Sådan forebygger du nytårsangst med korrekt hundetræning

17-11-2017 08:20, af Ceva Animal Health A/S

Giv din hund indflydelse på sin egen træning, så den får øget selvtillid og bliver mere robust. Træning gør det lettere for hunden at håndtere nytårsaften og den stressede afslutning på kalenderåret, siger ekspert

Copyright Ridehesten.com
Ejerens stressniveau smitter af på hunden, så det gælder om at forholde sig rolig, når der er høje lyde.

Årets slutning er en mærkelig tid – set med hundeøjne. Vi mennesker slæber træer ind, hænger pynt, nisser og lys op, og så slutter vi af med en fest og store mængder fyrværkeri. Det er stressende for en hund, der ikke forstår konceptet. Men korrekt træning gør det lettere for menneskets bedste ven at komme gennem den hektiske tid.

– Vi kan øge hundens selvtillid og robusthed gennem træning, hvor den får indflydelse og kontrol. Belønningsbaseret træning, hvor hunden skal problemløse og deltage aktivt, gør den mere kreativ og initiativrig – den udvider sin redskabskasse. En hund, der ikke er særlig kreativ og ikke er vant til at løse problemer, går lettere i panik, siger dyrlæge Iben Meyer fra Dyreadfærdskonsulenten. Hun har en ph.d. inden for etologi, læren om dyrs adfærd.

Frygt vokser i hunden
Ifølge en undersøgelse blandt 1570 britiske hundeejere lider omkring halvdelen af alle hunde af en angst- eller frygtreaktion over for pludselige og høje lyde som fyrværkeri, torden eller skud. Lydene kan udløse forskellige grader af frygt. I de milde tilfælde vil hunden begynde at ryste eller gå uroligt rundt. Hvis frygten er større, kan hunden blive urenlig, aggressiv og højlydt, eller den kan finde på at stikke af.

– Frygt, der ikke bliver behandlet, vokser. Så ejeren skal have blik for de tidlige tegn. Forebyggelse er altid bedre end behandling. Hvis hunden stresser op, så er det bedst, hvis den kan søge væk fra november-december-virakken. Det er godt at lave en hule til hunden, hvor den er tryg, et sted den forbinder med noget positivt. Her kan man med fordel anvende godbidder, kælen, lækre tæpper og feromonbehandling med Adaptil, fortæller dyrlæge Iben Meyer.

Adaptil indeholder en syntetisk kopi af hundeferomonet DAP, der i naturlig form udskilles fra tæven, når hun har født hvalpe. Feromonet giver hunde en naturlig tryghed og følelsesmæssig stabilitet. Adaptil kan benyttes som hundehalsbånd, som spray direkte i hundens hule, eller ejeren kan opsætte en diffusor i nærheden.

Copyright Ridehesten.com
Det er vigtigt at gå en lang og stimulerende tur med hunden, men før mørket falder på nytårsaften.

Gammelt råd skal smides væk
Hvis hunden alligevel farer op, når de store raketter går af, så har rådet blandt hundeejere gennem mange år lydt, at man skal ignorere hunden. Det råd er ifølge dyrlægen helt forkert.

– Det kan være meget ubehageligt for alle sociale væsner pludselig at blive ignoreret fuldstændigt. Omvendt skal man heller ikke ynke eller pylre om sin hund, for så kan hunden tolke det, som om der virkelig er noget galt. Ejeren skal reagere med rolig adfærd og ignorere fyrværkeriet. Man må gerne være tæt på og kæle for hunden, forklarer dyrlæge og ph.d. Iben Meyer.

Hvis du har en hund med angst for høje lyde, er det altid en god idé at søge professionel hjælp.

Læs også

Et mindeværdigt nytår på Danmarks første hundekro

08-01-2025 13:50, af Cecilie Friis Amstrup

Rold Gl. Kro, Danmarks første hundekro, fejrede nytårsaften med stor succes under ledelse af krofatter Jørgen Bak Rasmussen. Gæster og deres hunde nød en aften fyldt med hygge, lækker mad og en særlig atmosfære, hvor alle blev forkælet.

Hjælp din hund sikkert igennem nytåret

15-12-2024 08:01, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Galleri: Paradis Hundetræningscenter

26-03-2018 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Lørdag var vi på besøg i det fantastiske indendørs hundetræningscenter ved Sindal. Her er lidt billeder fra dagen

Elektroterapi til hunde

05-10-2021 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Gennem elektrisk muskelstimulering, kan elektroterapi hjælpe hunde efter operationer eller skader i bevægeapparatet

Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Tips til træning: Sidde mellem ben

02-04-2020 15:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære sidde mellem ben, som blev udgivet i bladet i december 2019

Udstillingstræning i Mørkøv

06-07-2020 18:31, af Julie Holm Jensen

30. maj blev der holdt træning med dommer Frederik Kien Hansen i Mørkøv. Træningen blev en god optakt til efterårets mange udstillinger. Vi har modtaget denne lille reportage fra Julie Holm Jensen, som stod bag arrangementet

Når godbidder ikke virker

21-05-2022 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Man hører ofte, at man skal belønne hunden med godbidder, når man træner den. Men hvad gør man, hvis hunden ikke gider de lækre hapser

Må min hund spise asparges?

17-07-2017 10:13, af Anne Ekenberg

Jeg elsker friske asparges. De hvide asparges elsker jeg at spise rå, og de grønne elsker jeg, fordi der er lidt mere smag i dem, når de er kogt. Heldigvis er de også sunde for os, men er de sunde for vores hunde?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.