DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Copyright Ridehesten.com
Foto: AdobeStock

Nytårsaften og dagene før og efter er stressende for hunde og andre dyr. De høje lyde fra fyrværkeriet og især knaldfyrværkeriet skræmmer hundene, og derfor opfordrer Dansk Kennel Klub (DKK) til, at man helt undgår knaldfyrværkeri og ellers begrænser brugen af øvrigt fyrværkeri til selve nytårsaften.

Lovgivningen overholdes desværre ikke

”Fyrværkerilovgivningen siger, at man kun må fyre af fra den 27. december til den 1. januar. Men desværre ser vi, at der fyres fyrværkeri af fra det øjeblik, det må sælges - og det sælges jo nu. Larmen fra især knaldfyrværkeri er meget skræmmende for mange hunde og andre dyr, som derfor har det svært i dagene, mens affyringen står på”, fortæller Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at hjælpe hunden igennem nytåret.

”Som hundeejere har vi ansvaret for, at vores hunde har et godt og trygt liv. Det er vigtigt at tage sine forholdsregler de kommende dage og finde en løsning til nytåret, der også passer til hunden”, siger Lise Lotte Christensen og anbefaler, at man følger nedenstående nytårsråd fra DKK:

Hold hunden i snor:

Hvert år bliver hunde og ejere overraskede af fyrværkeri – nogle gange med et tragisk resultat, fordi hunden løber væk eller bliver påkørt. Hold derfor hunden i snor, når den luftes ude og i haven – også selv om haven er hegnet. En hund i panik kan springe overraskede højt, så hold hunden i line, når I er ude.

Tjek halsbånd og hundetegn:

Hvis hunden er meget bange, så brug evt. en kropssele, når I er udenfor. Nogle hunde kan trække hovedet ud af halsbåndet, hvis de går i panik. En kropssele giver mere kontrol og ro, hvis hunden bliver bange på gåturen.

Hvis uheldet er ude, og hunden løber væk, er det vigtigt, at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn, så personen, der finder hunden, dels kan holde fast i hunden og dels kan ringe på et mobilnummer og få fat i ejeren. Informationerne skal også være opdaterede i Dansk Hunderegister, hvis hunden skulle tabe halsbåndet.

Motion og adspredelse:

Prioriter, at hunden kommer ud at gå en god, lang tur i dagtimerne, evt. på stranden, skoven eller grønne områder, hvor der er fred og ro. Her kan hunden få snuset en masse, trættet sine sanser og brugt kroppen. Særligt de mange sanseindtryk på gåturen vil gavne hunden og gøre den mere afslappet senere på dagen. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. Sidst på aftenen kan du med fordel give hunden et kødben, griseøre eller noget andet, den kan tåle at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor. Hvis hunden er meget bange, vil den ikke have lyst til at gnave i benet, men dagen derpå har hunden også brug for adspredelse, og så er kødbenet stadig godt.

Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften

Heller ikke selv om den virker ”ligeglad” med fyrværkeriet. En vildfaren raket eller et kanonslag kan risikere at give hunden en forskrækkelse for livet. Hunde kan også finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs, og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge. Så lad hunden blive inde.

Lad den bange hund søge skjul:

Er hunden bange, så træk gardinerne for, og skærm hunden for lysglimt. Spil også rolig musik, der kamuflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie. Byg evt. en hule, som hunden kan søge ind i. Placer hundens kurv under et bord og læg vattæpper over. Hulestemningen skærmer lidt mod lyden og mindsker lysglimt.

Fester og gæster:

Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i f.eks. soveværelset med gardinerne trukket for og med lidt musik i radioen som baggrundsstøj, men så den stadig kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.

Husk at bordbomber, balloner, ”nytårs-knallerter”, stjernekastere og knaldperler som typisk bruges inde, også kan skræmme hunden. Undgå den slags, og pynt hundevenligt op i stedet.

Medicin til bange hunde:

Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin i den periode, hvor den er mest bange. Du kan evt. spørge til en gel, (Sileo eller Tessie), som kommes på hundens mundslimhinde, og virker angstdæmpende, men som ikke sløver hunden.

Kosttilskud til utrygge hunde:

Er det første gang din hund skal opleve nytåret, eller er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som bl.a. Adaptil (halsbånd, spray, tyggetabletter og diffusor til stikkontakt), Zylkene (kapsler), Kalm (flydende og kapsler), Aptus Relax (tyggetabletter) eller Serene-UM (dråber), der fås i håndkøb. Thunder shirt er et tryghedsskabende dækken, der med et blidt pres skaber en beroligende effekt på hundens nervesystem.

Dagen derpå:

I dagene efter nytår skal du forsat holde hunden i snor, når du færdes ude. Selv om man kun lovligt må fyre fyrværkeri af til og med den 1. januar, så ved vi, at dette desværre stadig sker langt ind i januar. Vær også opmærksom på fyrværkerirester og raketpinde i haven, eller der hvor I færdes, som hunden kan finde på at samle op og bide i.

Klar til næste år:

Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år. Lydangst kan også forplante sig til andre lyde (torden, skud mm). Tal med en dyrlæge eller adfærdsbehandler i det nye år, så I sammen kan lægge en plan for træning af hunden eks ved brug af en såkaldt lyd-CD, download gratis lydfiler eller lav en playliste på youtube med forskellige lyde.

Hundepasning:

De fleste pensioner er optagede over jul og nytår, men fortvivl ej: Den private pasningsportal, Gudog.dk, er stadig en mulighed. Her kan hundeejere og hundepassere finde hinanden, og hunden er forsikret under opholdet.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.