Her i denne varme junimåned er der langt til slædehundenes arbejde over de enorme sne- og ismasser.
Men vi kender slædehundene og mange er også fascinerede af deres specielle udseende og deres utrolige arbejdsiver. Nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, at disse hunde har fascineret og hjulpet os mennesker i meget længere tid, end vi hidtil har troet.
Indtil nu har man regnet med, at slædehundene var cirka 2-3000 år gamle, men de nye resultater peger på, at disse hunde er mere end 9.500 år gamle.
Og hvordan har man så fundet ud af det?
– Vi har udvundet DNA fra en 9500 år gammel hund fra øen, Zhokhov. Baseret på det DNA har vi kunnet kortlægge det ældste komplette hundegenom / arvemasse til dato. Resultaterne viser, at disse hunde var nært beslægtede med vores slædehunde, fortæller PhD student Mikkel Sinding til Science Daily.
Indtil nu har Zhokhovhundene været opfattet som repræsentanter for de tidligste tamme hunde og derfor en slags fælles forfædre for vores moderne hunde. Men den nye forskning peget på, at Zhokhovhundene har meget mere tilfælles med de moderne slædehunde som siberian husky, alaskan malamute og grønlandshunden.
Forskerne har desuden kigget på arvemassen af 33.000 år gamle sibiriske ulve og 10 moderne grønlandshunde. De har sammenlignet disse med arvemassen fra hunde og ulve fra hele verden.
Her viser det sig, at den moderne slædehund har mest af arvemassen til fælles med Zhokhovhundene. De er derfor nærmere beslægtet med disse end med andre hunde og ulve.
– Vores undersøgelse viser, at hundene fra det arkæologiske sted i Zhokov havde en tæt fælles forfader med alle slædehunde, men ikke til nogen af de andre af nutidens hunderacer. Den fælles forfader til alle hunde må altså findes længere tilbage i tiden end for 9.500 år siden, forklarer Mikkel Sinding til Videnskab.dk.
Du kan læse mere om dette på Sciencedaily og på Videnskab.dk
Den grønlandske slædehund har i årtusinder været en uundværlig del af den grønlandske kultur, men i dag er racen truet. Projektet QIMMEQHealth arbejder for at studere og forbedre hundenes sundhed samt at sikre dem en fremtid.
Mikkel Thybo Bach Jensen er den første dansker nogensinde, der kan kalde sig verdensmester i slædehundesport. Med to grønlandshunde og en kickbike triumferede han i sidste måned i Scooter 2-klassen ved WSA Dryland i England.
For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse