024 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

Ny forskning viser, at hunde og deres ejere ofte har mere til fælles, end man skulle tro - både i udseende og personlighed.

Copyright Ridehesten.com
Forskning viser, at vi ligner vores hunde både af udseende og i personlighed. Foto: Adobe

Mange hundeejere har på et tidspunkt hørt det: "Din hund ligner dig!" Det kan lyde som en joke, men forskning peger på, at der kan være mere om snakken. En omfattende gennemgang af 15 studier afslører, at hunde og deres ejere ofte deler både fysiske træk og personlighedsmæssige ligheder. Men hvorfor er det sådan, og hvad betyder det for vores forhold til vores firbenede venner?

Vores udseende påvirker vores valg af hund
Flere undersøgelser viser, at vi ofte vælger hunde, der minder om os selv. For eksempel har kvinder med langt hår tendens til at vælge hunde med lange ører, mens andre kan finde hunde, der ligner dem på mere subtile måder, som ansigtsudtryk eller kropsbygning. National Geographic skriver i en artikel om et studie, hvor forsøgspersoner matchede billeder af hunde og deres ejere bedre, end hvad der kunne forventes ved tilfældigheder alene.

Artiklen beskriver også, hvordan denne lighed kan være psykologisk betinget. Vi føler os simpelthen mere trygge ved det, der ligner os selv, hvilket kan spille ind, når vi vælger vores hund?.

Vi kan dele personlighedstræk med vores hund
Det er ikke kun udseendet, vi deler med vores hunde. Forskning viser, at ejere og hunde ofte har lignende personlighedstræk. Ekstroverte ejere har typisk hunde, der er sociale og legesyge, mens mere introverte ejere ofte har hunde, der er forsigtige og foretrækker færre omkring sig.

Jesper Dammeyer, lektor i psykologi, har tidligere forklaret, at dette delvist kan skyldes en gensidig påvirkning. Ejere præger deres hunde gennem adfærd og træning, mens hundens reaktioner og behov også kan forme ejerens hverdag og selvopfattelse. Det skaber et dynamisk forhold, hvor begge parter tilpasser sig hinanden?.

Hvad betyder det for dig og din hund?
Selvom forskningen peger på klare mønstre, er der også begrænsninger. De fleste studier har undersøgt ejere af racehunde, og det er derfor usikkert, om resultaterne også gælder for blandingshunde. Desuden er vurderinger af hundens personlighed ofte baseret på ejerens subjektive opfattelse, hvilket kan give en skævhed i resultaterne.

Det ændrer dog ikke på, at relationen mellem hund og ejer er noget særligt. Hvis du har bemærket, at din hund spejler nogle af dine egne træk, kan det være et udtryk for det tætte bånd, I har opbygget. Hunde lærer fra os, men vi lærer også fra dem – både i adfærd og i de små ting, der gør hverdagen bedre.

Så næste gang du ser dig selv og din hund i spejlet, kan du tænke over, hvad I måske har til fælles. Lighederne er en del af det, der gør vores forhold til hunde så unikt – og en påmindelse om, hvor tæt vi egentlig står hinanden.

Kilder:
Yana Bender, Franziska Roth, Stefan Schweinberger, Simone Witte, Juliane Brauer; "Like owner, like dog – A systematic review about similarities in dog-human dyads", Personality and Individual Differences, 2024.

Tara Law; "Dogs and their owners really do look alike—here’s why", National Geographic, 2024.

Læs også

Bliv klogere på din hunds tarme i næste nummer af HUNDEN

15-03-2025 08:34, af Cecilie Friis Amstrup

Vidste du, at din hunds tarme huser billioner af mikroorganismer, der har afgørende betydning for dens sundhed og velvære? Det, du fodrer din hund med, påvirker ikke kun dens ernæring, men også sammensætningen af dens tarmbakterier, og det kan have langt større konsekvenser, end du tror.

Er din hund bange for støvsugeren?

14-03-2025 10:05, af Cecilie Friis Amstrup

Mange hunde reagerer med frygt eller usikkerhed, når støvsugeren tændes, og for nogle kan det udvikle sig til en reel fobi. I næste nummer af HUNDEN kan du læse mere om, hvorfor sker det, og hvad kan du gøre for at hjælpe din hund

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundene indtager Bornholm på søndag

29-06-2012 09:56, af Tine Luther
Hvem ved, hvad en xoloitzquintle, en lagotto rogagnolo eller en koikerhondje er for en "fisk"? Dét kan man få opklaret, når Dansk Kennel Klub afholder international hundeudstilling med over 1.000 deltagende hunde fordelt på 168 forskellige racer på søndag på Stadion i Rønne.

At være schweisshund og schweisshundefører

11-08-2017 14:03, af Anne Ekenberg

Når vilde dyr påkøres, skambides eller skamskydes, men overlever, er det vigtigt at finde dyret så hurtigt som muligt, så det ikke går en lang og tragisk død i møde. Til dette arbejde har vi heldigvis vores dygtige schweissfører og deres fantastiske hunde.

Danmarks bedste sporhunde indtager Skørping

10-10-2024 07:36, af Cecilie Friis Amstrup

Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.

Hundesyge i Nordjylland

02-10-2014 13:39, af Tine Luther
Der er lige nu hundesyge blandt nordjyske ræve – og det kan smitte til hunde.

Rejse med hund til Storbritannien

19-12-2011 13:43, af Tine Luther
Fra årsskiftet ændres reglerne for indførsel af hunde, katte og fritter til UK.

Mange hunde og katte i nye hjem

14-11-2018 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelses internater fandt nye hjem til langt flere dyr i oktober måned end i årets øvrige måneder. 67 pct. flere dyr sammenlignet med gennemsnittet for de resterende 11 måneder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Crufts: En drøm blev til virkelighed for Danmarks bedste juniorhandler

08-03-2025 17:50, af Cecilie Friis Amstrup

Simone Riisgaard Kristiansen fik en uforglemmelig debut ved Crufts og nød hvert sekund på verdens største hundeshow, hvor hun dystede mod nogle af de bedste juniorhandlere 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ny bog fortæller historien om hund og menneske

01-03-2025 08:15, af Cecilie Friis Amstrup

TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen