Hundetræning forebygger aldersrelaterede kognitive problemer hos ældre hunde

06-01-2022 08:52, af Astrid Holtet

Hundetræning kan forebygge eller udskyde en aldersrelateret nedgang i hundens kognitive evner, viser ungarsk studie

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange ældre hunde udvikler kognitive problemer, hvor deres evne til at opfatte verden og løse problemer påvirkes – nogle oplever kun få eller moderate ændringer, mens andre udvikler decideret kognitiv dysfunktion, også kaldet demens.

Kognitive problemer er ofte forbundet med en nedsat livskvalitet og er problemerne udtalte, kan de ofte ende i aflivninger. Der er ingen behandling til rådighed, når problemerne først er opstået – og derfor er fokus i stedet rettet mod forebyggelse.

Ungarsk forskerhold arbejder med kognitive problemer
Et forskerhold fra Ungarn har forsøgt at blive klogere på problemet med aldersrelaterede kognitive problemer, og har i et stort studie blandt andet kigget på, hvordan problemerne kan forebygges – og deres resultater peger på, at træning kan være en vigtig brik, når hundens hjerne skal holdes ung.

Træning forebygger kognitive problemer
En af de spændende ting holdet er kommet frem til er, at træning af den midaldrende og ældre hund, kan forebygge kognitive problemer. Hundene i deres undersøgelse, der deltog i hundetræning, havde nemlig mindre tendens til at have problemer med at opfatte verden eller løse problemer, end hunde, der ikke deltog i mentalstimulerende træning.

Træning er vigtig hele livet
Der er ofte meget fokus på hundetræning tidligt i hundes liv, da det er her vigtige færdigheder skal indlæres. Studiet fra Ungarn, peger dog på, at træningen bør fortsætte hele hundens liv. Har man fokus på at stimulere hundens hjerne, eksempelvis gennem hundetræning, kan man formentlig holde hundens hjerne ung – og forebygge eller udskyde nogle af de problemer der er forbundet med at blive gammel.

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Hunde søges til demensprojekt

22-10-2012 12:49, af Tine Luther
Levealderen for vores hunde er stigende i forhold til tidligere, og det har blandt andet den konsekvens, at vi ser flere aldersrelaterede sygdomme, heriblandt demens. Dyrlægerne har mere fokus på at sikre sundheden hos ældre hunde. Dette er et demensprojekt på Universitetshospitalet for Familiedyr et godt eksempel på.

Demens hos hunde

01-09-2012 07:50, af Tine Luther
Mere end halvdelen af alle hunde på 11-16 år har demenssymptomer

Antioxidanter kan virke mod demens hos hunde

06-05-2018 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Demens – eller kognitiv dysfunktion – er almindeligt hos ældre hunde, og kan være ødelæggende for deres livskvalitet. Et tilskud af antioxidanter, herunder eksempelvis vitamin E og C, kan være med til at forebygge tilstanden         

Kender du de 3 stadier af demens hos hunde?

29-11-2021 08:29, af Astrid Gerd Holtet

Et nyere studie inden for demens hos hunde, peger på at sygdommen kan deles i tre forskellige stadier    

Når hunden får demens

10-06-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Demens er ikke kun noget der rammer mennesker. En del danske hunde udvikler sygdommen – kender du symptomerne?  

Hæder til Årets politihund 2014

03-11-2014 14:05, af Tine Luther
Der går ikke en dag, hvor man ikke i pressen kan læse om, hvordan politiets tjenestehunde er fantastiske hjælpere i kampen mod kriminalitet. Hundene hjælper også med at eftersøge mennesker, der er gået hjemmefra i deprimeret sindstilstand eller som pga. demens ikke kan finde hjem. Bag indsatsen ligger der et utroligt stort stykke arbejde fra både hundens og førerens side.

Foredrag om demens hos hunde

15-11-2017 08:02, af Pressemeddelelse

Kreds 1 i DKK inviterer til dyrlægeaften om demens hos hunde d. 29 november i Rødovre med besøg af dyrlæge og forsker fra universitetshospitalet for familiedyr

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.