Cooronaboomets hvalpe er blevet teenagere - og hvad så nu?

07-05-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra nuttet og uskyldig hvalp til ustyrlig hormonbombe med talk to the paw-attitude og tre ødelagte sofaer på samvittigheden

Copyright Ridehesten.com

2020 var et rekordår for hunde i Danmark med et reelt boom i anskaffelsen af firbenede familiemedlemmer. Det betyder, at der lige nu er usædvanligt mange danskere, som står i den mest udfordrende del af hundeboomet. De små, nuttede hvalpe, der flyttede hjem til rekordmange danske familier i 2020, er nemlig blevet teenagere. Og det kan føre til udfordringer, frustrationer og i værste fald, et boom i indleveringer på de danske internater.

Som med teenagealderen hos de tobenede, følger der også en række udfordringer og potentielle konflikter med, når teenageren er firbenet. Vat i ørene, talk to the paw-attitude, akut ”hukommelsestab”, uendelige mængder krudt bagi, minus koncentration samt et hundehoved fyldt med sex, er blot nogle af de typiske teenagerudfordringer, hundeejerne står overfor. Udfordringer og frustrationer, der gør det svært at fokusere på det positive og gode i relationen med hunden og som kan virke så uoverskuelige, at det i værste fald kan føre til, at hundeejeren kaster hundesnoren i ringen og vælger at skille sig af med hunden.

Copyright Ridehesten.com

I teenagehundehjemmet kan det føles som om, hunden ikke laver andet end at trække helt ustyrligt afsted i snoren på gåturen, pludselig holder med at lystre på indkald, tisser på alles sko i begejstring, humper de gæster, der tør komme forbi og i det hele taget bare har glemt alt dét, man har brugt flere måneder på at lære den. Nogle vil også opleve, at den nysgerrige lille hvalp bliver en meget forsigtig teenager, der pludselig hurtigt bliver usikker og ikke længere ved, hvad den skal gøre, når den møder sine ellers så gode venner i hundeparken.

Det kan være fristerende med en hurtig googlesøgning på løsninger til udfordringerne, men som med børneopdragelse i småbørnsfamilier, rummer nettet et hav af forskellige holdninger – og løsninger på problemerne. Løsninger, der i nogle tilfælde er baseret på metoder, der kan gøre langt mere skade end gavn for hunden.

Men hvad kan vi så gøre aktivt for at undgå, at teenager-Fido driver os så meget til vanvid, at han skal ud og finde sig et nyt hjem eller anbringes på internat? Hvilke holdbare løsninger findes der i ønsket om at sikre, at både hund og ejer kommer helskindet igennem teenagertiden – og husfreden bevares?

 

 

Løsninger og håb til den frustrerede hundeejer

Det har de tre professionelle hundetrænere, Lea Nor, Christina Berantzino og Tanja Benn samlet nogle gode råd til. Sammen står de bag streamingtjenesten Hundetv.dk, hvor de har gjort det til deres hjertesag at få kommunikeret holdbare løsninger – og håb - ud til de mange rådvilde hundeejere. Hundetv.dk er iværksat med en ambition om at skabe en strømlinet online vidensplatform med originale hundeserier, der skal sikre, at den almindelige hundeejer klædes bedst muligt på med inspiration, øvelser, råd, tips og tricks til livet med hund. Deres mission er nemlig, at færrest muligt hunde ender i nye hjem og samtidig ønsker de at sikre, at teenagetiden bliver håndteret bedst muligt, så alle i husstanden kommer godt og trygt gennem perioden både fysisk og psykisk.

Copyright Ridehesten.com

Lea, Christina og Tanja har gennem deres mangeårige arbejde som hundetrænere haft utallige teenagerhunde og deres ejere i deres kyndige hænder, så de kender alt til de udfordringer, coronaboomets hundeejere står overfor lige nu.

 

Skru ned for forventningerne, skru op for belønningerne, giv tid og drop skideballerne

Copyright Ridehesten.com

– Teenagerhundeforældrene skal droppe skæld ud, hævet stemme og ryk i hundesnoren, selvom hunden er ved at koge helt over af energi eller på ingen måde hører efter. At straffe hjælper aldrig hverken dig selv eller din hund, som bare vil miste tillid til dig og blive bange. Teenagerhunden er ikke blot meget forvirret, men også meget sårbar, så vi skal passe godt på den. Derfor bør al træning og håndtering baseres på positive metoder og forstærkning. Og så skal man huske, at det bare er en fase og at hundens ændrede adfærd er helt normal. Og at det går over igen. I mellemtiden skal man væbne sig med tålmodighed, gå tilbage til grundtræningen og hjælpe hunden alt det, man kan, fortæller Tanja Benn.

Fakta
Teenagerhundens fem typiske udfordringer – og Lea, Tanja og Christinas løsninger

1.  Hunden har fået vat i ørene og en talk to the paw-attitude
Skru ned for forventningerne til hunden i denne periode og prøv at have det sjovt sammen med din hund i stedet. Lad være med at råbe højere for at få dens opmærksomhed. 

2.  Hunden har tilsyneladende fået hukommelsestab
Vær tålmodig og giv din hund tid. Gå tilbage til grundtræningen og hav fokus på at opbygge den gode træningsrelation. 

3.  Hunden kan ikke koncentrere sig, når der er lækre hundedamer i nærheden
Det svarer til at forsøge at lære en teenagedreng matematik, mens han står i pornobutik. Hyg dig sammen med hunden med tricks og andet træning hjemme. 

4.  Hunden har uendelig mængder af energi
Brug hundens enorme energi målrettet. Sørg for at din hund får opfyldt sine basale behov ved at løbe frit, lege, bruge sin næse, undersøge ting på gåturen og grave huller (steder hvor den må selvfølgelig). 

5.  Hundens møder med andre hunde ender som et mareridt
Fokuser ikke på din hunds følelser. Er den usikker og utryg, har den måske brug for større afstand til de andre hunde. Det kan være en rigtigt god ide at give din hund lækre godbidder som belønning for blot at kigge på de andre hunde på god afstand, hvor den kan forholde sig roligt. 

Læs også

Er din hund teenager

13-05-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning fra Newcastle University tyder på, at hunden ligesom mennesket bliver en anelse mere trodsig, når puberteten slår ind

BLOG: Mine skønne vovser

25-10-2019 08:22, af Kimmie Wolsted

Kimmie er ikke længere den eneste teenager i huset. Hendes border collie er også blevet teenager, og det skal resten af huset lige vænne sig til

Må min hund spise grønne bønner?

26-07-2017 12:42, af Anne Ekenberg

Grønne bønner kogt med en klat smør og hvidløg er en delikatesse – især når bønnerne er helt friske. Ja, selv en lidt tvær teenager, som ellers normalt forsager alt, hvad der minder om grøntsager, kan man få til at spise bønner. Men er de sunde for vores hunde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.