Servicehunde kan hjælpe psykisk sårbare til et bedre liv

04-05-2022 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Servicehunde har i mange år været brugt til at hjælpe eksempelvis blinde eller synshæmmede, for med den rette træning kan de lette dagligdagen for ejerne og give dem en øget frihed.  Men det er ikke kun folk med fysiske handicap, der kan have gavn af en hund ved deres side; folk med psykiske problemer kan også få hjælp af en firbenet følgesvend. Brugen af denne type servicehunde bliver stadig mere udbredt, og et forskerhold fra England har derfor set nærmere på effekten af kæledyr hos personer med psykiske lidelser 

Copyright Ridehesten.com
Shutterstock

For at blive klogere på hvad det at eje et kæledyr betyder for livskvaliteten hos personer med psykiske lidelser, har et hold forskere fra England sammenlignet resultater fra en lang række studier på området og samlet deres fund i en videnskabelig artikel, der netop er blevet udgivet i tidsskriftet BMC Psychiatry.

I alt fandt holdet frem til sytten studier på området og femten af dem berettede om positive effekter ved at have et kæledyr, herunder hunde, for personer med forskellige psykiske lidelser – og listen af gavnlige effekter var lang.

En af de patientgrupper der blev undersøgt, var krigsveteraner med PTSD (post-traumatisk belastningsreaktion), og her fortalte ejerne om en lang række fordele. Blandt meget andet gav kæledyrene veteranerne en øget følelse af ro og mindskede den ensomhed, de kunne opleve. Ligeledes følte de sig mindre deprimerede og mindre bekymrede, og deres tendens til at blive irritable faldt også.

En kilde til trøst og kærlighed

I flere af de studier, som holdet fandt frem til, pegede ejerne på at dyret havde en positiv effekt på deres følelser ved at være en konstant og pålidelig kilde til trøst og kærlighed – og at dyrene altid var tilgængelige og ikke stillede spørgsmål. Mange følte endda at dyret nærmest havde en 6.sans for hvornår det var nødvendigt at ’trøste’.  

I et af studierne forklarede en forælder det således;

- Hunden kommer hen til Karin når hun græder, og trøster hende ved at ligge ved siden af hende og slikke hendes tårer væk. Hunden hører hende, og hvis han er i huset kommer han hen til hende. Vi kan ikke altid trøste hende. Nogle gange har Karin sagt ‘Det er godt at vi har hunden ellers ville ingen kunne trøste mig.

Forskerholder peger på at kæledyr kan give ejerne en mindre følelse af ensomhed ved at tilbyde fysisk kontakt og en konfliktfri relation, hvor ejerens grænser ikke bliver overtrådt – noget som især er vigtigt for folk med autisme eller PTSD. Flere af studierne viste endda, at ejerne kunne bruge dyrene til at betro sig til, og at de ofte snakkede med dyrene om ting, når de ikke kunne åbne sig for andre.

At være i nuet og en mening med livet

En anden positiv effekt som kæledyrene havde, var at deres tilstedeværelse i mange tilfælde kunne fjerne fokus fra ejernes symptomer, ubehagelige oplevelser og indre tankevirksomhed, som eksempelvis det at høre stemmer, angstanfald eller selvmordstanker. Dyrene hjalp også ejerne med at være i nuet i stedet for at bekymre sig og tænke på dårlige ting der var sket.

Det at have dyr gav også ejerne en øget mobilitet, mere motion og kontakt med naturen – tre ting som anses for vigtige for den mentale sundhed. De fik også typisk en øget kontakt til andre mennesker, eksempelvis gennem daglige gåture, og mange oplevede at være del af et fælleskab de ellers ikke ville have kontakt til. Sidst, men ikke mindst, fortalte mange ejere at dyrene gav dem en mening med livet.

Økonomien, adfærdsproblemer og tabet af et kæledyr

I deres gennemgang af studierne fandt de engelske forskere dog også nogle problemer med at have et kæledyr for personer med psykiske lidelser. For det første kan det være dyrt at have dyr, og det kan hurtigt blive en økonomisk byrde, og eventuelle adfærdsproblemer hos dyret kan blive til en stor emotionel belastning og give ejeren følelsen af at have fejlet. For det andet kan tabet af kæledyret ved et dødsfald være en stor, og for nogle uoverkommelig, psykisk belastning, men studierne pegede dog også på at ejerne senere kan have gavn af gode minder om dyret, og at en sådan oplevelse af døden senere hen kan hjælpe ejerne til at forstå og håndtere andre livskriser.

Kæledyr kan være en hjælp ved psykiske lidelser

Trods disse potentielle negative effekter mener forskerne dog, at de studier de har gennemgået samlet viser at kæledyr, herunder hunde, kan have en stor positiv effekt på personer med forskellige psykiske lidelser. Forskerne mener dog også, at der skal mere og bedre forskning til for at klarlægge hvilke patientgrupper der har størst udbytte af at have kæledyr, og hvilke patientgrupper, der kan opleve problemer med at eje et kæledyr.

 

Læs også

Servicehunde Til Handicappede mangler værtsfamilier

24-10-2022 09:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De mange coronahunde har skabt et helt nyt problem. Der er ikke hvalpeværter nok til at tage kommende servicehunde til sig det første år

Forskning om service- og arbejdshundes kognitive evner

13-03-2022 08:13, af Astrid Gerd Holtet

En hunds kognitive evner har stor betydning for hvorvidt den kan blive en god service- og arbejdshund, viser studie fra Arizona Canine Cognition Center

Superhunde på DR i aften

15-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Klokken 20 i aften kan du se første afsnit af en programrække om servicehunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.