. Et hagetarget er, hvor hunden ligger med hagen i ens hånd. Når hunden er sikker i selve øvelsen, og den kan ligge stille med hovedet i ca. et minut, kan man begynde at arbejde sig hen imod det, man ønsker, at hunden skal kunne, mens den ligger i hagetarget. Det kan for eksempel være, at man gerne vil kunne børste den, tjekke ører/øjne/tænder eller træne hunden til at kunne få vaccinationer hos dyrlægen, uden at den skal holdes fast.
Der er mange muligheder, når hunden først har lært adfærden, og det er vigtigt at tage det i små trin.
Det er vigtigt, at man altid stopper med det, man laver, hvis hunden flytter hovedet fra ens hånd, da det er hundens måde at sige stop på, og det skal respekteres.
Trin 1: Start med at have hunden stående eller siddende foran dig. Beløn hunden nogle gange for at være rolig, og gem så nogle godbidder i den ene hånd, så du er klar til at belønne.
Trin 2: Langsomt fører du din hånd ind under hundens hage. Trækker hunden sig væk, skal bevægelsen enten være langsommere, eller du skal starte med at nusse hunden og langsomt føre hånden ind under dens hage. Når du har hånden under hundens hage, giver du hunden godbidder med den anden hånd. Det er vigtigt, at du giver én godbid ad gangen, men hunden skal have flere godbidder lige efter hinanden, gerne 10-12 stykker.
Trin 3: Når hunden har fået den sidste godbid, fjerner du igen hånden. Lad hunden tygge af munden og gentag trin 2 et par gange.
Trin 4: Langsomt bør din hund føle sig tryg ved, at din hånd er under dens hage, da det udløser mange godbidder. Herefter kan du begynde at teste, om hunden forstår øvelsen: Læg hånden ind under hundens hage, giv to godbidder efter hinanden, og flyt derefter hånden væk fra hunden, ca. to centimeter ned. Vent på, at hunden selv lægger hovedet i hånden igen. Beløn derefter med flere godbidder, og giv hunden en lille pause.
Trin 5: Trin 4 gentages, så hunden begynder at følge med hånden, så snart den bliver ført lidt ned. Derefter kan du begynde at flytte hånden lidt mere ned, ca. 10 centimeter, og vente på, at hunden selv lægger hagen i din hånd.
Trin 6: Præsenter nu hånden lidt under hundens hage, uden at den har fået nogen godbidder først, og afvent, at hunden selv lægger hovedet i hånden. Beløn så flere gange.
Trin 7: Når hunden selv lægger sit hoved i din hånd hver gang, kan der sættes signal på øvelsen. Signalet kan for eksempel være ”hage”. Signalet siges i det øjeblik, hunden lægger sit hoved i hånden, og efter et par gentagelser begynder du at sige signalet, lige før den lægger hovedet, og til sidst lige før den påbegynder at lægge sit hoved i din hånd. Når hunden kan denne del af øvelsen, kan du så småt begynde at arbejde med, at du kan bevæge den anden hånd, uden at hunden flytter hovedet fra target-hånden.
Trin 8: Start ud med at have hundens hoved liggende i hagetarget, og beløn den et par gange. Begynd derefter at bevæge den anden hånd (uden godbidder) langsomt. Fastholder hunden sin hage i din hånd, belønnes den. Fjerner den hovedet, stopper du med at bevæge hånden. Hvis hunden fjerner hovedet fra target-hånden, er det ofte, fordi du har bevæget den anden hånd for meget eller for hurtigt, så prøv igen med lidt mindre bevægelse.
Trin 9: Arbejd i små trin på at kunne tage hånden tættere og tættere på hunden, uden at den flytter sit hoved fra hagetarget i den anden hånd. Beløn hunden på hvert trin, så den er sikker på, hvad øvelsen går ud på. Målet er at kunne komme til at røre hunden med den anden hånd, uden at hunden flytter sit hoved. Husk altid at stoppe, hvis hunden flytter sit hoved, og lav mindre bevægelser.
Trin 10: Når hundens hoved bliver liggende i hagetarget, mens du kan røre ved den, kan du begynde at have en børste i hånden og stille og roligt arbejde med at børste hunden, uden at den flytter sig. Husk at belønne ofte. Det kan være en fordel at arbejde med en anden person, som også kan være ved hunden og evt. være den, der kan børste hunden. På den måde kan du koncentrere dig om at belønne hunden på de rigtige tidspunkter. Det er vigtigt at træne hagetaget i forskellige miljøer og med forskellig varighed på target-adfærden trods forstyrrelser, hvis du med tiden også vil kunne bruge det hos dyrlægen eller til klargøring på en udstilling.
Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr
Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start
Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde.
To hunde giver dobbelt så meget glæde, men ofte også dobbelt så meget besvær. Her er lidt tips fra Spanielbogen om, hvad du bør have i baghovedet, inden du anskaffer dig mere end én hund
Seks tips til hvordan du holder øje med at din hund er sund og rask
Hunden er menneskets bedste ven, men hvordan sikrer vi os, at vi også er hundens bedste ven? Det gør vi bl.a. ved at hjælpe hunden til at holde sig sund, både fysisk og mentalt, og give den et godt og aktivt hundeliv. Det lyder let, men en gang i mellem kan det være rart for hundeejeren at få tips og tricks udefra
Helt små børn er i øget risiko for at blive bidt af hunde, viser flere studier, men heldigvis er der forholdsregler forældre og hundeejere kan tage, for at undgå sådanne ulykkelige situationer
En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste