Tips til træning: Hagetarget

30-03-2020 15:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære hagetarget, som blev udgivet i bladet i september 2019

. Et hagetarget er, hvor hunden ligger med hagen i ens hånd. Når hunden er sikker i selve øvelsen, og den kan ligge stille med hovedet i ca. et minut, kan man begynde at arbejde sig hen imod det, man ønsker, at hunden skal kunne, mens den ligger i hagetarget. Det kan for eksempel være, at man gerne vil kunne børste den, tjekke ører/øjne/tænder eller træne hunden til at kunne få vaccinationer hos dyrlægen, uden at den skal holdes fast.

Der er mange muligheder, når hunden først har lært adfærden, og det er vigtigt at tage det i små trin.

Det er vigtigt, at man altid stopper med det, man laver, hvis hunden flytter hovedet fra ens hånd, da det er hundens måde at sige stop på, og det skal respekteres.

 

Trin 1: Start med at have hunden stående eller siddende foran dig. Beløn hunden nogle gange for at være rolig, og gem så nogle godbidder i den ene hånd, så du er klar til at belønne.

 

Trin 2: Langsomt fører du din hånd ind under hundens hage. Trækker hunden sig væk, skal bevægelsen enten være langsommere, eller du skal starte med at nusse hunden og langsomt føre hånden ind under dens hage. Når du har hånden under hundens hage, giver du hunden godbidder med den anden hånd. Det er vigtigt, at du giver én godbid ad gangen, men hunden skal have flere godbidder lige efter hinanden, gerne 10-12 stykker.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 3: Når hunden har fået den sidste godbid, fjerner du igen hånden. Lad hunden tygge af munden og gentag trin 2 et par gange.

 

Trin 4: Langsomt bør din hund føle sig tryg ved, at din hånd er under dens hage, da det udløser mange godbidder. Herefter kan du begynde at teste, om hunden forstår øvelsen: Læg hånden ind under hundens hage, giv to godbidder efter hinanden, og flyt derefter hånden væk fra hunden, ca. to centimeter ned. Vent på, at hunden selv lægger hovedet i hånden igen. Beløn derefter med flere godbidder, og giv hunden en lille pause.

 

Trin 5: Trin 4 gentages, så hunden begynder at følge med hånden, så snart den bliver ført lidt ned. Derefter kan du begynde at flytte hånden lidt mere ned, ca. 10 centimeter, og vente på, at hunden selv lægger hagen i din hånd.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Trin 6: Præsenter nu hånden lidt under hundens hage, uden at den har fået nogen godbidder først, og afvent, at hunden selv lægger hovedet i hånden. Beløn så flere gange.

 

Trin 7: Når hunden selv lægger sit hoved i din hånd hver gang, kan der sættes signal på øvelsen. Signalet kan for eksempel være ”hage”. Signalet siges i det øjeblik, hunden lægger sit hoved i hånden, og efter et par gentagelser begynder du at sige signalet, lige før den lægger hovedet, og til sidst lige før den påbegynder at lægge sit hoved i din hånd. Når hunden kan denne del af øvelsen, kan du så småt begynde at arbejde med, at du kan bevæge den anden hånd, uden at hunden flytter hovedet fra target-hånden.

 

Trin 8: Start ud med at have hundens hoved liggende i hagetarget, og beløn den et par gange. Begynd derefter at bevæge den anden hånd (uden godbidder) langsomt. Fastholder hunden sin hage i din hånd, belønnes den. Fjerner den hovedet, stopper du med at bevæge hånden. Hvis hunden fjerner hovedet fra target-hånden, er det ofte, fordi du har bevæget den anden hånd for meget eller for hurtigt, så prøv igen med lidt mindre bevægelse.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

 

Trin 9: Arbejd i små trin på at kunne tage hånden tættere og tættere på hunden, uden at den flytter sit hoved fra hagetarget i den anden hånd. Beløn hunden på hvert trin, så den er sikker på, hvad øvelsen går ud på. Målet er at kunne komme til at røre hunden med den anden hånd, uden at hunden flytter sit hoved. Husk altid at stoppe, hvis hunden flytter sit hoved, og lav mindre bevægelser.

 

Trin 10: Når hundens hoved bliver liggende i hagetarget, mens du kan røre ved den, kan du begynde at have en børste i hånden og stille og roligt arbejde med at børste hunden, uden at den flytter sig. Husk at belønne ofte. Det kan være en fordel at arbejde med en anden person, som også kan være ved hunden og evt. være den, der kan børste hunden. På den måde kan du koncentrere dig om at belønne hunden på de rigtige tidspunkter. Det er vigtigt at træne hagetaget i forskellige miljøer og med forskellig varighed på target-adfærden trods forstyrrelser, hvis du med tiden også vil kunne bruge det hos dyrlægen eller til klargøring på en udstilling.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Læs også

6 tips ved brug af fløjte

02-04-2025 15:45, af Karina Damsgaard Green

Fløjtetræning er en utrolig effektiv metode til at kommunikere med din hund, og med engagement og konsekvens kan det være et værdifuldt redskab til klar kommunikation og stressfrie hundeeventyr

Målrettet træning giver internathunde en ny chance

17-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start

Har du en historie om hunde?

06-02-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Hos hunden.dk bringer vi både store, små, sjove eller bevægende historier. Det kan f.eks. være om træning, adfærd, arrangementer, udstillinger, oplevelser eller sundhed - alt sammen i relation til vores elskede hunde. 

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Inden hvalpen kommer hjem

28-06-2018 14:45, af Lotte Evers

Det er en god ide at forberede sig godt, inden man får sin nye hvalp indenfor dørene. Her er lidt tips fra Spanielbogen

 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

GUIDE: Tjek din hunds sundhed

09-01-2021 10:45, af Astrid Holtet

Seks tips til hvordan du holder øje med at din hund er sund og rask

Kom så her, hund

19-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.

Lær hvalpen at give slip

12-07-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi kender det udmærket. En hvalp er kommet til verden, og næsten før den rigtig har fået øjne, hænger den med gabet om ens nye dyre sko. Her er lidt tips fra Spanielbogen til, hvad man kan gøre

Tips til træning: Bamse-sit

27-03-2020 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære bamse-sit, som blev udgivet i bladet i august 2019

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?