Hvalpens første nytårsaften

30-11-2017 16:10, af Astrid Gerd Holtet

Kom godt igennem nytåret med din hundehvalp!

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Fyrværkeri kan være skræmmende for hunde, og mange hunde udvikler angst for fyrværkeri - eller en mere generel fobi for høje lyde - som følge af det bulder og brag de oplever omkring nytår.  For at mindske risikoen for problemer, er det vigtigt at hvalpen kommer godt igennem dens første nytårsaften.

Hvordan kommer hvalpen godt ind i det nye år?

1) Træn med lyd-CD’er inden

Det er vigtig at hvalpen gradvis vænnes til lyden af fyrværkeri inden det hele eksploderer den enogtredvte december. Det findes en masse lyd-CD’er eller lydfiler med fyrværkerilyde, som du kan bruge til at træne. Denne træning skal foregå over længere tid – gerne flere uger. Det er vigtigt at du ikke går for hurtigt frem. Sæt lyden til at spille derhjemme, mens hvalpen er glad og afslappet. Start med en lav volumen, så det kun lige kan høres, og lad det køre i baggrunden. Hvis hvalpen reagerer på lyden, skal du skrue ned. Giv gerne godbidder imens lyden afspilles, og sørg for at hvalpen har det hyggeligt og sjovt. Dette gentages flere gange i løbet af de uger I træner. Skru gradvist op for lyden i takt med at hvalpen vænner sig til det – hvalpen skal hele tiden være afslappet og ligeglad med bragene.  

2) Hav godbidder klar

I dagene op til årsskiftet, begynder folk lige så stille at fyrre fyrværkeri af. I disse dage, er det en god idé altid at have en skål med godbidder ved hånden. Giv hvalpen en godbid, hver gang der kommer et brag. På den måde kan hvalpen koble fyrværkeri med lækre godbidder.

3) Sørg for at lufte hvalpen inden

På nytårsaftensdag, er det en god idé at sørge for, at hvalpen kommer ud og aktiveres inden det bliver mørkt. På den måde er den træt, glad og afslappet når festlighederne går i gang. Luft den et sted, hvor der ikke skydes alt for meget af, da det kan være en voldsom oplevelse, at stå lige ved siden af bragende fyrværkeri.

4) Hold alle døre lukkede

Hvis hvalpen bliver forskrækket, kan den finde på at løbe væk. Det er derfor vigtigt at du holder alle døre lukkede, når skuddene går i gang.

5) Giv hunden et sikkert sted

Det er en god idé, hvis hvalpen har et sikkert og roligt sted den kan ligge og sove på selve aftenen. Sæt dens kurv et roligt sted, og rul gardinerne ned, så den skærmes for lysglimtene. Luk ikke hvalpen inde – den skal kunne søge tryghed hos jer, hvis den har behov for det – men giv den mulighed for at trække sig, hvis festen og bragene bliver for voldsomme.

6) Vær afslappet

Hvis du virker nervøs, kan det give hvalpen en oplevelse af at situationen er farlig – det er derfor vigtigt, at du virker glad og afslappet.

7) Glem ikke hunden klokken tolv

Når det hele kulminerer ved midnat, er det vigtigt at du ikke glemmer hvalpen. Hav nogle særligt lækre godbidder klar, og sørg for at hvalpen har det godt og behageligt. Tag den ikke med ud – det kan være en meget voldsom oplevelse, og bliver den bange, risikerer du, at den løber væk.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

En glitrende start på hundeåret i Brørup

06-01-2025 14:48, af Cecilie Friis Amstrup

Næsten 300 hunde og hundeentusiaster fyldte Brøruphallerne, da DKK Kreds 4 sparkede det nye år i gang med glimmer, god stemning og tætte bånd mellem hunde og mennesker.

Ulykkelig historie om hvalpesalg

22-08-2020 11:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For Mette Ewers endte en salg af en hvalp som en rigtig trist oplevelse. Nu ved hun ikke, hvor hvalpen befinder sig

Valg af hvalp kan påvirke økonomien

22-03-2025 07:54, af Cecilie Friis Amstrup

Enhver, der overvejer at inkludere et firbenet familiemedlem i hjem og hjerte de næste 10-15 år, bør tænke en række faktorer igennem først. Det handler dog ikke blot om at sætte sig ind i hunderacens egenskaber, behov og temperament: Racens generelle sundhed påvirker ikke bare hundens velbefindende og levetid, men i høj grad også ejerens bekymringsniveau og husstandens økonomi.

Hver anden hvalp kommer til skade - Sådan gør du hjemmet klar til din nye hvalp

05-05-2015 10:28, af Tine Luther
En hvalp kommer nemt galt af sted. Nye hundeejere kan med små ændringer i hjemmet undgå de værste ulykker. Selvom hvalpe har et blødt skelet, hører knoglebrud til de mest almindelige skader, når hvalpen er yngre end et år. Nysgerrige hvalpe kan også nemt få spist objekter, der ikke egner sig til deres sarte mave. Her er lidt gode råd fra Agria Dyreforsikring til, hvordan du kan forebygge skader.

Angste hunde

27-06-2017 23:50, af Anne Ekenberg

Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.

Sådan blev Nala fundet

19-11-2019 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

36 timer. Så længe var den 12 uger gamle hvalp Nala på flugt efter en ulykke. Her får du hele historien om eftersøgningen og hvor og hvordan hun blev fundet

Unge bøller smører hvalp ind i lim og efterlader den

02-11-2016 13:12, af Kasper Larsson
Det kan være svært at fatte, at nogle mennesker kan være sådan over for dyr – desværre er ikke alle dyreelskere

Min første hund

14-04-2020 15:23, af Iben Lauesen

Da vi efterlyste historier om jeres første hund, modtog vi denne dejlige historie fra Iben Lauesen. Nyd den

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse